Influența papilelor gustative asupra obezității: tot ce trebuie să știi dacă vrei să slăbești

În lumea modernă, mâncarea nu este atât un combustibil pentru viață, cât o sursă de plăcere. Alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi umplu rafturile magazinelor, iar producătorii vin cu noi combinații pentru a ne „gâdila” receptorii. Și asta afectează direct felul în care gustăm, ce produse alegem și cât cântărim în final.

Care este legătura dintre papilele gustative și creșterea în greutate ?

Odată ajunse în gură, moleculele alimentare acționează asupra chemoreceptorilor – celule situate în papilele gustative din limbă, palat, epiglotă și laringe.

Aceste celule transformă semnalele chimice în impulsuri nervoase și transmit informații către creier, după care o persoană simte ce produs a intrat în gură – dulce, sărat, acru, amar …

Sensibilitatea la un anumit gust și dragostea pentru el depind atât de caracteristicile ereditare, cât și de factorii de mediu. De exemplu, cu ce fel de mâncare este obișnuită o persoană.

Receptorii se adaptează la intensitatea gustului și, odată cu aceasta, se schimbă și preferințele oamenilor. De exemplu, dacă în dietă există multă sare, o persoană se obișnuiește și percepe alimentele mai insipide ca fiind lipsite de gust. Acest lucru funcționează și invers: dacă consumi alimente nesărate, cele obișnuite vor părea sărate.

Același lucru este valabil și pentru obiceiul de alimente grase și dulciuri – principalii vinovați de kilogramele în plus. O scădere a sensibilității sistemului gustativ face dificilă menținerea unei greutăți sănătoase în două moduri simultan:

1. Te obligă să alegi mai multe alimente bogate în calorii.

Fructele obișnuite nu vor mai aduce o astfel de satisfacție ca o porție de înghețată , iar puiul copt nu va înlocui cotletul sărat și gras dintr-o cafenea fast-food. Și pentru a te bucura de mâncare, trebuie să treci la alimente mai dulci și grase.

2. Încetinește debutul saturației.

Semnalele de la papilele gustative nu numai că oferă o senzație de plăcere din mâncare, ci și prevăd cât de satisfăcătoare va fi aceasta. Cu alte cuvinte, dacă creierul a primit informații că alimentele sunt grase sau dulci, saturația va avea loc înainte ca nutrienții să intre în sânge. Și dacă receptorii nu funcționează la putere maximă, o persoană va avea timp să mănânce mai mult înainte de a realiza că este timpul să se oprească .
Astfel, cu cât sensibilitatea la gusturi este mai mică, cu atât conținutul caloric al dietei este mai mare și procentul de grăsime corporală este mai mare. Și mai trist, obezitatea afectează direct papilele gustative, perpetuând un cerc vicios.

Cum pot papilele gustative să afecteze obezitatea

Oamenii de știință au observat de mult timp că obezitatea este asociată cu o scădere a numărului de papilele gustative. Persoanele supraponderale au cu aproximativ 25% mai puține papile gustative. Sunt mai puțin sensibili atât la sare, cât și la zahăr. A scăpa de kilogramele în plus funcționează în direcția opusă – accentuează percepția dulciurilor .

Pentru a testa modul în care obezitatea îi determină pe oameni să-și piardă sensibilitatea la gusturi, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente pe șoareci. Unele animale au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi, în timp ce altele au fost hrănite cu o dietă obișnuită. Așa cum era de așteptat, prima a câștigat mult exces de greutate și a pierdut 25% din papilele gustative de pe limbă.

Apoi, oamenii de știință au repetat experimentul cu șoareci mutanți, care, din cauza caracteristicilor genetice, nu au putut crește în greutate. De data aceasta, dieta cu grăsimi nu a avut niciun efect asupra papilelor gustative. Șoarecii nu s-au îngrășat și nici nu și-au pierdut receptorii.

Apoi au verificat un alt grup de mutanți. Acești șoareci ar putea fi supraponderali, dar nu sunt asociați cu inflamația din organism – le lipsea agentul proinflamator TNF-alfa.

După opt săptămâni de experiment, șoarecii s-au îngrășat, dar numărul de receptori de pe limbă a rămas același. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că de vină este inflamația. Aparent, accelerează moartea celulelor gustative și încetinește reînnoirea acestora.

Deoarece obezitatea este, de asemenea, asociată cu inflamația cronică și scăderea sensibilității la gust la oameni, se poate presupune că acest mecanism nu se limitează la șoareci.

Astfel, cu cât excesul de grăsime este mai mare, cu atât sunt mai puține papilele gustative, consumi mai multe alimente bogate în calorii și chiar ai mai mare exces în greutate.

Cum să ieși din cercul vicios ?

Din fericire, reducerea numărului de papile din gură este un proces reversibil. Pentru a reveni la sensibilitatea normală, trebuie să slăbești și să obișnuiești receptorii cu gusturi mai puțin intense.

Dacă ești obez, consultă medicul pentru o dietă adecvată și un program de exerciții fizice. Prin reducerea greutății corporale, vei reduce inflamația din organism, iar papilele gustative vor începe să se actualizeze în același ritm.

De asemenea, poți opta pentru alimente mai puțin saturate:

– renunță la fast-food sau redu cantitatea acestuia la o porție pe săptămână;
– înlocuiește băuturile dulci cu apă, nu adăuga zahăr la cafea și ceai;
– încearcă să eviți alimentele cu adaos de zahăr – sucuri, carne procesată, produse de patiserie;
– înlocuiește dulciurile cu fructe și sucuri proaspăt stoarse;
– înlocuiește conservele, cârnații și alte produse cu carne de pui și alte cărnuri slab gătite fără multă sare.

La început, mâncarea se va simți fără gust, dar după o săptămână vei începe să distingi gusturile mult mai bine. Un măr sau o nectarină va începe să aibă un gust dulce pentru tine. Iar un marshmallow acoperit cu ciocolată sau o gogoașă în glazură va începe să pară îngrozitor de dulce.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !