Cine doarme bine, are trup frumos: 5 reguli simple pentru un somn sănătos!

Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să dormi. Un somn liniștit, regulat și odihnitor este esențial dacă vrei să ai un corp sănătos, o minte senină și un suflet împlinit. Insuficiența de somn se transformă în iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi. Dar ce faci dacă Morfeu nu vrea să-ți bată la ușă? Iată 5 trucuri care îți pot da o mână de ajutor.

Sfaturi pentru un somn mai bun

#1. Înlătură sursele de lumină

Închide televizorul. Cumpără-ți un deșteptător și lasă smartphone-ul în camera vecină. Lumina ecranelor împiedică organismul să producă melatonină, un hormon esențial pentru somn.

Iar dacă te-ai obișnuit să dormi cu televizorul conectat, îți sugerăm să cumperi o mască de dormit, care îți va proteja fața de orice sursă dăunătoare de lumină. De altfel, specialiștii recomandă să renunți la sursele de lumină albastră (televizor, laptop, tabletă) cu o oră înainte de somn.

#2. Răcorește camera în care dormi

Înainte de culcare, deschide larg fereastra și lasă încăperea să se răcească un pic. Organismul uman adoarme mai ușor în asemenea condiții, deoarece răcoarea scade tensiunea arterială și temperatura pielii, exact cum se întâmplă în timpul somnului. Temperatura optimă a aerului nu trebuie să fie mai mare de 18 – 21 de grade.

#3. Alege o poziție cât mai confortabilă pentru somn

Pentru început, relaxează-ți fața. Fața are 43 de mușchi datorită cărora corpul află despre starea ta emoțională. Creierul e ca un jucător de poker, care citește micro expresiile chipului tău. Dacă fața e relaxată, creierul comunică semnalul corespunzător către întregul corp.

Apoi relaxează-ți umerii, gâtul și mâinile, coborând treptat până la picioare. Această tehnică te va ajuta să adormi mai ușor și să combați starea de tensiune interioară și anxietate, care este adesea una dintre principalele cauze ale insomniei.

În ceea ce privește poziția propriu-zisă, alege poza în care te simți cel mai bine. Poziția laterală este considerată optimă. Recuperarea va fi mai lentă dacă dormi pe spate și foarte lentă dacă dormi pe burtă.

#4. Culcă-te mereu la aceeași oră (chiar și în weekend)

De acest truc profită forțele armate. Deoarece rutina zilnică în armată este strict reglementată, soldații adorm mai ușor decât persoanele obișnuite. Creierul se adaptează rapid la activitățile pe care le repeți în fiecare zi și optimizează aceste procese. Prin urmare, oamenii de știință și experții în somn recomandă să te culci în fiecare zi la aceeași oră și în doar 21 de zile senzația de somn va apărea de la sine la ora potrivită.

Unii oameni obișnuiesc să doarmă în weekend până la amiază, pentru a-și recupera forțele și a completa deficitul de somn din timpul săptămânii. Dar această tehnică face mai mult rău decât bine, din motivele expuse anterior.

#5. Alege o pernă mai confortabilă

Fiecare din noi petrece aproximativ o treime din viață dormind. Perna, pilota și așternuturile ne influențează direct calitatea somnului. De aceea trebuie să fii foarte atent atunci când alegi perna, salteaua și lenjeria de pat, fiindcă o alegere greșită poate avea efecte neplăcute pe termen lung, atât în plan fiziologic, cât și social sau emoțional. Despre toate tipurile de perne și efectele lor asupra organismului am scris în detaliu în articolul de mai jos.

Citește și: Igiena somnului: Cum să alegi perna potrivită pentru un somn liniștit!