Albește dinții și fața: 7 motive să nu arunci niciodată coaja de portocală

De fiecare dată când mănânci o portocală, nu eziți să arunci repede coaja de care nu ai nevoie. Se pare că ai procedat greșit întotdeauna. Coaja de portocală este o sursă de acizi benefici și de vitamina C, mai mult, ea conține mai multe substanțe nutritive și flavanoide decât însuși fructul. Iată 7 motive să nu arunci coaja și tot atâtea rețete cum s-o utilizezi.

1. Zestul de portocală îmbunătățește aspectul pielii

Datorită acestuia, vei scăpa de micile imperfecțiuni ale tenului. Vitamina C din coaja de portocală hrănește pielea și îi oferă o luminozitate sănătoasă.

Rețetă:

Amestecă 2 linguri de zest de protocală uscat la soare câteva zile, 2 linguri de iaurt natural și o lingură de miere. Aplică pasta obținută pe față și gât, cu mișcări circulare. Lasă pentru 20 de minute, după care spală cu apă caldă. Folosește această mască de 2-3 ori pe săptămână.

2. Coaja de portocală albește dinții

Zestul de portocală poate lupta cu depunerile dentare galbene datorită linonenului. El poate scoate chiar și petele apărute din cauza fumatului.

Rețetă:

Freacă dinții cu o felie de coajă de portocală cu partea albă timp de 2-3 minute, după care clătește. Repetă procedura în fiecare zi, până ce obții rezultatul dorit. Sau poți face o pastă din zest uscat fărâmițat în blender și puțină apă. Spală cu acest amestec dinții de 2 ori pe zi, timp de câteva săptămâni.

3. Zestul de portocală ajută la scăderea în greutate

S-a demonstrat că vitamina C este unul dintre factorii care favorizează scăderea kilogramelor. În coaja de portocale aceasta se găsește din plin. Ca să slăbești, înlocuiește cafeaua sau băuturile carbogazoase cu un ceai de portocale.

Rețetă:

Usucă coaja într-un loc răcoros și uscat. Ia o lingură de coajă uscată mărunțită și oprește-o cu un pahar de apă. Acoperă cu ceva și lasă pentru 10 minute. Strecoară și adaugă o linguriță de miere. Bea câte 2 pahare pe zi.

4. Coaja de portocală reduce colesterolul rău

Datorită coajei de portocală, poți reduce colesterolul rău din organism, care mărește riscul de boli cardiovasculare. Pectina conținută de ea scade colesterolul și tensiunea arterială. Tot ce trebuie să faci, este să bei ceai de coajă de portocală de 2 ori pe zi, după rețeta de la punctul 3.

5. Reglează activitatea intestinală

Coaja de portocală poate îmbunătăți digestia. Conținutul ridicat de fibre stimulează procesul de digestie a mâncării și previne constipația. Este indicată și în cazul unor tulburări ale sistemului digestiv, precum meteorismul, greața sau arsurile de stomac. Ceaiul de zest de portocale va fi indicat în aceste situații.

6. Este un odorizat natural minunat

Portocala miroase foarte bine, de aceea poate parfuma casa foarte plăcut.

Rețetă:

Ia o mână de coji de portocale, puțin suc de lămâie și câteva bețișoare de scorțișoară. Pune-le într-o cratiță și adaugă 2 pahare cu apă. Fierbe timp de 10 minute. Strecoară, lasă lichidul să se răcească și apoi toarnă-l într-un pulverizator. Folosește odorizantul atunci când simți nevoia.

7. Alungă insectele

Gândacii, furnicile și țânțarii urăsc limonenul, iar acesta se conține din plin în coaja de portocală.

Rețetă:

Pune coji uscate de portocale în zonele în care se adună insecte. Ca să alungi țânțarii de la tine, freacă pielea dezgolită cu o bucată de coajă de portocală.