Ce purtăm în această vară: 5 tendințe superbe, inspirate din stilul anilor ’60

Anii ’60 a fost una din cele mai frumoase perioade din istoria modei. Perioada non-conformismului, libertății de exprimare și revoluției sexuale. Cu stiluri vestimentare excentrice, libertine, bazate pe creativitate, explozie de culoare, simț artistic și romantism. Anii ’60 ne-au dăruit multe trenduri care au rămas actuale până în prezent. Iar astăzi ne vom aminti de 5 dintre ele!

#1. Ochelari de soare cu ramă groasă

Ochelarii de soare în stil “ochi de pisică” au fost populari la începutul anilor ’60. Ramele lor aveau colțuri alungite, iar forma și dimensiunea varia în funcție de preferințele fiecărei femei. Moda a fost dată de nimeni alta decât Marilyn Monroe, care nu ezita să poarte astfel de modele la diferite festivaluri de film. Astăzi moda pentru ochi de pisică a luat amploare din nou.

Un alt model de ochelari care a marcat moda anilor ’60 sunt ochelarii Manhattan. Designerii au reinventat stilul ochilor de pisică și i-au făcut un pic mai feminini. Lentilele au devenit mai mari, iar colțurile au fost diluate. În plus, pe arena cinematografică mondială a apărut o nouă vedetă care ar fi putut să-i facă populari – Audrey Hepburn. Zis și făcut.

Jackie Kennedy, Elizabeth Taylor și Audrey Hepburn au fost ambasadoarele acestui stil. În special cea din urmă, care a purtat asemenea ochelari în filmul „Cum să furi un milion”. Câteva decenii mai târziu, stilul a fost repetat de solistul trupei Nirvana, Kurt Cobain, iar astăzi acesta e popular printre amatoarele de modă din întreaga lume.

#2. Rochia trapez

Designul rochiei trapez a fost inventat de celebrul creator de modă, Yves Saint Laurent, la mijlocul anilor ’60. În varianta clasică, rochia este fără mâneci, are un mic decupaj rotund și lungime până la genunchi. Rochia trapez e numai bună pentru a ascunde șoldurile late, când vorbim de plinuțe, sau, dimpotrivă – pentru a face coapsele mai generoase, atunci când vorbim de femei subțiri.

Rochia trapez nu și-a pierdut niciodată din actualitate și, într-o formă sau alta, s-a numărat de fiecare dată printre tendințe. De exemplu, în ultimii ani sunt populare modelele din piele ecologică, care arată fantastic mai ales pe femei cu siluetă în formă de pară.

Succesul lor constă în versatilitate. În dependență de fason, ele pot fi purtate atât la birou, când îți este impusă ținuta office, cât și pe stradă sau la evenimente speciale. Indiferent de context și fason, rochia trapez rămâne un simbol al delicateții și jovialității feminine.

#3. Pantofii Mary Jane

Pantofii Mary Jane au apărut la începutul secolului al XX-lea, dar au devenit populari anume în anii ’60. În acea perioadă, Mary Quant făcea o mică revoluție în lumea modei, dând tonul pentru fusta mini, pe care a cuplat-o cu acești pantofi. Deci, ei au mers cumva la pachet. Stilul a fost preluat de o altă icoană a acelor timpuri – Twiggy, care l-a făcut popular în întreaga lume.

Treptat au apărut noi și noi fasoane, iar una din cele mai populare variații a fost creată de Coco Chanel. În 1957, ea a prezentat lumii celebrii pantofi de culoare bej, cu vârful întunecat și tocuri de 5 cm.

Aceștia făceau ca talpa piciorului să pară mai mică, iar gleznele mai subțiri și mai lungi. Plus la asta, pantofii erau extraordinar de confortabili, iar vârful se deteriora mult mai greu. Astăzi există modele de diferite culori, chiar și cu auriu, ca în imaginea de mai sus.

#4. Pantofi loafers cu cataramă

Pantofii Loafers, înrudiți cu mocasinii, sunt o încălțăminte neobișnuit de suplă și comodă, cu talpă plată și fără șireturi. Dar, spre deosebire de mocasini, sunt mai rigizi și țin mai bine forma. Secretul acestora constă în confort, eleganță și versatilitate. Modelul a fost promovat de Grace Kelly, Audrey Hepburn, iar din 1966 – de Gucci, care a adăugat celebra cataramă.

Acești pantofi pot fi integrați armonios atât în ținute clasice, cât și în ținute casual și pot fi purtați atât la birou, cât și într-o ambianță mai puțin formală. În prezent, paleta de culori a loaferilor este foarte variată. Pe lângă modelele clasice – negru, maro și bej, poți face rost de modele verzi, albastre, galbene, bordo și altele.

Versiunile clasice pentru femei au adesea toc cu profil scăzut, în timp ce modelele contemporane pot avea toc de până la 5-7 cm, în schimb – lat și rigid. În același timp, unele femei renunță nu numai la toc, ci și la fund, purtând modele asemănătoare cu papucii de vară.

#5. Eșarfa de mătase

Și acest stil își trage rădăcinile din anii ’60-70 ai secolului trecut, când libertatea de exprimare cunoștea o adevărată revoluție atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa Occidentală. Twiggy, Sophia Lauren și Brigitte Bardot nu ezitau să poarte o eșarfă pe cap sau la gât ori de câte ori aveau ocazia.

Eșarfa prin natura sa este un element periculos pentru ținuta unei femei. O mică greșeală și te poți transforma într-o bătrânică. Dar rămâne un articol vestimentar util, deoarece protejează părul de acțiunea razelor ultraviolete. Ornamentul, stofa și modul în care este purtată fac diferența dintre un look stilat și unul demodat.

Citește și: Ceea ce ieri era de modă veche, astăzi e super stilat: 20 de ținute vintage care sunt din nou în vogă!