Nu-ți sabota ținuta: 20 de greșeli vestimentare care te fac să arăți mai bătrână!

Fiecare femeie vrea să fie tânără, elegantă și atrăgătoare, indiferent că are 20, 40 sau 60 de ani. Dar goana după tinerețe este periculoasă. Și atunci când ajung la o vârstă elegantă, când nici bătrâne nu pot fi numite, dar nici tinere nu mai sunt, multe femei fac greșeli care în loc să le facă mai tinere, le fac să arate și mai bătrâne.

Greșeli vestimentare femei

1. Se spune că negrul îmbătrânește chipul unei femei și scoate în evidență imperfecțiunile tenului. Dar această părere este controversată, deoarece culoarea neagră are un farmec de neegalat și nu există nimic mai grațios, mai elegant și mai seducător decât o femeie îmbrăcată în negru. În ceea ce privește sobrietatea culorii – ea poate fi diluată cu accesorii în tonuri deschise.

2. Multe femei preferă stilurile testate în timp, ignorând tendințele contemporane, din teama ca nu cumva să arate deplasat. Dar și stilurile au termen de valabilitate. Iar ceea ce funcționa de minune ieri, astăzi arată caraghios și deplasat. Învață să îmbini tendințele contemporane ale modei cu stilul și individualitatea ta.

3. Pasiunea unor femei pentru țesături fine, precum catifeaua, satinul, dantela și lurexul, deseori joacă împotriva lor.

4. Sutienul negru purtat sub bluză albă este tabu. Asta știe toată lumea. Din acest motiv, multe femei consideră în mod eronat că un sutien alb este invizibil sub o bluză albă. Mai degrabă invers. Albul este mai vizibil decât negrul. Așa că îți sugerăm să alegi un articol de culoare bej sau de culoarea corpului.

5. Nu purta poșete în același ton cu pantofii. Poate că regula a fost cândva actuală, dar astăzi este complet depășită. Gentuța în același ton cu pantofii este una din cele mai frecvente greșeli vestimentare în rândul femeilor contemporane.

6. Hainele oversize sau lipsite de formă, care în teorie ar trebui să-ți ascundă imperfecțiunile siluetei, în practică au un efect total opus. Ele te fac să arăți mai mare, te lipsesc de expresivitate și îți îngreunează imaginea. În consecință, ajungi să arăți mai bătrână. Sfatul nostru e să îmbraci haine cu o mărime mai mare, nici mai mult, nici mai puțin.

7. Renunță la culorile strălucitoare și extravagante, care erau populare la mijlocul anilor 80’, în favoarea unor tonuri laconice și expresive. Nuanțele profunde, precum albastru, verde și bordo, arată scump și elegant. Iar dacă îmbraci o haină strălucitoare, de exemplu, o vestă roșie, restul nuanțelor trebuie să o dilueze.

8. Nu alerga după trenduri. Hainele pot arăta grozav pe podiumuri, pe manechine, în reviste și pe prietenele tale, dar asta nu înseamnă că vor arăta bine și pe tine, mai ales că majoritatea din ele sunt orientate spre femei sub 50 de ani. Fii mai selectivă și nu uita că individualitatea este la modă.

9. Nu purta blugi prea întinși. Firește că blugii trebuie să fie confortabili, dar 2-3% de fibre elastice în compoziția lor sunt mai mult decât suficiente. Vezi pe etichetă procentul de elastan, lycra sau spandex. Blugii întinși, care flutură sub călcâie încă nu au întinerit pe nimeni. Dimpotrivă, arată bătrânesc și neîngrijit.

10. Evită colierele din perle. Excesul de perle este asociat cu bătrânețea și absența bunului gust. Astăzi e la modă stilul laconic, cu 1-2 accente moderne, care să-ți sublinieze rafinamentul. Dacă vrei să porți perle, alege cercei (mici) sau un pandantiv elegant, cu doar câteva perle.

11. Evită nuanțele măslinii sau pământii, pentru că acestea dau feței o paloare nesănătoasă.

12. Renunță la ținutele compuse din fustă și jachetă, mai ales dacă partea superioară și inferioară au același desen. Ele sunt relevante numai la birou.

13. Fii atentă cu jerseurile. Jerseurile clasice arată mult prea conservator și inevitabil te fac să pari mai bătrână. Alege fasoane noi și nu uita să diluezi imaginea cu accesorii.

14. Tunsorile complexe și excesul de machiaj nu au întinerit nicio femeie până acum.

15. În goana după tinerețe, multe femei confundă hainele tinerești, cu hainele care întineresc. Uită de fuste mini, volane, topuri scurte, broderii, inserții, blugi rupți, imprimeuri stupide și hainele ce respectă ultimul cuvânt al modei. Eleganța înseamnă simplitate, iar femeile stilate se îmbracă laconic.

16. Accesoriile fac diferența. Fie te întineresc vizual, fie te fac să arăți mai bătrână. Decizia îți aparține. De altfel, surplusul de accesorii este un obicei bătrânesc.

17. Pantofii cu toc gros îngreunează ținuta, arată demodat și bătrânesc. Alege un model mai subtil, în care să te simți bine, dar care să arate contemporan.

18. Lungimea rochiei nu neapărat trebuie să crească odată cu vârsta. Dacă o femeie de 30 de ani poate purta rochii (fuste) midi și mini fără prejudecăți. După 50 de ani fustele mini sunt tabu, iar fustele midi stârnesc polemici aprinse. În realitate, nu există standarde și reguli bătute în cuie. Totul depinde de preferințele tale și de starea corpului tău. Dacă te poți lăuda cu genunchi frumoși și picioare subțiri, de ce să nu porți o fustă peste linia genunchiului. Nu faci decât să-ți etalezi frumusețea, la urma urmei.

19. Orice stil va fi compromis dacă folosești bijuterii care nu ți se potrivesc după tonalitate. De exemplu, aurul se potrivește femeilor cu tonalitate caldă a chipului (ochi căprui, păr caramel, pielea închisă la culoare), iar argintul femeilor cu tonalitate rece (păr blond sau cărunt, ochi albaștri, piele palidă).

20. Ai grijă ca aspectul tău să corespundă grupului de referință din care faci parte. Dacă ești actriță de teatru sau film, atunci ar trebui să alegi un stil boem. Dacă ești profesor universitar – un chic intelectual discret.

Citește și: Dușmanii feminității: 7 piese vestimentare care strică silueta unei femei!