Ajunge: 8 deprinderi alimentare, care sunt mai periculoase decât mâncarea nesănătoasă

Din cele mai vechi timpuri, mâncarea a jucat un rol imens în viața omului. Nu întâmplător oaspeții erau întâmpinați cu pâine și sare, iar să poftești la masă un călător obosit de drum, însemna să-ți manifești buna educație. Rolul alimentelor continuă să fie la fel de important și în viața omului contemporan.

Și, dacă înainte mâncarea era mai simplă și mai naturală, acum alegerea este destul de mare și variată, iar calitatea produselor devine tot mai rea. Toate acestea afectează negativ sănătatea persoanei, provoacă probleme sistemului digestiv, apare excesul de greutate și boli corespunzătoare.

Calitatea mâncării din zilele noastre, în care există din ce în ce mai puține componente naturale, lasă mult de dorit, iar odată cu aceasta, persoana tot mai des se îmbolnăvește. Pe lângă calitatea alimentelor, există o altă problemă umană – lipsa regimului alimentar și a gustărilor, activității fizice înainte și după masă.

Cât de ciudat nu ar părea la prima vedere, dar lipsa unui regim alimentar stabil, capacității de a-ți înțelege corpul, de a asculta semnalele sale, pot dăuna nu mai puțin, decât mâncarea de proastă calitate. E clar faptul că problema alimentației incorecte și a excesului de greutate are un rol semnificativ în viața unei persoane moderne.

Există o serie de motive, din cauză cărora, o persoană nu poate lupta cu succes împotriva excesului de greutate. Hai să analizăm câteva din acestea.

Supraalimentarea din cauza plictiselii

Cea mai des întâlnită deprindere a oamenilor este supraalimentarea din cauza plictiselei. Se întâmplă când persoana mănâncă atunci când nu are nimic de făcut și vrea cumva să petreacă timpul să liber.

Practica arată că persoana în așa cazuri, consumă mâncare nesănătoasă. Bineînțeles, poți să fii ocupat mâncând fructe, mai ales în afara sezonului. Dar trebuie să știi măsura, chiar și în consumul fructelor și legumelor, fiindcă orice fel de mâncare trebuie să fie consumat moderat. În cantități mari, orice produs sănătos poate deveni dăunător, având un impact negativ asupra sănătății și greutății omului.

Cu toate acestea, deseori, din cauza plictiselii, omul mănâncă tot ce i se nimerește în cale. Alimentele dăunătoare și așa afectează negativ organismul uman, cu atât mai mult,
cantitățile mari ale acestor alimente. 

Singura soluție a problemei este să fii mereu ocupat. Neapărat trebuie să ai un hobby, atunci vei petrece timpul cu folos.

Micul dejun

O altă greșeală des întâlnită este micul dejun sau mai degrabă absența acestuia. Motivul este adesea unul simplu – lipsa de timp și de dorință de a lua un mic dejun bun și sănătos. Multe persoane omit această masă importantă a zilei, ceea ce creează un dezechilibru alimentar.

Masa de dimineață e cea care dă acel impuls de energie, pentru întreaga zi. Un mic dejun bun este neapărat unul bogat în carbohidrați, proteine ​​și grăsimi, ceea ce îți permite să ai destulă energie, până la prânz.

Masa de prânz

Micul dejun este strâns legat de prânz, anume de supraalimentare. De obicei, cei care nu mănâncă destul la micul dejun, își permit foarte mult să consume la prânz. Aceasta se întâmplă, deoarece organismul are nevoie să-și restabilească rezervele de energie, după munca din prima jumătate a zilei.

Supraalimentarea la prânz are un efect foarte negativ asupra organismului. Ea provoacă supraponderabilitatea, dificultatea asimilării unei cantități mari de alimente, extinderea pereților stomacului.

Dieta strictă după ora 18:00

O greșeală des întâlnită este și cea legată de cină, anume afirmația eronată, potrivit căreia, este interzis să mănânci după ora 18:00. Poți mânca și la ora 19, și la 20, și chiar la ora 21. E important să o faci cu 3-4 ore înainte de culcare. În acest timp, mâncarea reușește să se digere și nu va crea probleme sistemului digestiv.

Supraalimentarea înainte de culcare influențează negativ starea organismului, fiindcă mâncarea va fi digerată foarte lent și se va depune sub formă de grăsimi pe pereții intestinelor.

La masă cu televizorul 

Mulți oameni preferă să mănânce în timp ce stau în fața televizorului. Ideea e că, în timp ce te uiți la televizor, creierul este distras de acesta, fără a fi atent la mâncarea în sine. Desigur, cu toții ne străduim să facem mai multe lucruri simultan, dar creierul nostru nu funcționează așa. Astfel, nu simți plăcerea și sațietatea, în timp ce mănânci, ceea ce duce la supraalimentare.

Limitarea alimentelor și a dulcelui

Restricția excesivă a alimentelor și a dulciurilor, provoacă stres în organism, ceea ce contribuie doar la acumularea de grăsimi.

Are loc un fel de reacție de apărare. În absența unui fel de vitamine, organismul acumulează doar grăsimi, reacționând la o posibilă lipsă de proteine, grăsimi și carbohidrați. Prin urmare, mâncarea nesănătoasă și dietele stricte, au multe în comun.

Dietele neîncetate, pentru a obține rezultate rapide

Din cauza dietelor continue, are loc epuizarea organismului, ceea ce afectează sistemul digestiv și mai rău. Organismului pur și simplu, nu-i ajung toți nutrienții necesari și se află în continuă oboseală și lipsă de energie.

Dietele continue, aduc stres corpului, ceea ce duce la acumularea grăsimilor. De aceea, este necesar să mai faci pauze între diete, pentru a permite organismului să restabilească echilibrul său alimentar.

Refuzul de grăsimi naturale

Mulți consideră că, odată ce refuzi la grăsimile naturale, poți slăbi. De fapt, fără grăsimi, organismul nu va fi capabil să asimileze vitaminele atât de necesare sănătății. Refuzul de grăsimi poate și duce la scăderea în greutate, dar nu se merită de plătit aceasta, cu prețul propriei sănătăți.

Există o mulțime de astfel de deprinderi negative, de care mulți oameni nici nu-și dau seama. Doar o atitudine responsabilă și conștientă față de sănătatea ta, fără o abstinență și control excesiv, va avea un efect benefic asupra stării tale fizice, mai ales în cazul pierderii greutății.