Iată de ce e bine să dormi într-o încăpere unde este frig. Acum vei ști care e temperatura optimală!

Mulți dintre noi cred că în dormitor trebuie să fei cald ca să doarmă bine. Unii cercetători sunt însă de părerea că somnul la o temperatură scăzută restabilește mai eficient puterile, reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni și prelungește tinerețea.

Temperatura în dormitor este deseori motiv de dispută într-un cuplu: unuia îi este prea frig, altuia prea cald. Să știi că are dreptate cel ce este pentru somnul într-o încăpere răcoroasă.

Dr. Chirstopher Winter, medic-șef la Centrul de neurologie și medicină a somnului Chartlottesviile, aduce câteva argumente în favoarea somnului la 16-19 grade. Potrivit acestuia, când temperatura cade mai jos sau urcă mai sus decât acest interval, somnul devine neliniștit, omul începe să caute o poziție comodă și nu reușește să se odihnească pe deplin.

După cum se vede, acest lucru este legat de faptul că organismul își respectă bioritmul. Aproximativ către ora 17:00 temperatura corpului se ridică la maximum, apoi începe să scadă. Aproape de ora 5:00 temperatura corpului devine minimală. Odată cu apropierea nopții, activitatea fizică se reduce treptat, iar noi vrem tot mai mult să dormim. Respectiv, dacă în dormitor este răcoare, noi adormim mai repede. Specialiștii de la Universitatea Australiei de Sud sunt de acord cu faptul că în frig se doarme mult mai bine și corelează unele forme de insomnie cu dereglarea termoreglării naturale a organismului.

Mai mult ca atât, somnul într-o cameră răcoroasă ne ajută să fim mai tineri. Melatonina mai are și proprietăți de încetinire a procesului de îmbătrânire. Acest hormon are efecte antioxidante, reglează permebialitatea barierei dintre creier și sistemul circulator și, potrivit unor informații, previne boala Alzheimer.

Temperatura optimală în timpul somnului nocturn ne îmbunătățește și dispoziția. Sub influența melatoninei crește nivelul de serotonină, numită și hormonul fericirii. Acești doi hormoni sunt interconectați și ne fac să ne simțim mai fericiți și să ne odihnim mai eficient.

Medicul naturist, Natasha Turner, consideră că somnul sănătos la o temperatură scăzută stimulează secreția hormonului creșterii și reduce, în același timp, nivelul de hormoni ai stresului. În plus, această combinație reușită ajută la scăderea în greutate.

Încă o cercetare a arătat că cei care preferă să doarmă într-un loc răcoros, ard mai repede caloriile, le crește sensibilitatea la insulină și li se reduce conținutul de glucoză, fapt prin care este prevenit diabetul de tip II.

Așadar, înainte să te culci, deschide geamurile, pornește aerul condiționar sau setează căldura la o temperatură mai joasă. Așa vei avea un somn liniștit și odihnitor!