Oprește îmbătrânirea corpului: 9 plante medicinale care mențin corpul sănătos

Grădina este o adevărată sursă de sănătate. Înainte ca medicina să se dezvolte și să fie descoperite diferite medicamente, plantele medicinale erau folosite cu succes pentru vindecarea problemelor de sănătate. Proprietățile lor vindecătoare sunt folosite și astăzi pentru a trata diverse boli de stomac, de rinichi, de ficat sau de inimă. Iată câteva dintre cele mai eficiente și mai populare plante medicinale, ale căror beneficii sunt cunoscute din moși strămoși.

1. Piciorul caprei

Piciorul caprei este o plantă folosită din cele mai vechi timpuri la tratamentul artritei, gutei și reumatismului. Se folosește de cele mai multe ori sub formă de infuzie. Planta combate anemia, crește flexibilitatea articulațiilor, combate avitaminoza, curăță intestinele, tratează infecțiile urinare și combate afecțiunile cutanate. Dar nu uita că remediile bazate pe plante medicinale trebuie luate la recomandarea unui specialist.

2. Coada șoricelului

Coada șoricelului este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în scop medicinal. Ceaiul de coada-șoricelului susține regenerarea ficatului, reface mucoasa tubului digestiv, combate afecțiunile colecistului și ajută la tratarea infecțiilor urinarea. De asemenea, această plantă are proprietăți antiseptice și antivirale, calmează acneea, vindecă eczemele și previne descuamarea pielii.

3. Pufulița

Pufulița, numită și limbricaş, răsgoage, sburătoare – este o plantă cu efecte antiinflamatorii, coleretice, cicatrizante şi decongestionante. Planta ajută la prostată, tratează tulburările renale, calmează durerile, ajută la bolile de ficat și tulburările gastro-intestinale. Ea este considerată unul dintre cele mai bune remedii contra afecțiunilor și infecțiilor urinare.

4. Cimbrul de câmp

Cimbrul de câmp sau lămâioara are efecte antifungice, care împiedică înmulțirea ciupercilor în organism și ajută la refacerea florei microbiene. De asemenea, planta menține sănătatea stomacului, stimulează activitatea sistemului respirator, înlătură afecțiunile nervoase precum coșmarurile, calmează durerile articulare, ulcerul varicos și petele faciale.

5. Rostopasca

Rostopasca este una dintre cele mai populare plante folosite în scopuri medicinale. Rostopasca ameliorează problemele gastrice, contribuie la regenerarea hepatică, stimulează activitatea bilei, calmează colita ulcerativă, ameliorează durerile articulare, este un bun remediu pentru negi și probleme gastrice, are efect analgezic și proprietăți antioxidante.

6. Pelinul

Pelinul are acţiune antiparazitară, analgezică și antiinflamatoare. Planta stimulează și ușurează digestia, dar se administrează intern numai cu avizul specialistului. Preparatele pe bază de pelin ajuta împotriva viermilor intestinali, pentru stimularea apetitului, pentru detoxifiere, pentru calmarea ulcerațiilor și rănilor purulente, pentru diferite infecții, hemoroizi și candidoză.

7. Sunătoarea

Ceaiul de sunătoare ameliorează problemele digestive, contribuie la detoxifierea ficatului, combate nevroza, anxietatea și tulburările de somn. De asemenea, sunătoarea ajută la reducerea simptomelor de depresie, reducerea sindromului premenstrual, calmează disconfortul creat de hemoroizi și ameliorează simptomele cauzate de menopauză. Un adevărat cadou atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

8. Oregano

Ceaiul de oregano tratează răceala, îmbunătățește sănătatea inimii, tratează atacurile de astm, ajută la eliberarea tractului respirator, ameliorează crampele menstruale, facilitează digestia și tratează flatulența. De asemenea, această plantă ajută la o bună detoxifiere a corpului, îmbunătățește aspectul pielii, întărește sistemul imunitar și menține sănătatea căilor respiratorii.

9. Sorbestrea

Sorbestrea ajută la indigestie, inflamații intestinale, hernie, stomatită, ficat slăbit, pietre la vizica urinară, inflamații cutanate și astenie de primăvară. Această plantă, folosită tot mai rar în prezent, e bună pentru bolile de rinichi, fermentații intestinale, bronșite, angine, amigdalite și afecțiuni ale tractului gastro intestinal. În popor mai este cunoscută ca bibernil, cebarea, sângeric, sângeroasă, sorbitoare, boabe-de-vătămătură