Studiu: Cât păr e normal să ne cadă pe zi și când este cazul să ne îngrijorăm?

Toate femeile visează la un păr dens, frumos și strălucitor. Chiar și bărbații își doresc acest lucru. Mai cu seamă după 40-50 de ani când căderea părului ne tulbură tot mai des diminețile. Atât pe ale femeilor, cât și pe ale bărbaților.

Căderea părului întotdeauna trezește momente de spaimă. Dar cât de mult păr e normal să cadă pe zi și când este cazul cu adevărat să ne îngrijorăm? La aceste întrebări a răspuns Alina Chiper, medic dermatolog la o clinică estetică din capitală.

Câte fire de păr e normal să ne cadă pe zi?

Căderea părului îi afectează în egală măsură atât pe bărbați, cât și pe femei. Dar femeile pierd mai multe fire de păr, din simplul motiv că se coafează mai des. În mod normal, o persoană pierde de la 60 până la 150 de fire de păr pe zi. Pentru persoanele cu fire lungi, pierderea părului este mai vizibilă și mai greu de îndurat.

Dar dacă găsești fire de păr în cadă după ce faci duș, nu trebuie să-ți faci griji, decât dacă e vorba de un ghemotoc. Totuși, dacă observi că îți cade mai mult păr decât de obicei, nu ezita să consulți un specialist. Un examen medical de calitate și un tratament adecvat nu doar te va scuti de problemă, ci va întoarce părului tău volumul de altădată.

Când este cazul să ne facem griji?

Dacă pierzi mai mult de 150-200 de fire de păr pe zi, se recomandă să apelezi la un specialist. Bine, dar ce înseamnă 200 de fire pe zi? Că nu poți să le numeri. Și de ce după spălare rămân atât de multe?

În primul rând, trebuie să înțelegi că firele pe care le descoperi după baie erau deja desprinse și apa pur și simplu le-a spălat de pe cap. Cu alte cuvinte, căderea părului nu are legătură cu baia. Dimpotrivă, șamponul și balsamul ne ajută să avem o piele curată și să scăpăm de firele pierdute.

În al doilea rând – de regulă, femeile tind să supraestimeze pierderile, iar bărbații, din contra, să le subestimeze. Însă concluziile pot fi făcute doar în timp. Dacă observi că numărul de fire pierdute este în creștere sau, mai rău, te trezești cu mici pete goale și ai fragmente de păr care cad – consultă imediat un specialist.

E important să discuți cu un medic, deoarece pierderea bruscă a firelor de păr e un semnal serios, care poate trăda probleme grave de sănătate. În rest, dacă pierderile sunt relativ mici – nu ai de ce să-ți faci griji. E normal să-ți cadă părul.

Căderea părului cauze

Numărul foliculilor de păr, grosimea lor și culoarea părului sunt prestabilite genetic. În medie, un fir de păr trăiește între doi și cinci ani. Apoi este înlocuit de altul. În tinerețe, părul poate să cadă din diferite motive. Principalele cauze sunt alopecia androgenetică și căderea difuză a părului telogen.

În primul caz, subțierea părului are loc în zona fronto-parietală a capului. Acest proces este determinat genetic și este inerent nu numai la bărbați, ci și la femei. Vorbim de așa numita chelie, care începe să se manifeste după 30 de ani.

În al doilea caz, căderea sistematică a părului este asociată cu modificări hormonale în organism, lipsa de vitamine, stres sau administrarea de medicamente. Expunerea la vopsea și produse necalitative de îngrijire a părului poate duce, de asemenea, la pierderea activă a părului și chiar la apariția cheliei.

Părul este alcătuit din proteine, iar oamenii care urmează o dietă vegetariană sau vegană (populare în ultimul timp) pot suferi de subțierea și căderea părului.

Vaccinarea, administrarea diferitelor antibiotice și medicamente, după boli care sunt însoțite de temperatură ridicată, peste 39 de grade – pot provoca căderea temporară a părului. Ulterior, ciclul de viață a părului revine la normal.

Stresul este una dintre cele mai importante cauze ale căderii părului. Părul cade, de asemenea, pe fundalul bolilor endocrine, afecțiunilor glandei tiroide, pe fundalul bolilor tractului gastro-intestinal, anemiei, precum și din cauza expunerii la temperaturi ridicate.

Căderea părului remedii

Tratamentul depinde de cauză și diferă de la un caz la altul. Iar algoritmul de lucru e simplu: se indentifică cauza problemei și se neutralizează. De regulă, căderea părului nu e o boală, ci un simptom al altei afecțiuni. Cu alte cuvinte, după ce se tratează boala, ciclul de viață al părului revine la normal.

În cazul alopeciei (căderea prematură a părului) este foarte eficientă terapia cu plasmă. Tratamentul durează aproximativ 3 luni, după care se pot observa primele rezultate pozitive.

Citește și: Metoda no-poo sau cum să iți speli părul fără șampon!