Dresurile viitorului: Cum vor arăta ciorapii tăi preferați peste 10 ani!

Ce ne facem fără dresuri? Avem nevoie de ele și vara și iarna, și la petreceri și la birou, și în casă și în stradă. Timp de un sezon, o doamnă poartă în medie până la 5 modele de ciorapi.

În consecință, unii stiliști consideră că dresurile sunt cea mai importantă piesă din garderoba unei femei contemporane. Dar te-ai gândit vreodată că un articol atât de simplu se poate schimba simțitor într-un singur deceniu? Stiliștii consideră că deja peste câțiva ani dresurile vor arăta altfel decât ne-am obișnuit.

Ce nu e în neregulă cu dresurile contemporane?

În prezent, principala problemă a lor este nailonul. Nailonul este o fibră textilă poliamidică, obținută pe cale sintetică, care nu poate fi reciclată. În plus, acest material este fragil, se deteriorează rapid și îi obligă pe consumatori să cumpere iar și iar ciorapi din nailon.

În epoca consumului inteligent, care ne face din ochi de după orizont, nu există loc pentru nailon. Presiunea pe designeri și producători este tot mai mare și, în consecință, țesătura și textura dresurilor cu siguranță se va schimba. Zarurile au fost aruncate și nu mai există cale înapoi.

Dresuri din materiale ecologice

Unii producători, precum Kunert sau Wolford, au venit cu inițiativa de a recicla dresurile uzate. Asemenea inițiative sunt întotdeauna binevenite, dar se pare că reciclarea este un proces subiectiv. Jurnaliștii au aflat că prin reciclare companiile vizate înțeleg arderea dresurilor sau îngroparea în pământ pe un poligon de deșeuri. Foarte ecologic, într-adevăr.

Alții, mai puțin lacomi, de exemplu cei de la Swedish Stockings, cofecționează ciorapi din produse reziduale de nailon, care pot fi descompuse ulterior și folosite la stațiile de purificare a apei. Abordare scandinavă, nu altceva. Iar cei de la Bataillon Belette, produc dresuri din materiale ecologice și rezistente.

Pe de altă parte, și clientul final devine mai responsabil din punct de vedere ecologic, în special în țările nordice și occidentale. În consecință, producătorii sunt în căutare continuă de materiale ecologice și durabile, care pot fi descompuse și au o durată de viață mai mare.

Dresuri hi-tech

Japonezii testează dresuri hi-tech, care își pot schimba culoarea, imprimeul și textura la discreția ta, folosind doar un smartphone. Tot ei au dezvoltat dresuri sub formă de spray, care conțin un amestec de fibre, un solvent și un liant. Pur și simplu aplici spray-ul pe suprafața picioarelor, iar când nu mai ai nevoie de el, îl înlături cu o simplă spălare.

Jennifer Darmour a dezvoltat tehnologia „Move”, cu senzori ultrasensibili, care citesc mișcările corpului, comparându-le cu poziția etalon și trimit impulsuri către zonele care au nevoie de control. O astfel de tehnologie te ajută să-ți controlezi mersul și ținuta, astfel încât să ai grijă de postura și sănătatea ta, arătând impecabil în același timp.

În prezent, există ciorapi care își schimbă culoarea sub influența temperaturii sau a unor sunete din exterior, ciorapi pe care poți aplica inscripții, folosind telefonul mobil, ciorapi care imită în tocmai efectul de tatuaj și ciorapi cu sistem senzorial, care marchează spațiul personal al utilizatorului. Dacă limitele sunt încălcate, sistemul generează fum. Numai bun pentru mitocanii care pipăie femei în transport.

O bună parte din aceste invenții sună amuzant și caraghios, dar acum 20 de ani nimeni nu te-ar fi luat în serios dacă spuneai că în 2021 oamenii vor asculta muzică prin căști fără fir, ceasul de mână le va măsura tensiunea arterială, iar amatorii de jogging vor purta branțuri care piuie când alergi greșit.

Citește și: Circul viitorului: Este primul din lume care folosește holograme în loc de animale vii!