Ceea ce ieri era de modă veche, astăzi e super stilat: 20 de ținute vintage care sunt din nou în vogă!

Vintage este un concept relativ nou în industria modei, a cărui esență constă în reînvierea și reinventarea elementelor de garderobă, care erau purtate acum un secol. De regulă, sunt considerate vintage piesele vestimentare purtate în anii 20’ – 70’, ai secolului trecut, dar cu trecerea timpului, granițele temporale ale acestui concept s-au estompat, astfel încât putem spune că sunt vintage și hainele purtate cu 30-40 de ani în urmă.

Ce înseamnă stilul vintage?

Stilul vestimentar vintage este greu de stăpânit, deoarece, vei plana întotdeauna la granița dintre demodat și super stilat, iar balanța poate fi întoarsă într-o parte sau alta de cele mai mărunte detalii. Prin urmare, trebuie să fii foarte atentă când îmbini diferite elemente și accesorii, mai cu seamă, dacă ai ajuns la o vârstă elegantă și vrei să dai dovadă de stil și bun gust.

Așadar, hai să vedem împreună ce este stilul vintage și ce posibilități îți oferă!

Moda vintage – scurt istoric

Hai să facem un exercițiu de imaginație și să ne întoarcem în America anilor 20’. Femeile se simt mai libere ca niciodată până acum și libertatea de exprimare se răsfrânge asupra modei: doamnele îmbracă fuste și rochii de satin și catifea, până la genunchi, pentru a-și sublinia frumusețea picioarelor și a-și etala pantofii.

Citește și: 21 de fotografii de ale bunicilor cu care se mândesc nepoții acestora

În pofida problemelor de ordin economic, în anii 30’, farmecul și strălucirea feminină continuă să ia amploare. În vogă sunt hainele care subliniază bustul și talia, bijuteriile, accesoriile din blană naturală, pielea etc.

În anii 40’, contextul istoric s-a reflectat și în modă. Femeile preferă confortul și spiritul practic în detrimentul fastului și glamourului. Predomină culorile întunecate, lipsite de intensitate. Multe ținute amintesc de uniformele militare.

Anii 50’ au fost marcați de revenirea grandioasă a volanelor și abundența de accesorii. Cele mai populare ținute erau compuse din fuste creion completate de o jachetă pe umeri sau invers – fuste voluminoase și top mulat.

Citește și: Pentru femeile după 40: 8 ținute stilate ca să arăți ca o doamnă din Occident

Femeile anilor 60’ au fost primele care au început să poarte masiv fuste mai sus de genunchi și tocuri stiletto. Un alt element popular erau pantofii cu platformă.

În anii 70’ a fost vremea libertății, non-conformismului și exceselor. Femeile purtau pantaloni evazați, combinați cu diferite bluze, cu imprimeuri etnice sau legate de natură. Adidașii devin un element incontestabil din garderoba fiecărei persoane, indiferent de vârstă și sex.

Anii 80’ s-au particularizat prin îmbinarea stilului clasic cu stilul sport, dar și printr-o adevărată revoluție a blugilor.

Moda vintage 2021

În colecțiile caselor de modă ale acestui sezon, se simte influența tuturor perioadelor menționate mai sus. Bineînțeles, ținutele nu sunt imitate exact, fiindcă ar arăta demodat, ci sunt stilizate inteligent în conformitate cu tendințele vestimentare contemporane.

Citește și: 20 de stiluri de aranjare a părului scurt, astfel în pas cu trendul

Fustele și rochiile care acum 10 ani erau considerate potrivite doar pentru femei 60+, astăzi sunt populare chiar și în rândul fetelor de 20 de ani. Ținutele nu trebuie să fie concepute neapărat de un designer. Chiar și fustele bunicii tale, dacă s-au păstrat în stare bună, pot fi adaptate în stil vintage.

Totodată, nu ai nevoie neapărat de haine autentice, din secolul trecut, cumpărate la licitații sau din magazine de antichități. Pe lângă noțiunea de vintage, astăzi există și conceptul de neo-vintage, ceea despre ce vorbeam mai devreme – haine concepute de designeri contemporani, inspirate din trecut.

Citește și: Ținute lipsite de gust: 12 greșeli vestimentare pe care trebuie să le eviți!

Modele de rochii vintage

Stiliștii recomandă să optezi pentru fuste și rochii cu lungimea până la genunchi sau mai jos, cu buline, dungi contrastante, imprimeu floral minimalist sau carouri.

În ceea ce privește rochiile de seară, îți recomandăm să încerci variantele cu dantelă brodată, volane sau decolteu adânc, majoritatea fiind realizate din țesături de calitate superioară.

Rochiile cu croială liberă, din țesături moi și ușoare, cu imprimeuri florale nu își pierd din actualitate deja al câtelea an la rând, mai ales când sunt completate cu o centură și volane abia sesizabile.

Citește și: Stilul casual – 9 ținute ideale pentru femei plinuțe 50+

Un alt trend al sezonului sunt rochiile din țesătură groasă, cu mâneci lungi și guler de cămașă, care arată desăvârșit pe orice femeie.

Ținute vintage femei

Dacă ai moștenit de la bunica o bluză elegantă și fină din dantelă, acum e timpul potrivit să o porți.

Blugii evazați de la șold sau de la genunchi, te vor transforma într-o adevărată hippie, iar modelele cu talie înaltă se vor potrivi oricărui tip de siluetă.

Uite cum jachetele de piele, populare în anii 80’, pot fi adaptate cu inspirație la realitatea contemporană.

Fiecare femeie poate să-și creeze un look în stil vintage de sine stătător, care va arăta proaspăt și neobișnuit în lumea contemporană, nu demodat, cum ai putea să consideri la prima vedere.