Iată de ce persoanele, care dorm mai puțin de 7 ore, îmbătrânesc mai repede

Chiar dacă tu crezi că dormi suficient, organismul tău poate fi de altă părere.

Să știi că două ore dormite în plus îți pot face o favoare colosală în ceea ce privește durata vieții. De exemplu, cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au niște telomeri mai scurți.

Telomerii sunt părți de la capetele cromozomilor, care în mediul științific sunt considerați drept „contoare” ale longevității. Anume telomerii știu care este vârsta exactă a organismului, altfel spus, ei determină vârsta biologică. Cu cât telomerii sunt mai scurți, cu atât e mai mare probabilitatea că persoana va îmbătrâni prematur.

Oamenii de știință au realizat o cercetare în cadrul căreia a fost monitorizat somnul a 482 de persoane. Cele mai bune rezultate în ceea ce privește „contoarele” longevității au demonstrat participanții care au dormit în medie 6 ore și 28 de minute pe noapte.

În acest fel, s-a ajuns din nou la concluzia că pentru a rămâne tânăr o perioadă mai îndelungată este bine să dormi între 7 și 9 ore în mod regulat.

Pe lângă îmbătrânire, somnul ineficient provoacă și alte riscuri periculoase pentru sănătate. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, un număr mic de ore dormite pe noapte poate duce la o imunitate scăzută, în special la infecții virale,  la dezechilibre hormonale, ce pot duce la creșterea în greutate, risc triplat de diabet de tip II, hipertensiune arterială și chiar afecțiuni ale inimii sau psihice.

Mai mult, un stidiu efectuat în baza a 98 de mii de japonezi a descoperit riscul de deces, care este 1,3 ori mai mare la persoanele care dorm prost, în raport cu cele care dorm 8 ore pe noapte.

Iată de ce cu somnul nu e de glumit. Ca să fii sănătos și tânăr trebuie să te odihnești bine!