
În prezent, alimentația sănătoasă a devenit un adevărat trend. În lumea smoothie-urilor și a salatelor este o infracțiune să mănânci burgeri. O jurnalistă a povestit pe blogul său despre lupta pentru dreptul de a mânca ceva nociv, fără privirile ascuțite ale celor din jur.
Ana nu pur și simplu nu mănâncă carne, ea nu suportă s-o vadă pe masă și dacă se întâmplă, face o față de parcă cineva și-a scos mucii în fața ei.
Ana este iubita lui Andrei. Bineînțeles, și Andrei este vegan, doar că el privește puiul fript mai de grabă cu jale, decât cu dezgust.
Veronica în general nu mănâncă nimic, doar bea apă fiartă, dar îi mulțumesc pentru asta, pentru că e la dietă din cauza stării de sănătate.
Mihaela are o alergie imaginară la gluten.
Sorin nu are voie să mănânce lactate, el singur și-a ales dieta. A citit pe internet că acestea provoacă cancer de ficat.
Iar eu stau și mă gândesc: îmi doresc eu oare ca aceste persoane să fie oaspeții mei? Chiar trebuie eu să caut la piață tot ce este organic, dietetic, să am grijă ca pătrunjelul să aibă genealogie, iar pâinea să fie cu cereale integrale și să nu pun pe masă nimic cu zahăr ( pentru că nimeni acum nu mănâncă dulce) și înghețata să fie fără lapte, pâinea fără gluten, mama mă-sii.
La britanici acestea se numesc „ciudățenii” – noi trenduri sau vechi și bine uitate, niște superstiții alimentare atât de impregnate în societate, încât e mai simplu să conving un evreu ortodox să mănânce slănină cu maioneză, decât s-o conving pe Mihaela că glutenul nu este contagios și că ea nu are nicio alergie.
Oamenii au înnebunit din cauza mâncării. Poate că merg prea puțin prin temple, sinagoci sau moschei? Poate că au insuficientă credință în ceea ce nu văd și nu aud? Poate nu există abnegație?
Cu toții avem ciudățenii. Nu mai bem normal nici ceai, în ospeție ți se propune doar ceai de mușețel sau iasomnie.
-Negru? te privește nedumerită gazda.
Și înțelegi că ceai negru mai beau doar troglodiții. Negru e ciudat. Măcar să fi fost verde. Cine mai bea în zilele noastre ceai negru?
Și când mai urmează:
-Cu zahăr, vă rog.
-Cu zahăr? sunt cu toții mirați, de parcă am spus că încă mai fac pipi în pat.
Probabil se mai gândesc. „Poate ea încă și sare folosește?” Nu că sarea ar fi ilegală, dar trebuie să înțelegem că sarea măruntă obișnuită este o prostie. Sare de himalaya, maldon sau, în cel mai rău caz, sare simplă de mare, pe care o presari pe mâncarea nesărată, în niciun caz în timpul gătitului.
Astăzi, consumul de fast-food sau semifabricate e ca și cum ai mânca de pe la gunoiști.
„După 25 de mii de km parcurși, m-am pomenit într-o zonă în care înafară de McDonalds nu era nimic, am mușcat o bucată ( cu roșie) și gata: 2 săptămâni în reanimare, tetanos, ulcer stomacal, stafilococ auriu, cădere nervoasă”.
Mai poți spune după asta că aseară ai mâncat un Big Mac, fileu crocant de pește, un pateu și înghețată cu fulgi de orez?
Să știți că am încercat timp de o săptămână să beau suc natural de mere, în loc de cola. În rezultat am avut o indigestie serioasă, așa acționează merele naturale. După cola însă mă simt perfect. Subtanțele chimice cum intră în organism, așa iese.
În general, eu mulțumesc mâncării pentru că ea poate fi cumpărată, oricare ar fi ea.
Poate că îmi este rușine că nu am alergie la gluten sau alune. Desigur, nu mă mândresc că sunt sănătoasă, că organismul meu acceptă și digeră orice. Doar vă rog să-mi permiteți să fiu așa cum sunt. Pentru că în cei 42 de ani ai mei, am mâncat și am băut ce am vrut, pentru că colesterolul meu este ok, pentru că urc scările pe jos cu ușurință, pentru că nu am kilograme în plus și pentru că mâncarea gustoasă mă face fericită.