5 Secrete ale unei vieți longevive, pe care ți le dezvăluie chinezii!

China este pe primul loc în lume în ceea ce privește densitatea populației. Acest fapt se datorează nu doar natalității ridicate, așa cum se crede de obicei, dar și duratei lungi de viață. Profesorul Li Tziun, specialist în medicina tradițională chineză, dezvăluie principiile naționale de bază pentru menținerea și prelungirea tinereții și a sănătății.

Alimentația

Dieta chinezilor a fost întotdeauna bogată în produse din soia, fasole, legume, pește, ciuperci și alge. Cum acestea ajută la prelungirea vieții?

Nutrienții din soia reduc nivelul de colesterol și zahăr în sânge, normalizează tensiunea arterială, ajută la scăderea în greutate și previne osteoporoza. Legumele furnizează organismului minerale esențiale, vitamine și antioxidanți. Plus la asta, majoritatea legumelor au un indice glicemic scăzut.

Pentru menținerea tinereții, femeilor li se recomandă să mănânce cât mai mult tofu din soia, alge marine, ridiche și alte produse alcaline care sporesc activitatea celulară, accelerează metabolismul, îmbunătățesc starea pielii, făcând-o mai fină și mai strălucitoare.

Profesorul Li ne sfătuiește să respectăm regula „3 de Mai Mult și 3 de Mai Puțin”: mâncați mai puține alimente grase, sărate și dulci și consumați mai multe fructe, cereale și apă. Și în cele din urmă, abordarea chineză a consumului de alimente presupune moderație. Supraalimentarea mărește încărcătura asupra inimii, perturbă metabolismul și duce la diverse boli.

Acupunctura

Conform teoriei medicinei chinezești, organele interne ale omului sunt legate de mediul extern și între ele prin meridiane, de-a lungul cărora se mișcă energia „chi”. Aceasta influențează starea de sănătate și calitatea conexiunii cu lumea exterioară.

Chinezii consideră, că bolile apar din cauza dereglărilor de circulație a energiei chi în organism. Aceasta poate fi restabilită mai ușor cu ajutorul acupuncturii. În China, acupunctura este des utilizată în prevenirea accidentului vascular cerebral, a răcelilor sezoniere, pentru îmbunătățirea imunității și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Activitatea fizică

Diminețile multor chinezi încep cu exercițiile de respirație Qigong. Exercițiile fizice zilnice cu durata minimă de 30 de minute ajută la creșterea imunității și la acumularea energiei Yang în organism. Astfel omul devine mai rezistent, mișcările sale sunt rapide, manevrabile și exacte. Studiile arată că 80% dintre longevivi practică în mod regulat munca fizică sau sportul.

Regimul de muncă și odihnă

Încă din antichitate, asceții taoiști sau așa-numiții „căutători ai nemuririi” au presupus că există o legătură strânsă între viața lungă și programarea rațională a muncii și a odihnei în fiecare zi. În cazul în care rutina de zi cu zi este perturbată, există un risc de apariție a tulburărilor psihice și de dereglări în funcționarea organelor interne.

„Ziua – gânduri, noaptea – vise” – proverb chinezesc. Un somn adânc și odihnitor este necesar tuturor, deoarece anume în timpul nopții se acumulează energia chi a ficatului, rinichilor și plămânilor. Pentru combaterea insomniei, medicii chinezi recomandă să consumăm 30-60 de grame de curmale roșii fierte pe zi.

Viziunea asupra vieții

Modul contemporan de viață este imposibil fără stres. Cu toate acestea, fiecare om reacționează la el în mod individual: optimistul vede oportunitatea, iar pesimistul vede obstacolul. Prin urmare, pentru optimiști stresul poate deveni un impuls motivațional, iar pentru pesimiști să se transforme în stres excesiv, care modifică metabolismul și amplifică probabilitatea apariției diferitor boli.

Așadar, dacă îți dorești să te îmbolnăvești mai rar, învață să fii optimist. Căci toți longevivii știu să se bucure de viață și să aibă o viziune pozitivă asupra ei.