Cea mai bătrână fotomodelă din lume: Mă bucur că m-am născut urâtă!

„Mă bucur că m-am născut urâtă. Să te naști urâtă e un avantaj. Toate fetele frumoase pe care le-am cunoscut și-au petrecut viața de teamă să nu-și piardă frumusețea. Au fost dintotdeauna frumoase și nu au încercat să se dezvolte. Nu au avut nevoie. La 20 de ani, e destul să fii frumoasă ca să reușești în viață. Eu, fiind mai urâțică, a trebuit să-mi dezvolt charisma și talentul ca să reușesc. Dacă ești urâtă, ai mai multe șanse să te dezvolți.” – Iris Apfel

Cine este Iris Apfel și cum a ajuns model la 100 de ani?

Iris Apfel este profesoară la Universitatea din Texas, antreprenoare și creatoare de modă. Ea este considerată una dintre cele stilate doamne din lume și singurul model 100+ de pe mapamond. Pe 29 august 2021, americanca a împlinit 100 de ani.

Începuturile

Pasiunea pentru haine și, în special, pentru țesături i-a venit fetei la vârsta de 8 ani. Atunci micuța Iris și-a dat seama că nu-i plac lucrurile pe care le cumpărau părinții ei. Copila își dorea ceva neobișnuit și vroia să fie la modă.

Anii au trecut, fetița a crescut și a absolvit Universitatea din New York, cu o diplomă în istoria artei. Dar nu devine critic de artă. Treptat, pasiunea ei pentru modă revine și Iris decide să își facă o carieră în domeniul jurnalismului.

Primele victorii

Iris își face un nume lucrând redactor la revista Women’s Wear Daily, iar în 1950, la 29 de ani, înființează compania Old World Weavers, specializată în restaurarea țesăturilor vintage.

În câțiva ani, compania devine renumită în întreaga lume. Atât de renumită, încât Iris este invitată să lucreze la Casa Albă, unde este implicată într-o serie de proiecte de restaurare timp de aproape 4 decenii.

A doua tinerețe

În 1992 își vinde compania, dar rămâne angajată în calitate de consultant. În 2005 își deschide o galerie de artă în Muzeul Metropolitan de Artă din New York. În 2012 devine profesor la University of Texas at Austin, iar în 2019, la 97 de ani, devine fața brandului de cosmetice MAC, al cărei slogan este „frumusețe dincolo de vârstă”.

Stilul

Iris este adepta stilului boho, iar asta înseamnă un adevărat festival de culori. Stilul boho cuprinde accente boeme, multietnice, influențe hippie, dar și detalii moderne. Boho provine de la conceptul bohemian chic și se bazează pe elemente neconvenționale, pe libertate, creativitate, explozie de culoare, simț artistic și romantism.

Cea mai bătrână adolescentă din lume

Așa se autoidentifică eroina noastră. Iris este convinsă că individualitatea și libertatea de exprimare sunt valorile care conduc moda și nu există “haine potrivite vârstei”, “stiluri potrivite vârstei” sau “stare de spirit potrivită vârstei”. Frumusețea vine din interior, iar tinerețea este o stare de spirit, nu o stare a corpului.

Citește și: Boho – stilul libertății și al confortului: 14 ținute superbe pentru femei de 50-60 de ani!