Maxim 3 culori: 5 reguli învechite de stil, pe care să nu le mai respecți

Moda se transformă: principiile și regulile care aterior erau actuale nu se mai aplică. În lumea modernă tabuurile sunt într-un număr mult mai mic și există tot mai mult loc pentru experimente. Iată câteva reguli de care poți să nu mai ții cont.

1. „Maxim 3 culori pentru o ținută”

Stiliștii recomandă să folosim cercul cromatic al lui Itten și să combinăm culorile complementare (opuse pe cerc) sau cele alăturate și să nu folosim mai mult de 3 culori pentru o ținută. Însă dacă nu este vorba despre o ținută oficială, pentru serviciu sau despre un dress code, nu trebuie să te limitezi. Poți purta ținute colorate, doar că echilibrate și armonioase. Dacă îți dorești o imagine care să te scoată în evidență, poți combina și 4-5 culori.

2. „Îmbrăcămintea sport e doar pentru sport”

Cu câțiva ani în urmă era inacceptabil să porți adidași sau trening altundeva decât în sala de sport sau pe stadion. Din fericire, unele elemente din garderoba sport au trecut în garderoba de zi cu zi. Tenișii și pantofii sport se pot combina armonios cu rochiile sau fustele, iar într-o asemenea ținută poți merge la plimbare sau chiar la serviciu. În rezultat, reușești să obții un outfit în stil casual.

3. „Nu se combină diverse imprimeuri”

Să poți asorta imprimeuri diferite este o adevărată artă. Poate anume din această cauză această regulă interzice astfel de asocieri. Moda contemporană încurajează combinarea imprimeurilor diferite, doar că totul trebuie să fie corect și dozat. Iată câteva combinații acceptabile: „buline” și „leopard”, „carouri” și „linii” sau „flori” și „geometrie”. În niciun caz nu încerca să potrivești imprimeuri din aceeași categorie, cum ar fi „leopard” și „zebră”.

4. „Geanta de aceeași culoare ca și încălțămintea”

Este unul dintre cele mai învechite principii: încălțămintea și accesoriile să aibă culori identice. Acum poți încălca această regulă cu îndrăzneală. Este suficient ca acestea să se fie în același stil și să fie în armonie.

5. Stereotipurile legate de vârstă și gender

După 40 de ani nu se poartă fuste scurte, tricou cu Micky Mouse poartă doar copiii, iar un bărbat în cămașă roz arată cel puțin ciudat. Acestea nu sunt decât niște stereotipuri învechite, impuse de societate. Astăzi nu mai există limite în acest sens.