O să ne mulțumești: 11 obiceiuri aparent inofensive la care să renunți chiar acum

Igiena este cel mai important aspect al vieții, dacă pretindem că trăim în civilizație, bineînțeles. Deseori, fără să ne gândim, după duș, agățăm buretele în cui și ne stropim cu deodorant. Dar de fapt, aceste acțiuni dăunează așa cum nu ne așteptăm. Și ele nu sunt unicele. Iată încă câteva obiceiuri care nu sunt atât de utile precum ar părea.

1. Folosești prea des bombele efervescente pentru baie

Una dintre cele mai toxice substanțe din componența bombelor de baie este aroma, 95% dintre aceste substanțe sunt extrase din petrol și ne afectează sistemul hormonal. Cea mai periculoasă este acetaldehida. Aceasta poate influența negativ sistemul respirator, nervos și renal.

2. Îți parfumezi lenjeria intimă

În cele mai multe cazuri, iritațiie în zona intimă sunt un simptom al dermatitei de contact. Ea este cauzată de mai mulți factori, cel mai des însă de materialul sintetic sau de detergenți. Tot în această listă se regăsește și parfumul, de aceea nu se recomandă să-l aplici pe chiloți.

3. Folosești în exces creme hidratante și măști

Cea mai simplă metodă de a stabili dacă folosești prea multă cremă de față este să vezi pentru cât timp îți ajunge un recipient. Dacă pentru câteva luni, înseamnă că e normal, dacă pentru câteva săptămâni, înseamnă că exagerezi. În caz că pielea a devenit prea grasă și ți-au apărut coșuri limitează utilizarea cremelor. Specialiștii recomandă să aplicăm crema cel mult de 2 ori pe zi, dar în mod normal e suficient doar o dată.

4. Te speli pe dinți imediat după masă

Paradox, însă nu ar fi de dorit să te speli pe dinți imediat după masă, mai ales dacă în meniul tău au fost produse acide ori suc. Acidul intră în reacție cu pasta de dinți, iar astfel emailul dinților se distruge. De aceea e mai bine să aștepți o oră sau două după masă înainte să te speli pe dinți.

5. Folosești săpun antibacterian

În astfel de săpunuri, de regulă, se găsește triclosan, o substanță care poate modifica nivelul de testosteron și de hormoni tiroidieni. Triclosanul se găsește în 75% dintre săpunurile antibacteriene și a fost interzis în SUA și Canada.

6. Utilizezi scrabul și bureții exfolianți

Unii specialiști spun că scrabul face mai mult rău decât bine.  Atunci când eliminăm stratul superior de piele moartă, noi distrugem bariera naturală de protecție a pielii. La fel se întâmplă și în cazul utilizării bureților exfolianți. În deosebi dacă ești predispus la alergii, mai bine spală-te cu mână și folosește bureții doar în zonele greu accesibile, cum ar fi spatele.

7. Păstrezi bureții în mediu umed

Buretele umed este un loc excelent pentru înmulțirea bacteriilor. Mai mult ca atât, un mediu similar iubește și mucegaiul. Folosirea unui astfel de burete va duce la apariția iritațiilor și coșurilor. Perfect ar fi să păstrezi bureții într-un loc uscat sau să folosești o perie în loc, aceasta se ususcă mult mai repede.

8. Preferi deodorantele spray în locul celor cu bilă

Cel mai mare pericol al deodorantelor spray este faptul că le inhalăm, iar urmările sunt nefaste: alergie sau astm. Puțini dintre noi citesc pe ambalaj că pulverizarea lor într-un spațiu închis este interzisă. Iată de ce mai bine folosește deodorantul cu bilă.

9. Folosești zilnic absorbante

În primul rând alege-le pe cele neparfumate, iar în al doilea rând, folosirea lor zilnică mărește riscul apariției candidozei. Dacă totuși ești nevoită să le utilizezi, schimbă-le mai des în timpul zilei și nu le lăsa peste noapte.

10. Îți smulgi părul din nas

Părul din nas are o funcție importantă – purificarea aerului. Smulgerea acestuia poate duce la inhalarea unor particule dăunătoare, dar și la infectarea foliculilor cu bacterii. Cel mai bine să folosești foarfeca sau trimmerul.

11. Îți speli părul greșit

Atunci când părul stă în mod firesc, el riscă mai puțin să fie deteriorat. În plus, părul devine mai fragil când este ud, dacă îl vei spăla cu capul în jos o să-l faci și mai vulnerabil.