Ce se întâmplă în creierul unei femei când tricotează? Răspunsul îți va depăși așteptările

Eu am învățat să tricotez pe la 15 ani, fiind la școală. Tricotam atunci din pură obligație așa că după ce mi-am terminat studiile am uitat de această ocupație pentru câteva zeci de ani.

De câțiva ani am revenit la acest hobby după ce prietena mea a început să mă cheme la așa numitele „șezători”. Ce să vă spun… de atunci viața mea s-a schimbat.

Herbert Benson, un renumit cardiolog și unul dintre pionerii psihosomaticii, spune că tricotatul sau croșetatul are un efect similar de relaxare la fel ca meditația sau yoga. Croșetatul este în stare să reducă ritmul cardiac și tensiunea arterială, precum și să micșoreze nivelul de cortizol în sânge -hormonul stresului.

Doar că spre deosebire de meditație, lucrul manual mai aduce și un rezultat material, adesea foarte util, ceea ce îmbunătățește și nivelul de autoapreciere.

Tricotatul nu oferă însă doar relaxare și plăcere. Coach-ul, Karen Zila Hayes, a elaborat un program de terapie prin tricotat și croșetat. Această terapie este de folos inclusiv fumătorilor care vor să scape de această dependență.

La rândul lor, administrațiile școlilor și închisorilor subliniază că atelierele de croșetat au un efect calmant și îmbunătățesc abilitățile sociale.

Mai mult, necesitatea de a urma instrucțiunile pentru croșetările complicate, îmbunătățesc abilitățile matematice ale copiilor.

Unele persoane spun că tricotatul îi ajută să-și controleze greutatea. Această ocupație îi ajută să evite gustările nesănătoase din plictiseală.

Și oamenii în etate au simțit beneficii de la acest hobby. Aceștia spun că lucrul cu mâinile le influențează pozitiv articulațiile degetelor.

O femeie care suferea de o maladie autoimună, ce îi provoca dureri mari la nivelul membrelor, a spus că croșetatul a ajutat-o să scape de durere și să-și facă articulațiile mai flexibile.

În 2009, Universitatea din Columbia Britanică a realizat o cercetare cu participarea a 38 de femei, ce sufereau de dereglări digestive și de anorexie nervoasă. După ce femeile au învățat să tricoteze, în starea lor au avut loc schimbări pozitive. Două treimi dintre femei au declarat că tricotajul le-a ajutat să-și reducă fricile și le distrăgeau de la problema lor.

Un efect similar l-au simțit și persoanele care sufereau de depresie sau de boli cronice. Croșetatul sau tricotatul i-au ajutat să uite de probleme.

Creierul este capabil să prelucreze în același timp doar o anumită cantitate de informație. Croșetatul îi complică creierului sarcina, diminuând semnalele durerii.

Curios este că folosirea acelor de tricotat sau de croșetat este benefică și în cazul demenței sau a diminuării funcțiilor creierulului. Un studiu publicat în revista „Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences” a demonstrat că persoanele care croșetează regulat au un risc mai redus de dezvoltare a unor dereglări cognitive și pierderi de memorie.

Cercetătorii spun că tricotatul și croșetatul duce la crearea unor legături neuronale noi, care mențin capacitățile cognitive la un nivel ridicat.