Colagenul- cea mai abundentă proteină din organism: cum se formează și de ce este atât de important ?

Ce este colagenul ?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru, reprezentând aproape 30% din acești compuși. Este principalul material de construcție pentru piele, mușchi, oase, tendoane, ligamente, vase de sânge și alte organe și țesuturi.

Proteinele sunt formate din aminoacizi. Principalii aminoacizi pentru asamblarea colagenului sunt prolina, glicina și hidroxiprolina. Ele sunt colectate în lanțuri și apoi răsucite în fire (fibrile) sub forma unui triplu helix.

Pe lângă aminoacizi, acest lucru necesită vitamine și oligoelemente:

– vitamina C;

– zinc;

– cupru;

– mangan.

De ce ai nevoie de colagen ?

Colagenul face țesuturile puternice și rezistente, capabile să reziste la întindere. Această proteină:

-ajută la creșterea de noi fibroblaste – celule din straturile mai profunde ale pielii care produc acid hialuronic și proteine;

– participă la reînnoirea celulelor straturilor de suprafață ale pielii;

– intră în învelișul protector al organelor;

– asigură densitatea articulațiilor;

– conferă fermitate si elasticitate pielii;

– ajută la coagularea sângelui.

Mai simplu,  spune simplu, colagenul ține întregul corp împreună.

Este posibil să obții colagen din alimente ?

Corpul nostru produce colagen pe tot parcursul vieții noastre. Dar odată cu vârsta sau sub influența factorilor nocivi, devine mai puțin. De exemplu:

– Fumatul reduce producția de colagen și, de asemenea, dăunează colagenului și elastinei, ducând la formarea ridurilor și la întârzierea vindecării rănilor. Nicotina îngustează vasele de sânge din apropierea suprafeței pielii, ceea ce reduce aportul de oxigen și substanțe nutritive către țesuturi.
– Datorită abundenței dulciurilor din dietă, colagenul devine fragil și inelastic, deoarece zahărul se atașează de proteine ​​și le dăunează structurii.
– Excesul de lumină UV reduce producția de colagen și accelerează distrugerea acestuia.

Acest lucru nu poate fi măsurat, dar poți vedea că ridurile au devenit mai adânci, iar articulațiile funcționează mai rău. Prin urmare, oamenii încearcă să obțină proteine ​​valoroase din exterior – din alimente și suplimente.

Dar aici este important să înțelegem că în tractul gastrointestinal toate moleculele mari se descompun în altele mai mici, astfel încât să poată fi absorbite. Acesta este modul în care colagenul din alimente este descompus în aminoacizi. Deci, consumul de alimente bogate în colagen nu crește direct nivelul de colagen din organism. Maximul pe care te poți baza este obținerea de material de construcție suplimentar. Dar chiar și aici există o nuanță: nu putem preciza unde ar trebui să meargă aminoacizii. De exemplu, dacă organismul în ansamblu nu are proteine, atunci este mai probabil ca aminoacizii să fie utilizați pentru întreținerea mușchilor decât pentru sinteza colagenului în piele.

Ce alimente conțin colagen ?

După cum am înțeles deja, alimentele bogate în colagen nu vor transfera proteinele în piele și articulații, ci doar oferă material de construcție. Dar acest lucru este deja ceva, deoarece construirea proteinelor nu va funcționa fără aminoacizi.

Bulion de oase

Bulionul de oase se face prin fierbere lentă a oaselor de porc, vită, pui sau pește, cu o cantitate mică de oțet. Acest lucru permite oaselor să fie defalcate pentru a „smulge” tot colagenul și mineralele. De obicei nu se face acasă, pentru că durează foarte mult, dar se cumpără gata făcute.

Se crede că detoxifică ficatul, îmbunătățește digestia, netezește ridurile, întărește oasele și ameliorează durerile articulare. Dar tot e exagerat. Dar o astfel de promovare dă roade. Specialiștii în marketing prevăd că în 2024 piața bulionului de oase se va apropia de 3 miliarde de dolari.

Pește

Există mult colagen în oasele și pielea peștilor de apă dulce și marini. Oasele, desigur, nu trebuie consumate.

Carne

Colagenul se găsește în carne, în special în bucățile dure care au multe vene (țesut conjunctiv). Dar un exces de carne roșie este dăunător pentru organism, așa că nu trebuie să abuzați de el.

Alte produse

Gelatina este în esență bulion de oase uscat, doar cu adaos de piele și cartilaj, de asemenea, bogat în colagen. Deci poate fi și o sursă de materiale de construcție pentru această proteină.

Ce alimente stimulează producția de colagen propriu în organism ?

Poți colecta și colagen din alte proteine, deoarece toate sunt formate din aminoacizi, care, în principiu, sunt puțini la număr. Prin urmare, în diferite lanțuri, legăturile se repetă într-un fel sau altul. Vei avea nevoie, de asemenea, de zinc și vitamina C pentru sinteză.

Alimente bogate în proteine

Se crede că anumite alimente bogate în proteine ​​promovează producția de colagen, deoarece conțin aminoacizi din care este făcut colagenul – glicină, prolină și hidroxiprolină. Acestea includ:

– peşte;
– pasăre;
– carne;
– ouă;
– lactate;
– leguminoase, inclusiv soia.

Alimente care conțin vitamina C

Vitamina C poate fi obținută din alimente precum:

– citrice;
– ardei roșu și verde;
– roșii;
– legume cu frunze de culoare verde închis (broccoli, varză, varză de Bruxelles).

Produse care conțin zinc

– în crustacee;
– leguminoase;
– carne;
– nuci;
– semințe;
– cereale integrale.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi !