Mulțumim, mademoiselle! 6 lucruri pe care Coco Chanel le-a inventat pentru femei

Eroina noastră de astăzi este Gabrielle Bonheur Chanel, femeia despre care s-au scris sute de cărți, care și-a creat propriul imperiu al modei și a schimbat soarta a milioane de femei din întreaga lume.

Lucrurile pe care le-a creat au devenit clasice și atemporale, nu întâmplător atunci când revista „Time” a întocmit lista celor mai influenți oameni ai secolului al XX-lea, Coco Chanel a fost singura reprezentantă din lumea modei. Moștenirea sa e greu de cuantificat în cifre, de aia astăzi vom trece în revistă 6 cele mai importante lucruri pe care Coco Chanel le-a dăruit omenirii.

Bluza în dungi femei

Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă, iar după moartea mamei sale a petrecut șase ani în orfelinatul unei biserici catolice. La 18 ani aceasta își găsește un loc de muncă într-un magazin de stofe, iar serile le petrece în lumina reflectoarelor, cântând și dansând cabaret într-o cafenea, unde admiratorii au început să o numească Coco.

Aceasta a făcut primii pași în lumea modei în anul 1910 când a lansat un mic atelier și un magazin de pălării. Primele modele nu se remarcau prin confort, dar aproape imediat Coco a înțeles că nu-i suficient ca hainele să fie frumoase. Ele mai trebuie să fie și comode. Și a respectat acest principiu toată viața.

Coco Chanel nu a ezitat să poarte haine bărbătești. Ba mai mult, a reușit să adapteze o parte din ele la garderoba feminină. De exemplu, bluza/maioul în dungi orizontale, bicolore. Inspirată de uniforma în dungi a marinarilor francezi pe care i-a văzut pe Coasta de Azur – în anul 1917, Coco Chanel și-a lansat colecția de haine tematice, transformând tricoul nautic într-un articol de garderobă pentru femei, care se bucură de popularitate până în ziua de azi.

Pantalonii largi jos

O altă idee pe care Coco a împrumutat-o ​​de la marinarii francezi sunt pantalonii evazați. Coco Chanel a fost prima care a avut curajul să iasă în public într-o asemenea ținută și în scurt timp, mii, apoi milioane de femei din întreaga lume i-au urmat exemplu, de la celebrități până la femei de rând.

Pantalonii erau pe cât de eleganți, pe atât de comozi. Astfel încât moda pentru acest articol vestimentar (anterior considerat pur masculin) le-a permis femeilor să se debaraseze odată pentru totdeauna de corsete.

Jacheta din Tweed Coco Chanel

O altă piesă vestimentară marca Chanel, care a fost și va rămâne în vogă pentru totdeauna, este jacheta din tweed, creată de legendara franțuzoaică. Tweed-ul era considerat o stofă dură, numai bună pentru bărbați, însă Coco s-a îndrăgostit de acest material în anii ’20, în timpul unei călătorii în Scoția. Iar 30 de ani mai târziu a creat această jachetă. “Anterior, țesătura era folosită doar pentru lenjeria de corp a bărbaților, i-am făcut cinste cusând rochii și costume din ea“, afirma creatoarea de modă.

Datorită țesăturii dense, costumul era neobișnuit de confortabil, stilat și cât se poate de elegant. Acesta corecta excelent silueta oricărei femei. Nu întâmplător, asemenea articole au fost purtate de Jacqueline Kennedy, Romy Schneider și prințesa Diana.

Rochia neagră Coco Chanel

Coco Chanel a creat vestita rochie neagră în anii 20’ ai secolului trecut după moartea lui Arthur Capel, care a ajutat-o cu deschiderea primului magazin, a inițiat-o în societatea înaltă și a fost iubirea vieții sale. După moartea lui Arthur Capel, Coco nu putea să poarte haine de doliu, nefiind soția acestuia și ca să-și exprime durerea a lansat moda pentru rochii negre.

Rochia a fost cusută din crep, avea talie joasă și formă dreptunghiulară, astfel încât era potrivită pentru orice tip de siluetă. Coco ura genunchii și îi considera cea mai urâtă parte a corpului, prin urmare, rochia îi acoperea întotdeauna. Prima reacție a burgheziei a fost rece, femeile numind acest articol “o confuzie”. Dar peste 6 luni aceleași femei stăteau la coadă pentru a-și cumpăra una. Iar revista „Vogue” a comparat haina cu mașina Ford de culoare neagră, sugerând că va deveni la fel de populară pe termen lung.

Poșeta chanel 2.55

La 71 de ani, Coco s-a săturat să ducă poșeta în mână, așa că i-a adăugat un cordon și a început să o poarte pe umăr. Această decizie vizionară s-a soldat cu apariția poșetei Chanel 2.55, care a făcut istorie. Denumirea provine de la perioada când a fost creată gentuța – februarie, 1955.

Istoricii consideră că căptușeala burgundă a fost inspirată de culoarea uniformei pe care Coco a purtat-o la mănăstire, iar cordonul de lanțul de la cheie pe care îl foloseau îngrijitorii orfelinatului. Buzunarul interior era rezervat pentru scrisori de dragoste, iar buzunarul pentru bani avea o conotație simbolică aparte. Coco Chanel spunea că: “Chiar dacă am un bărbat alături, eu întotdeauna plătesc pentru mine“.

Colier de perle chanel

În 1917, după Revoluția din octombrie, aristocrații ruși au dat buzna în Paris. Imigranții bogați au devenit primii cumpărători fideli ai casei de modă Chanel, iar vărul ultimului împărat rus a devenit iubitul lui Coco.

Acesta i-a dăruit franțuzoaicei o moștenire de familie – celebrul colier de perle naturale. Iar creatoarea a reinventat acest design și în 1924 a lansat prima linie de accesorii din perle artificiale, care au devenit un adevărat hit.

Citește și: Femeia cu stil impecabil: 8 reguli de modă de la Coco Chanel