12 motive pentru care vrei să dormi tot timpul: ce să faci pentru a învinge bătălia cu somnolența

Este normal să adormi după o noapte nedormită sau să te trezești prea devreme. Dar este rău dacă ai dormit suficient, dar totuși te simți somnoros. În acest caz, putem vorbi despre o lipsă de nutrienți importanți sau chiar despre o boală ascunsă. Printre cauzele posibile se numără lucruri la care nu te-ai fi putut aștepta.

1. Lipsa caloriilor

Acest lucru se aplică nu numai celor care urmează diete stricte și se limitează în mod deliberat în nutriție. Uneori, din cauza volumului de muncă și a stresului, poți sări peste micul dejun sau prânz. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge scade, organismul pur și simplu nu are suficientă energie. Oboseala și dorința de a dormi sunt consecințe destul de previzibile.

Ce să fac ?

Monitorizează-ți dieta. Mai ales dacă muncești din greu sau studiezi din greu. Dacă dintr-un motiv oarecare nu ai ocazia să iei micul dejun sau să ieși la prânz, țineți la îndemână gustări sănătoase – o banană, biscuiți cu cereale integrale, batoane proteice, fructe uscate, nuci. Ele ajută organismul să rămână plin de energie pe tot parcursul zilei.

2. Lipsa activității fizice

Un stil de viață sedentar este o modalitate sigură de a câștiga oboseala și somnolența în timpul zilei.

Mai mult, acesta este un cerc vicios: cu cât te miști mai puțin, cu atât vrei să dormi mai mult și cu cât vrei să dormi mai mult, cu atât te miști mai puțin. Poate fi rupt doar prin forța voinței.

Ce să fac ?

Mișcare. Cu cât te ridici mai des și faci exerciții, cu atât te vei simți mai energic și mai puțin somnoros. Testează și tu.

3. Excesul de greutate

Excesul de greutate și mai ales obezitatea pot provoca oboseală și somnolență în timpul zilei. Acest lucru se datorează faptului că mușchii, sistemul cardiovascular și alte sisteme trebuie să depună mai multe eforturi pentru a muta un corp excesiv de greu de la locul său și a-i furniza cantitatea necesară de oxigen și nutrienți.

Ce să fac ?

Încearcă să-ți normalizezi greutatea. În teorie, rețeta este simplă: alimentație sănătoasă, restricție calorică, mai multă activitate fizică, inclusiv exerciții fizice. În practică, schimbarea stilului de viață pentru a scăpa de kilogramele în plus poate fi dificilă. Dar persoanele certificate în acest domeniu, te pot ajuta.

4. Stresul

Într-o stare de stres acut, corpul intră în modul „luptă să fugi”. Nivelurile hormonilor adrenalinei și a cortizolului cresc, fluxul de sânge către mușchi crește, iar corpul se pregătește pentru o aruncare rapidă. Acest lucru este normal și chiar îți poate salva viața. Dar dacă stresul persistă, acesta epuizează corpul.

Durerea de cap, rigiditatea musculară, oboseala, inclusiv somnolența în timpul zilei sunt simptome ale tensiunii nervoase prelungite.

Ce să fac ?

Caută o modalitate de a scăpa de stres. În unele cazuri, este suficient să scapi de influența factorilor provocatori, de exemplu, să nu comunici cu o cunoștință care te face nervos, să petreci mai puțin timp pe rețelele sociale, să-ți schimbi locul de muncă neiubit.

Dacă nu există posibilitatea de a acționa radical, începe să influențezi situația din interior. Mișcă-te mai mult, citește, meditează, comunică cu oamenii care îți plac.

5. Depresia

Recunoașterea depresiei poate fi extrem de dificilă. Uneori, persoanele care se confruntă cu această tulburare mintală se pot comporta destul de normal. Poți detecta problema doar privind îndeaproape și observând modificări minore ale comportamentului.

Oboseala și somnolența, sunt simptome vii ale depresiei latente.

Ce să fac ?

Dacă ai început să vezi lumea doar în culori sumbre, nu vrei nimic (în afară de a dormi), găsește în tine puterea de a apela la un psihoterapeut. Sau cel puțin un terapeut: un medic primar va putea, de asemenea, să recunoască problema, dacă este cazul, și, dacă este necesar, să te îndrume către un specialist care te va ajuta să depășești depresia.

6. Sindromul de oboseală cronică

Acesta este un sindrom comun, mai în SUA. În această țară, până la 2,5 milioane de oameni suferă de sindromul de oboseală cronică (CFS). De regulă, principalul simptom al tulburării este lipsa energiei și somnolența, care durează trei săptămâni sau mai mult.

Ce să fac ?

Din păcate, această boală este una dintre cele care sunt greu de detectat. Înainte de a pune un diagnostic de CFS, terapeutul trebuie să excludă alte probleme de sănătate.

Dacă sindromul de oboseală cronică este confirmat, fii pregătit să-l înlături cu o nutriție adecvată, exerciții fizice și terapie cognitiv-comportamentală.

7. Lipsa unor vitamine sau microelemente

Adesea, somnolența apare ca urmare a lipsei de vitamina B12 sau de fier. Aceste substanțe joacă un rol important în metabolismul energetic. Dacă nu sunt de ajuns, tot ce vrea corpul este să se târască sub cuverturi și să închidă ochii.

Ce să fac ?

Pentru a verifica dacă ai destule vitamine și microelemente, trebuie să faci un test de sânge. Cel mai bine este să mergi cu rezultatele testelor la un medic. El va putea să descifreze corect rezultatele analizelor, să găsească cauza deficienței și să aleagă terapia.

Cu toate acestea, este posibil să nu fie necesare. Uneori, lipsa unei anumite substanțe poate fi compensată prin modificarea dietei zilnice. De exemplu, pentru a crește nivelul de fier și a vitaminei B12 din organism, trebuie să mănânci spanac, ficat și carne roșie.

8. Întrebuințarea unor anumite medicamente

Gândește-te la momentul în care ai început să ai somnolență în timpul zilei. Dacă în timp au coincis cu timpul în care ai început să iei un anumit tip de medicament, poate că el este cauza.

Ce să fac ?

Uită-te la instrucțiunile medicamentului: somnolența poate fi menționată în lista reacțiilor adverse. Dacă aceasta este cauza, contactează medicul tău de familie: există șansa ca specialiștii să găsească o alternativă pentru tine la medicamentul pe care îl primești.

9. Tulburările de somn

Insomnie, sindromul picioarelor neliniştite, apnee în somn – există zeci de posibile tulburări de somn. Doar un medic poate determina care dintre aceste tulburări nu-ți permite să dormi noaptea.

Ce să fac ?

Asigură-te că consulți un terapeut dacă, pe lângă somnolența în timpul zilei, ai una dintre următoarele semne ale unei tulburări de somn:

– Seara, ai nevoie de cel puțin o jumătate de oră pentru a adormi.
– Te trezești în mod regulat la miezul nopții.
– Sforăi sau scrâșnești din dinți în somn. Sau cei dragi simt uneori că respirația ți se oprește.
– Când adormi, uneori simți furnicături în brațe și picioare.
– Dormi neliniștit. Partenerul tău poate vorbi despre asta. Există și dovezi circumstanțiale: de exemplu, în fiecare dimineață te trezești cu un cearșaf mototolit și o pernă căzută.
-Te trezești adesea cu dureri de cap.
– Când te trezești, uneori te confrunți cu slăbiciune musculară acută pentru o perioadă și nu poți să-ți miști brațele și picioarele.

10. Diabet

Oboseala nemotivată în timpul zilei este unul dintre cele mai clare semne ale dezvoltării diabetului zaharat. Acesta nu este singurul simptom: boala se face simțită și prin sete constantă, urinare frecventă, vindecare lentă a rănilor și multe altele.

Ce să fac ?

Dacă observi aceste semne, asigură-te că consulți un terapeut. Medicul va efectua o examinare și va emite o trimitere pentru testele necesare. În funcție de rezultatele acestora, va stabili un diagnostic și, dacă este necesar, va prescrie tratament.

11. Boli cardiovasculare

Dorința constantă de a dormi mai mult de 8-9 ore poate fi un semn al unor tulburări în funcționarea sistemului cardiovascular. Din anumite motive, inima nu asigură circulația normală a sângelui organelor și țesuturilor, inclusiv creierului. Aceasta reacționează la lipsa de nutrienți și oxigen prin reducerea activității tale zilnice. Acest lucru se manifestă și prin somnolență.

Ce să fac ?

Vorbești cu un medic. Fii cât mai detaliat posibil când descrii cum te simți. Uneori, bolile sistemului cardiovascular se pot manifesta în cel mai neașteptat mod, iar medicului trebuie să-i fie clar ce simptome ai.

12. Cancer

O tumoare care crește în interior necesită multă energie. Prin urmare, bolile oncologice provoacă oboseală constantă. De regulă, acesta nu este singurul simptom al cancerului. Așa că ai grijă dacă, pe lângă somnolență, există o pierdere inexplicabilă în greutate și transpirații nocturne. Mai ales dacă ai peste 45 de ani, fumezi, nu ai vizitat un medic ginecolog de mai mult de un an, ești obez sau abuzezi de alcool.

Ce să fac

Având în vedere riscul de cancer, asigură-te că consulți un medic dacă somnolența în timpul zilei persistă. Poate că totul nu este atât de înfricoșător: medicul va descoperi că ai o deficiență de vitamine sau o tulburare de somn. De aceea, cel mai bine este să te asiguri, făcând o vizită medicului tău. Doar astfel vei ști cu exactitate. Nu te grăbi să-ți stabilești singur diagnoza.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor !

Nu uita, ai grijă de tine și de starea ta de bine !