Am comparat un model de blugi ce costă 20 de euro cu un model de 180! Rezultatul a fost neașteptat!

Trebuie să recunosc – port blugi în fiecare zi. Atât blugi obișnuiți, cumpărați de la piață, cât și modele scumpe de la mărci renumite. Nu am probleme nici cu primele modele, nici cu cele din urmă. Pentru că mă interesează mai întâi de toate calitatea și confortul. Dar din curiozitate am decis să le compar.

Am ales un model H&M, care e destul de popular printre produsele de tip mass-market și are un preț accesibil. Și un model Emporio Armani – un brand italian, cu istorie seculară și renume mondial.

Blugi ieftini sau scumpi?

Țesătura

Ambele modele sunt de vară. Prin urmare, țesătura nu e foarte groasă. Blugii Armani sunt confecționați din denim de 9,5 uncii. Pe ceilalți nu e precizată grosimea, dar la atingere țesătura pare mai densă. Armani se întind foarte bine, cu 3% de elastan în compoziție. Iar H&M se întind mult mai rău, deși au doar cu un procent mai puțin elastan. De fapt, ambele modele ar trebui să fie confecționate sută la sută din bumbac, dar firește că fără elastan confortul are de suferit.

Culoarea

Culoarea blugilor H&M e una comună – albastru decolorat, distribuit uniform. Judecând după culoarea țesăturii din partea interioară a buzunarelor, blugii au fost fierți, iar producătorul nu a muncit foarte mult la culoare. De cealaltă parte, blugii Armani sunt de culoare indigo suprasaturat, cu dungi frumoase, de o nuanță deschisă, care nu se observă la prima vedere, dar face culoarea mai interesantă.

Cusătura

Mi-a plăcut calitatea cusăturii la H&M – am găsit puține fire care ies în afară, iar bucla de la încheietura pantalonilor e lucrată mult mai bine. Prin comparație, la Armani încheietura arată mai rău, firele ies mai des, în schimb capetele sunt cusute mai bine.

Fermoarul

La prima vedere, niturile, lamele și nasturele principal nu se deosebesc cu nimic. Dar diferența poate fi observată deja după câteva spălări. În plus, producătorul italian folosește fermoare produse de YKK, un brand cu renume mondial. Iar despre furnizorul celor de la H&M nu cunoaștem nimic. Și calitatea fermoarului lasă de dorit. Probabil, acesta e principalul dezavantaj al modelelor pentru mass-market – fermoarele se uzează mai repede în timp.

Buzunarele

Buzunarele sunt standarde. Cele de la H&M sunt confecționate din țesătură densă, de calitate, întâlnită tot mai rar în prezent. Pe cât buzunarele modelului italian m-au lăsat cu gura căscată. Rar plătești atât de mult pentru buzunare croite atât de prost. Materialul e prea fin și amintește de sintetice. E ușor să-l spargi cu o cheie. Nu înțeleg de ce s-a pus accentul pe imprimeu și nu pe calitate. Pe imprimeul din interior…

Croiala

Ambele modele sunt slim fit, de aia se potrivesc excelent pe siluetă. Grila de dimensiuni este standard, iar blugii corespund dimensiunilor declarate.

Prețul și țara producătoare

Blugii Armani au fost produși în Emiratele Arabe Unite, iar H&M în Pakistan. Blugii H&M m-au costat 19 euro, iar Armani 180. Firește că fiecare alege singur ce să poarte, dar în cazul dat simpatia mea e de partea celor de la H&M, deoarece au un produs de calitate, care nu costă scump.

Bineînțeles că blugii Armani au avantajele lor, dar diferența enormă de preț nu poate fi justificată prin calitate. Blugii costă aproape de 10 ori mai scump, dar, cu excepția fermoarului, calitatea este aceeași sau chiar mai proastă. Iar eu îi cumpărasem pentru calitate, nu pentru nume.

Citește și: Amenajarea bucătăriei: 3 lucruri care costă un pumn de bani, dar sunt inutile pe termen lung!