Nu alerga după trenduri, sunt înșelătoare! De ce nu mai există reguli certe în modă?

Moda se schimbă atât de repede încât pare imposibil să ții pasul cu ea. De fapt, așa și este. Îți poți schimba la nesfârșit garderoba și oricum vei rămâne în urmă. Dacă mă întrebi ce este la modă astăzi, voi răspunde totul, și nimic în același timp.

De exemplu, blugii skinny. Stiliștii spun că aceștia nu mai sunt în vogă și au pierdut concurența cu modele libere și largi. Oare au devenit mai puțin populari ca urmare a acestui fapt? Nici pe departe. Zeci de vedete continuă să-i poarte fără să le fie frică că ar putea arăta caraghios și deplasat. Nemaivorbind de milioanele de femei din întreaga lume. Arată ele lipsite de gust? Nici vorbă. Uite așa ajungem în fața unei situații paradoxale. Blugii skinny sunt în trenduri și în afara modei în același timp.

De fapt, totul depinde de modul în care este compusă imaginea ta. Firește că dacă asociezi blugii cu un pulover subțire din tricot fin și cizme peste genunchi riști să arăți ridicol. Și viceversa, dacă îmbraci o jachetă oversize și o pereche de pantofi strălucitori vei arăta mult mai proaspăt și expresiv.

Păi, până la urmă cum se nasc trendurile? De ele răspund un grup de oameni cu competențe specifice în acest sens, numiți trend forecasters, cu alte cuvinte prevăzători de tendințe. În ciuda aparențelor, aceștia nu se ascund în subsoluri, nu ghicesc în cărți Tarot și nu folosesc un glob de cristal. Ei lucrează cot la cot cu marile case de modă încercând să prevadă încotro se mișcă societatea. Sarcina lor este să simtă pulsul și să prevadă starea de spirit a societății pe termen mediu și scurt.

Obiectul studiilor efectuate de aceștia suntem noi, oamenii, și modul în care facem cumpărături. Cu alte cuvinte, comportamentul consumatorului. Ei analizează în detaliu ceea ce cumpărăm, ce ce trecem cu vederea, ceea ce luăm la impuls, ceea ce căutăm și chiar ceea ce ne dorim fără să ne dăm seama.

Studiind modul în care ne comportăm în spațiul virtual și în magazine aceștia pot să prevadă dorințele noastre pentru următorii doi trei ani. Prevăzătorii monitorizează în continuu expozițiile de modă, modul în care se îmbracă vedetele, stilul străzii, dar și felul în care societatea reacționează la aceste lucruri.

Tendințele sunt influențate de filme, muzică și rețele sociale. De exemplu, după lansarea ultimului film a lui Quentin Tarantino “Once upon a time in Hollywood“, unde frumoasă australianca, Margot Robbie, apare în fustă mini de culoare albă, vânzările pentru acest articol vestimentar au explodat.

Moda se schimbă împreună cu societatea și reflectă starea de spirit a acesteia, atât din punct de vedere cultural, cât și din perspectivă socială și chiar politică. Fiecare tendință sau eveniment de amploare lasă amprenta asupra stilului vestimentar al fiecărei generații. De exemplu, lupta pentru drepturile femeilor din anii ’70 ai secolului trecut s-a soldat cu faptul că costumul bărbătesc a devenit cel mai popular atribut al garderobei feminine în acea perioadă.

Astăzi, femeile duc un mod de viață activ, se dezvoltă multilateral, își construiesc o carieră, au grijă de sănătatea lor, își apreciază corpul, timpul și confortul, iar pe deasupra mai au grijă și de natură. Ca urmare a acestui fapt, stilul oversize se bucură de tot mai mare popularitate pe an ce trece, iar accentul în lumea modei cade tot mai des pe confort și individualitate. Astăzi e la modă să porți haine în care te simți confortabil și liber.

Toate aceste aspecte sunt luate în considerare de prevăzători. Cu cât mai multe variabile sunt incluse în modelul inițial cu atât mai corectă va fi prognoza cu privire la tendințele ce vor fi populare în rândul societății în perioada care urmează.

Aceste tendințe pot fi atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu sau lung. Dar dacă nu vrei să dai greș, trebuie să fie atentă în special la cele din urmă. Tendințele pe termen scurt se referă la imprimeuri, inserții, decor, culori, texturi etc. Acestea își pierd repede din actualitate, prin urmare nu joaca un rol esențial la formarea garderobei de bază.

Cel mai des, acestea sunt valabile un singur sezon sau au caracter ciclic. De exemplu, podoabele în formă de scoică. Tot aici includem culorile. Nu întâmplător, celebrul Institut al Culorii Pantone în fiecare an alege o singură culoare care va fi la modă un singur sezon. De regulă, e vorba de variații diferite ale aceleiași culori.

Roșul este atemporal și universal, dar nuanțele acestuia: bordo, stacojiu, vin, rubin, rodie etc. revin și dispar din trenduri de la un sezon la altul. Atunci de ce mai avem nevoie de ele? Pentru diversificarea garderobei, bineînțeles. Ele sunt bune pentru a ieși în evidență și a accentua anumite detalii.

Tendințele pe termen lung au termen de valabilitate mai mare, de aia și sunt numite pe termen lung. Unele din ele nu au termen de valabilitate a priori, adică sunt atemporale, dar continuă să se adapteze în dependență de starea de spirit a societății. De exemplu, hainele în carouri. Încearcă să îți amintești când ele nu au fost în vogă.

P.S. Mereu au fost. Totuși, carourile pot fi de mărimi, stiluri și culori diferite. Iar acest lucru nu le știrbește din farmec.

O altă tendință care se bucură de tot mai multă popularitate pe zi ce trece este consumul conștient. Și acest lucru este firesc. În primul rând, industria modei este una din cele mai dăunătoare pentru planetă. De fapt, se află pe locul doi după industria petrolieră. De exemplu, pentru confecționarea unei singure perechi de blugi se consumă circa 2000 de litri de apă.

În al doilea rând, goana după modă a epuizat nu numai consumatorii, ci și creatorii de modă, care și-au reinventat abordarea și acum se bazează pe materiale naturale, durabile, de înaltă calitate, ecologice și atemporale. Astăzi e la modă să porți second hand și haine care erau actuale în sezoanele precedente, oricât de paradoxal ar suna.

Denimul și pielea sunt în continuare relevante. Acestea pot fi purtate atât separat, cât și în total look. Pantalonii largi nu își pierd niciodată din actualitate, în special când sunt îmbinați cu un top luminos. De altfel, moda pentru articole oversize crește în intensitate pe zi ce trece, în mare parte datorită confortului și eleganței pe care le asigură. Astfel de ținute îți vor masca defectele, îți vor sublinia delicatețea și arată mult mai original.

De asemenea, sunt la modă fustele și rochiile cu talie înaltă, de lungime medie, subliniate de o centură. Adâncimea decolteului rămâne la discreția ta. În ceea ce privește imprimeurile – carourile, dungile, bulinele nu își pierd niciodată din actualitate.

Femeile contemporane nu se sfiază să asocieze ceea ce la prima vedere nu poate fi combinat și au doar de câștigat pe seama acestui truc. Ceea ce în scris sau verbal sună absurd și de neînțeles – vizual arată uimitor. Moale cu dur, elegant cu neglijent, cel puțin pentru că adaugă individualitate. Regulile modei se estompează pe zi ce trece. Individualitatea este pe primul loc.

Citește și: Eleganță și rafinament: 15 reguli de stil de la Christian Dior pe care trebuie să le știe fiecare femeie!