E timpul să ne luăm rămas bun: 8 semne că sfârșitul unei relații este inevitabil

Dacă simți că cineva apropiat îți otrăvește viața cu vorbele și acțiunile sale, este timpul să te gândești – poate ar fi timpul să îți cureți cercul social?

Comunicarea a devenit un chin.

Probabil că ați simti uneori, dupa comunicarea cu unele persoane, vă simțiți ca o lămâie stoarsă?. Ei sunt adesea numiți “vampiri energetici”, deși, bineînțeles, nu este vorba de misticism aici. Aceștia sunt fie persoane cu tulburări de personalitate psihopatică, fie “plângăcioși” care încearcă să-ți creeze un complex de vinovăție pentru că “te descurci bine, nu ca mine”, fie vorbăreți galopanți, cu care comunicarea este plină de supraîncărcare de informații.

Bârfele sunt la ordinea de zi

După ce ți-ai deschis sufletul în fața unei persoane dragi, într-o zi afli că secretele tale au fost discutate de mult timp de prietenii tăi comuni. Incidentele ocazionale care au avut loc din greșeală ar putea fi iertate, dar dacă secretele dumneavoastră sunt dezvăluite în mod regulat, este mai bine să stați departe de bârfe sau să reduceți comunicarea cu acea persoana la minim.

Degradare reciprocă

La prima vedere, părea să vă simțiți confortabil în compania persoanei respective, dar după o vreme nu numai că această comunicare nu aduce nimic valoros în viața voastră, dar vă trage pe amândoi în jos. Acest lucru se întâmplă adesea în relațiile de codependență în care unul dintre parteneri nu își poate imagina viața în afara vieții celuilalt, fiind adesea supus unor obiceiuri distructive. Dacă vă dați seama că relația cu persoana respectivă ajunge la autodistrugere și vă dați seama că viața trece pe lângă voi – din păcate, este timpul să ieșiți din zona de confort și să faceți o schimbare.

Exploatare

Exploatatorii îi pot exploata pe cei din jurul lor în mai multe moduri: schimbarea responsabilităților casnice sau profesionale, “sifonarea” banilor, solicitarea de sprijin cu sau fără ocazie. Dar când aveți nevoie de ajutorul lor, pregătiți-vă să auziți un milion de scuze pentru că nu vă pot ajuta. Învățați să spuneți “nu” unor astfel de persoane și fie vor înceta să vă exploateze, fie vor dispărea din viața dumneavoastră.

Hotărâre judecătorească

Critica te ajută să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă, să găsești defecte și să devii o persoană mai bună. Dar numai dacă este constructivă. Uneori, persoanele apropiate critică acțiunile fără argumente, iar acest lucru devine un obicei al lor. Într-un mod agresiv sau batjocoritor, astfel de cuvinte dăunează în mod inexorabil stimei de sine. Dacă condamnările lor sunt frecvente și dureroase, este timpul să vă luați la revedere.

Acuzațiile

“Am cheltuit atât de mulți nervi, energie, timp și bani cu tine, iar tu…” – Aceasta este o frază comună în vocabularul persoanelor toxice care dau vina pe alții. Ei menționează în mod regulat greșelile pe care le-ați făcut în trecut, iar faptul că vă cereți să încetați nu are niciun efect asupra lor. Cu astfel de prieteni și familie, nu ai nevoie de dușmani!

Control

În încercarea de a exercita un control total asupra unei persoane dragi, aceste persoane pot monitoriza fiecare mișcare a acesteia, pot verifica corespondența personală și pot căuta printre bunurile sale. Una dintre mâncărimile lor este să le cerem socoteală pentru tot ceea ce fac. Vă pot cere să explicați de ce ați venit acasă mai târziu decât de obicei sau unde v-ați cheltuit banii personali. În calitate de adult, este posibil să nu fie nevoie să o faceți.

Manipulare

Amenințările, culpabilizările și șantajul pot funcționa pentru a determina o persoană iubită să facă ceea ce dorește sau are nevoie. Manipulatorii trebuie evitați pentru a nu cădea pradă provocărilor lor.

În timp ce vă analizați relația cu cei dragi de pe această listă, gândiți-vă la ce prețuiți mai mult: faptul că îi aveți în viața voastră sau sănătatea mintală pe care v-o răpesc. Apoi veți putea decide dacă să păstrați sau nu persoana respectivă în viața dumneavoastră.