Merg pe jos și slăbesc: Iată ce fac europencele ca să rămână în formă!

Mersul nordic devine o formă tot mai populară de activitate fizică. Acest sport este ales nu numai de vârstnici, ci și de tinerii care vor să-și întărească imunitatea sau să ardă grăsimea. Conform ultimelor studii, mersul nordic este de două ori mai eficient decât alergarea și contribuie nu numai la slăbire, ci și la creșterea rezistenței la efort și îmbunătățirea calității vieții.

Ce este mersul nordic?

Mersul nordic este un fel de mers rapid, susținut de bețe, care antrenează nu numai membrele inferioare, ci și întregul corp, în special brațele. Datorită lor, cheltuielile cu energia sunt mult mai mari. Acest lucru afectează nu numai mușchii, dar și grăsimea. Mersul nordic îți va permite să arzi mult mai multe calorii decât plimbarea tradițională și alergarea. Iar beneficiile nu se termină aici.

Care sunt beneficiile mersului nordic?

Mersul nordic are numeroase beneficii, începând cu slăbirea și terminând cu întărirea tuturor mușchilor corpului. Acest sport contribuie la creșterea mobilității articulațiilor și a coloanei vertebrale, stabilizează pulsul și tensiunea arterială, îmbunătățește absorbția de oxigen, crește capacitatea plămânilor și, nu în ultimul rând, duce la energie crescută și stare de bine.

Mersul nordic și slăbirea

Mersul nordic susține, de asemenea, pierderea în greutate. De aceea, se recomandă în special persoanelor care suferă de obezitate și nu pot face față unor exerciții fizice intense. Mersul cu bețe grăbește arderea caloriilor, accelerează metabolismul și procesele digestive, îmbunătățește mobilitatea trunchiului şi consolidează mușchii coloanei vertebrale.

Mersul nordic pentru toată lumea

În multe țări există un mit că mersul nordic e numai pentru persoanele în vârstă. În realitate, acest sport este recomandat persoanelor de toate vârstele și mai ales celor care vor să slăbească. Pentru a practica acest sport vei nevoie de adidași de calitate și bețe speciale. Bețele pentru mers nordic costă de la 100 până la 300 de lei și se recomandă să le completezi cu curelușe.

Ce fel de echipament să alegi pentru mersul nordic?

Pentru a profita pe deplin de avantajele acestui sport, folosește echipament special și adidași pentru jogging. Nu folosi bețe obișnuite. De preferat ca bețele să aibă un anumit procent de carbon, pentru a calma vibrația reziduală care apare în timpul mersului. Cu cât e mai mare procentul de carbon, cu atât bețele sunt mai sănătoase (și mai scumpe). Și nu economisi pentru curelușe și adidași.

Unde să practici mersul nordic?

Dacă vorbim de antrenamente neregulate pe termen scurt, atunci poți practica acest sport oriunde, chiar și pe asfalt (cu duze de cauciuc pe bastoane). Și totuși asfaltul nu este cea mai bună alegere. O suprafață prea tare neutralizează ideea de wellness. Mai ales dacă vrei să faci sport regulat. De aceea, recomandăm parcurile, pădurile și potecile cu teren moale.

Contraindicații pentru mersul nordic

Partea bună cu mersul nordic este că nu are contraindicații. Poți să mergi cât te țin picioarele. Contraindicațiile sunt de natură generală: stările acute ale bolilor cronice, perioada postoperatorie, perioada imediat după un infarct sau un accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, dacă ești sănătos sau relativ sănătos, poți să practici acest sport fără griji pentru sănătate.