Un copil poate suporta orice, dar nu și lipsa mamei

Jucării, haine, încălțăminte, cameră proprie și chiar casă. Fără toate acestea un copil poate să crească, dar nu și fără mamă.

Un copil care nu știe ce înseamnă dragostea de mamă va deveni un adult cu multe probleme.  Pentru că atunci când lipsește o piatră de fundament, la primul cutremur, totul se dărâmă.

Relația dintre mamă și copil este partea esențială a dezvoltării lui mintale, emoționale și, uneori, chiar fizice.

Lipsa mamei poate fi cauzată de diverse circumstanțe, dacă în unele cazuri este vorba despre abandonare sau deces, în altele vorbim, pur și simplu, despre neglijență. E foarte trist când mama conșitent își ignoră copilul, când preferă să-și dea timpul pentru alte lucruri decât grija pentru copilul său.

De ce nu putem fără mamă?

Pentru că mama se asociază cu siguranță, iubire, încredere, liniște, ajutor. Când nu este mama, nu sunt nici toate aceste lucruri, iar fără ele devenim pierduți, frustrați, supărați pe lume și chiar agresivi.

Mama trebuie să fie lângă noi atunci când avem cel mai mult nevoie de ea, când cunoaștem această lume și ne poticnim prin potecile ei încâlcite și denivelate.

Ce se întâmplă dacă creștem fără mamă?

1. Apare frustrarea și furia. Fără grijă, copilul se simte mereu singur și devine supărat pe toată lumea din jur.

2. Relații sociale dificile. Copiii care cresc fără mamă mai greu crează conexiuni cu oamenii din jur. Ei nu știu bine să socializeze și reușesc cu greu să-și facă prieteni sau familie.

3. Inteligență emoțională deficitară. Copiii singuri pot crește adulți cu probleme emoționale grave, de la nivel de autoapreciere scăzut și până la depresii regulate. Iritabilitatea, descurajarea și anxietatea îi vor însoți mereu.

4. Îmbolnăvire mai frecventă. Stresul este cauza profundă a multor boli. Iar copiii care cresc fără mamă sunt practic într-un stres continuu. Din această cauză ei pot fi mai bolnăvicioși.

Există cale de scăpare?

Bineînțeles, nimeni nu o poate înlocui pe mama, însă în situația în care nu există alte căi trebuie să fie alte persoane alături de copil, care să încerce să compenseze această lipsă cu multă iubire, grijă și înțelegere. Tata, bunica sau o altă rudă care ar putea să-i ofere măcar o parte din afecțiunea pe care o merită.

Copilul are nevoie de atenție. Uneori, doar prezența nu este suficientă. Calitatea timpului petrecut împreună e ceea ce contează, nu cantitatea.