10 pași cum să-ți controlezi foamea și să nu mănânci din cauza stresului

Poate omului să-i fie foame la o oră după prânz? Poate, dacă suferă de tulburarea alimentară compulsivă. Din fericire însă, mâncatul compulsiv poate fi oprit.

Multe persoane care suferă de depresie și obezitate în același timp, nu reușesc să-și controleze foamea și adesea mănâncă permanent, crezând că astfel se vor simți mai bine, după asta însă au numai regrete.

Problema celor care mănâncă din cauza nervilor constă în faptul că ei confundă confortul spiritual și foamea. De fiecare dată când ești emoționat, trist sau ai ceva de făcut și-ți este frică, creierul percepe asta ca pe o foame.

Iată 10 pași care o să te ajute să ieși din acest cerc vicios în care ai nimerit.

1. Ține un jurnal

Ora la care ai mâncat, ce ai mâncat, simțeai foame înainte ca să mănânci? În această perioadă nu te limita, pur și simplu notează. Peste câteva zile verifică notițele și vezi dacă ai mâncat fără să-ți fie foame.

2. Renunță la regimul obișnuit

Dacă te-ai obișnuit să mănânci la una și aceeași oră, începe să te abați de la ea cu cel puțin 30 de minute. Notează când simți foame. Învață să deosebești foamea adevărată.

3. Semnele foamei fiziologice

-Nu te poți concentra pe nimic, cu excepția dorinței de a mânca.

-Ești palid și te doare ușor capul.

-Ești irascibil.

-Ești gata să lași totul baltă, doar să mergi la masă.

-Stomacul „face gălăgie”.

4. Învață să observi ce-ți comunică organismul

Încearcă să deosebești momentele în care ai disconfort emoțional și când ai disconfort din cauza foamei. Fii sincer cu tine.

5. Evaluează foamea pe o scară de la 0 la 10

Fă asta pe parcursul zilei și fixează în jurnal. Învață să apreciezi nivelul de foame în fața căruia ești neputincios. Amână masa în fiecare zi câte puțin. Mănâncă atunci când nu mai suporți.

6. Notează impresiile despre gustul mâncării

Dă o notă de la 0 la 10 fiecărei mese. După o săptămână, citește jurnalul și vezi dacă există interdependență între senzația de foame și satisfacția de la mâncare. După un timp, vei înțelege că a mânca de plictiseală nu e atât de gustos ca a mânca de foame.

7. Mânâncă mâncare și nu impresii

Timp de o săptămână încearcă să mănânci fără să te distragi la ceva: telefon, televizor sau discuții. Numai tu și mâncarea. Savurează fiecare bucățică și vei vedea că te vei sătura mai repede. Ai grijă ca masa să nu dureze mai puțin de 15-20 de minute.

8. Pauză înainte de mese

Înainte să te așezi la masă, oprește-te și stai fără să te miști 2 minute. Ascultă-ți mintea și corpul, nu și instinctele. Spune-ți că nu ești un animal și poți să te controlezi. Examinează bucatele și nu te năpusti imediat. Astfel o să te respecți mai mult.

9. Evaluează-ți nivelul de foame în timp ce mănânci

Oprește-te la 5-6 din 10. Nu încerca să ajungi la 10.

10. Încearcă să mănânci de 3 ori pe zi, fără gustări

Este săptămâna disciplinei. Ai grijă ca în această perioadă alimentația să fie regulată, conștientizată și echilibrată. Mănâncă cât vrei, dar fii sincer cu tine.