Nu mai e la modă să fii machiată: De ce tot mai multe femei renunță la machiaj în favoarea frumuseții naturale?

Este dificil să-ți imaginezi o femeie contemporană, care nu folosește produse cosmetice. Revistele de modă, televiziunea, paginile web și rețele de socializare ne-au învățat să asociem feminitatea cu un ten perfect și strălucitor, cu gene voluminoase și sprâncene îngrijite frumos, cu un ruj intens și cu ochi profunzi și pătrunzători.

Această imagine iluzorică a femeii ideale și a frumuseții absolute determină milioane de femei din întreaga lume să-și petreacă minutele și uneori chiar orele prețioase ale dimineții pentru ritualuri de înfrumusețare, în loc să-și pregătească un mic dejun sănătos, să facă gimnastică și să petreacă timpul cu copiii. Din fericire, moda este trecătoare și se pare că în curând ne vom întoarce la simplitate absolută și la naturalețe.

Femei machiate vs Femei nemachiate

În ultimii ani poți vedea tot mai multe femei nemachiate – în lume, în România, în București, în orașele provinciale și cu atât mai mult în sate. Și nu e vorba de o tendință, un truc de marketing, un nou șiretlic de a ieși în evidență. E vorba de o alegere responsabilă și conștientă.

Citește și: Cum mi-am schimbat viața radical la 37 de ani: 12 reguli ale conștientizării

O alegere care spune – mai puțin machiaj, doar esențialul, uneori doar ochii, uneori doar buzele, uneori nimic. Frumusețe naturală și aspect îngrijit. Atât. Deschiderea ca dogmă și manifest. Fără cosmetică, fără prefăcătorii.

Nici măcar nu e vorba de o confruntare a femeilor machiate și a celor nemachiate. E doar o alegere, la care fiecare are dreptul și pe care nimeni nu o impune altcuiva. Cum ai alege dintre blugi și o rochie neagră. Azi poți să alegi una, mâine poți să alegi alta, sau poți să rămâi toată viața doar cu una din opțiuni, fără să fii judecat de nimeni – asta înseamnă libertate, individualitate.

Dar din motive neînțelese până la capăt – această libertate e disprețuită de restul, e luată în râs și urâtă, e devaluată și subminată. La urma urmei, ea distruge principala regulă nerostită a lumii feminine: trebuie să te minți pe sine însăți. Machiajul nu te va transforma în Charlize Theron, dar cel puțin te va face să arăți ca ea. Și undeva acolo, în adâncul sufletului, sub 7 straturi de auto-înșelăciune, te vei simți mai frumoasă, în rând cu toată lumea.

Citește și: Critică și control: 10 lucruri obișnuite, fără de care viața ta va deveni mai bună

O femeie machiată este considerată a priori mai frumoasă ca una nemachiată, în special în România, unde cultul unui machiaj expresiv, aproape agresiv, am impresia că e dezvoltat mai bine ca nicăieri în lume. Având un set cosmetic la îndemână automat devii mai frumoasă, devii cea mai bună versiune a ta, devii un om mai bun – deși cu toții știm că în esență rămâi aceeași persoană și totul nu e decât o prefăcătorie. Acestea sunt regulile jocului.

Genele, sprâncenele și tenul natural nu interesează pe nimeni. Nu e la modă. E nonfashion. Oaaaaare? Cu două decenii în urmă era la modă să porți haine din blană – ce s-a ales din ele acum? Mai era la modă să porți o groază de bijuterii din aur – astăzi femeile folosesc 1-2 accente din aur sau nu le mai folosesc deloc. Cosmetica e următoare pe lista prefăcătoriilor care vor fi lăsate pradă uitării.

Astăzi poți să vii la birou fără fond de ten pe față, fără ruj, fără bijuterii, fără tocuri, fără rochii cu volane strălucitoare, fără bronz, fără ochelari de soare, fără haine de blană și ce concluzie va trage lumea? Că ești o femeie contemporană, independentă, cu caracter. Asta dacă te poți lăuda cu aceste trăsături, dar dacă ai curajul să vii la birou într-un asemenea hal, cu certitudine ai caracter.

Oamenii vor aprecia tonul sănătos al pielii, simplitatea și naturalețea ta. Au trecut timpurile când o astfel de ținută era considerată plictisitoare și lipsită de gust. În adâncul sufletului, toată lumea vrea să arate așa, toată lumea e istovită de falsitate și ritualurile contemporane de frumusețe. Lumea are nevoie de o abordare proaspătă, firească, naturală a frumuseții.

Citește și: Instagram vs naturalețe: 10 fotografii cu femei frumoase în diverse timpuri, care o să te facă să alegi

La urma urmei e mai plăcut să fii de partea celor care încearcă să-și păstreze tinerețea, frumusețea și expresivitatea pe căi naturale – nutriție sănătoasă, sport, îngrijire a tenului și a părului, somn liniștit și odihnitor – decât de partea celor pentru care machiajul este principalul argument al frumuseții.

Și nu e vorba de o conspirație perfidă, care-și propune să zdruncine din rădăcini lumea tradițională a femeilor. E vorba de progres. Lucrurile se schimbă pe zi ce trece și e stupid să ne opunem unui proces firesc, mai ales că progresul nu anulează machiajul, ci doar propune femeilor o alternativă plăcută în locul acestuia.

Cineva va încerca să spună că se pregătește un nou atentat la feminitate, că această tendință e creată artificial pentru a nivela diferențele dintre genuri, că o femeie lipsită de machiaj și de aur își pierde esența ei. Dar cauzele acestui fenomen sunt mult mai simple.

Societatea evoluează. Femeile vor să se simtă confortabil, vor să fie apreciate pentru individualitatea lor și nu mai vor să mintă pe nimeni. Mai mult decât atât. Femeile sunt bine informate și știu că o alimentație sănătoasă, o îngrijire corectă și regulată a tenului, a părului, a unghiilor, a dinților, un somn odihnitor, un stil de viață activ – toate acestea le oferă șansa de a fi și naturale și frumoase în același timp. Asta e moda secolului XXI. Nu mai există loc pentru etichete. Fiecare femeie e liberă să arate așa cum vrea ea.

Citește și: Vrei să fii tânără și frumoasă după 50 de ani? 21 de reguli de care trebuie să ții cont începând de astăzi!