8 secrete ale îmbătrânirii active: Cum să trăiești pe deplin la orice vârstă!

Tuturor oamenilor le este frică să îmbătrânească. În primul rând, există teama de a deveni o povară pentru rude și de a avea probleme de sănătate. Cu toate acestea, există foarte mulți centenari care trăiesc activ și se bucură de viață, în ciuda vârstei înaintate. Cine ar refuza să mai trăiască câteva decenii, realizându-și obiectivele, descoperind experiențe noi, comunicând cu oameni plăcuți, practicând activități interesante?

Dacă ești printre cei care își doresc o longevitate activă și fructuoasă, atunci poți începe să te pregătești aici și acum!

Sunt bine cunoscuți factorii principali ai unei vieți îndelungate și sănătoase: activitatea fizică, echilibrul de apă, alimentația corectă, aer curat. Aceștia sunt 4 piloni pe care se bazează orice sistem de menținere a sănătății. În continuare, vorbim despre alte nuanțe:

1.Termo-training

Acest termen la modă ascunde cunoscuta procedură de călire a organismului. Contrastul dintre rece și cald antrenează funcția de termoreglare a corpului. Dar antrenamentul termic nu înseamnă că trebuie să te grăbești sub un duș de contrast din prima zi sau să-ți torni o găleată cu gheață peste tine.

Iată câteva opțiuni pentru întărirea organismului:

-Mersul desculț. Cel mai bine pe iarbă, nisip, pietricele, apă.

-Turnatul de apă rece peste picioare.

-Băile de aer. Fără haine sau în costum de baie. Dar atenție: nu la lumina directă a soarelui!

-Sauna. Procedurile de baie cu aer fierbinte alternată cu stropi de apă rece.

-Băile solare. În utilizare moderată și rezonabilă. De exemplu, câte 10 minute până la ora 11:00 dimineața sau după ora 17:00.

-Băile în ape termale. Această procedură este incredibil de sănătoasă.

2.Fenomenul locuitorilor din „oaza tinereții”

La granița între India și Pakistan, în munți, în valea râului Hunza, locuiesc niște oameni uimitori. Locul chiar este numit „oaza tinereții”, pentru că locuitorii de aici trăiesc până la 110 – 120 de ani. Și ei nu consideră o astfel de durată un miracol sau o minune. Rămân activi, nu obișnuiesc să se îmbolnăvească și arată surprinzător de tineri.

S-ar putea spune că motivul longevității lor este că trăiesc într-o regiune muntoasă și respiră un aer complet diferit. Dar vecinii din regiunile apropiate nu se pot lăuda cu aceeași longevitate și sănătate de invidiat: speranța de viață este de 2 ori mai mică iar bolile mai frecvente.

Rolul principal în longevitatea acestor oameni o joacă dieta specială:

-Ei toți sunt vegetarieni. Pe timp de vară mănâncă legume și fructe. Pe timp de iarnă – fructe uscate, brânză de oaie și cereale.

-Obiceiul de a se alimenta cu mâncare crudă. 

-Consumă puțină sare. 

-Fără excese, alcoolul și deserturile sunt extrem de rare. 

-Postul regulat.

Alte secrete ale locuitorilor din Hunza:

Muncă și relaxare. Locuitorii Hunza nu practică sportul, dar în același timp se plimbă mult și lucrează fizic. Sunt capabili să parcurgă 100 de kilometri fără să obosească. Se odihnesc la fel de activ: dansează, se joacă ca niște copii.

Bucuria de viață. Ei au nu doar o atitudine pozitivă față de tot ce se întâmplă, ci o ușurință și o dispoziție excelentă în orice circumstanțe. Martorii oculari spun că râsul se aude constant în valea râului Hunza. Atât în timpul lucrului, cât și a odihnei.

Calmul. Locuitorii Hunza practic nu pot fi lipsiți de echilibrul interior.

Marea parte a timpului în aer liber. În perioada a 8 – 10 luni călduroase, Hunza trăiește în aer liber. Muncesc, se distrează, mănâncă sub cerul liber. Ei intră în casă doar noaptea la somn.

3.Trainingul intelectual

Pentru a îți menține calitatea vieții și claritatea minții pentru anii următori, trebuie să continui să înveți. S-a dovedit că învățarea limbilor străine și cântatul la un instrument muzical sunt cele mai bune metode de prevenire a demenței senile. Învățarea unei limbi străine îți va oferi antrenamentul necesar pentru o activitate normală a creierului.

4.Atitudine responsabilă față de munca fizică

Marea majoritate a centenarilor își încep dimineața cu gimnastica sau cu munca fizică. Aceasta îi ajută la menținerea corpului în formă bună. Dacă o persoană se resemnează, gândindu-se că vârsta este un obstacol pentru a fi activ, se mișcă mai puțin, atunci și corpul cedează. Iar bolile încep să vină una după alta.

5.Pasiuni și hobby-uri

Omul se stinge atunci când nu mai are interese, pasiuni, scopuri și vise. Fără toate acestea se pierde interesul pentru viață.

Dacă ai un hobby sau un loc de muncă unde lucrezi cu plăcere, asta îți prelungește anii activi, îți umple zilele cu sens și ajută la îndeplinirea mai multor roluri de viață. Nu ești doar bunică. Când ai un hobby, dorești să îți îmbunătățești abilitățile. Și apar mai mulți stimuli pentru a trăi activ.

6.Animalele de companie

Oamenii de știință australieni au efectuat un studiu la care au participat peste 11.000 de oameni. Acesta a confirmat că proprietarii animalelor de companie au o sănătate mai bună. În special, proprietarii de câini și pisici s-au evidențiat prin tensiunea arterială stabilă. De asemenea, animalele de companie scurtează perioada de recuperare după o boală gravă și reduc nivelul de stres.

Să ai grijă de animalul tău de companie este încă o oportunitate de a te simți necesar și de a nu te concentra doar pe problemele tale.

7.Masajul

Activitatea fizică este excelentă. Dar, încă de la naștere, masajul rămâne a fi unul dintre cele mai bune mijloace de prevenire a majorității bolilor. Îmi place acest citat:

Masajul, prin efectul său, poate înlocui orice medicament. Dar niciun medicament nu poate înlocui efectul pe care îl are masajul asupra organismului nostru. 

8.Regimul zilei

Mulți tineri visează că la pensie vor putea să se odihnească suficient, vor putea dormi până la prânz și se vor putea culca oricând. Dar puțini își dau seama că un astfel de stil de viață este primul pas către problemele de sănătate. Trezirea târzie cât și prea mult somn sunt chiar mai grave decât insuficiența de somn.

Cei mai mulți dintre longevivi se trezesc destul de devreme și își petrec ziua activ. Fără a recurge la scuzele legate de vârstă. Pentru că, de îndată ce vei recunoaște că ești bătrân și neputincios, corpul va fi imediat de acord cu asta.