De ce transpirăm cel mai mult în zona subrațelor?

De ce transpiri în zona axilelor, chiar dacă menții igiena zilnică, afară și în casă este o temperatură confortabilă, iar în baie ai un antiperspirant de un brand cunoscut?

Transpirația este un lichid fiziologic, care este eliminat de glandele sudoripare. Este o reacție normală a organismului cu ajutorul căreia are loc termoreglarea. Însă dacă transpirația abundentă nu este asociată cu efortul fizic, stresul sau temperaturile ridicate, ar trebui să cauți motivele.

Transpirația abundentă la subraț poate fi cauzată de îmbrăcămintea din fibre sintetice sau poate fi o reacție la unele produse cosmetice folosite. Încă un motiv ar putea fi alimentele prea fierbinți sau picante.

La adolescenți, axilele transpiră în exces din cauza modificărilor hormonale în organism. Este foarte important ca acești copii de ieri să fie învățați cum să-și facă igiena și să li se ofere antiperspirantul potrivit.

Transpirația abundentă la femeile care alăptează sau care sunt în perioada menopauzei la fel este legată de activitatea sistemului endocrin, care funcționează altfel decât în mod normal. Bărbații însă transpiră mai mult pentru că toate procesele metabolice la ei sunt mult mai active. De asemenea, printre factori se enumeră nerespectarea igienei sau administrarea unor medicamente.

Dacă vei identifica cauza, o să poți rezolva ușor problema transpirației excesive. Este important să faci duș regulat, să porți haine din stofe naturale, să folosești antiperspirante.

De asemenea, poți folosi și remedii tradiționale de luptă cu transpirația. Pentru asta este suficient să aplici la subraț suc de lămâie, decoct de mușețel, oțet de mere sau peroxid de hidrogen.

Dacă problema nu dispare, ar fi bine să consulți un specialist, întrucât transpirația în exces poate fi și unul dintre simptomele unor afecțiuni precum distonia vegetativă vasculară, disbioza, diabetul zahar sau dereglări ale sistemului endocrin și cardiovascular.