Te vor face să înțelegi ceea ce n-ai putut: 10 citate înțelepte din cartea lui Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer este unul dintre cei mai mari filosofi ai iraționalismului: cea mai de vază lucrare a sa a fost cartea „Lumea ca voință și reprezentare” în care filosoful a realizat o analiză metafizică a voinței omenești. Această operă i-a influențat pe marii gânditori ai secolelor XIX și XX, precum: Friedrich Nietzche, Lev Tolstoi, Sigmund Freud sau Karl Jung.

Însă cea mai populară carte a sa a fost „Aforisme asupra înțelepciunii în viață”. În acest „manual pentru viață” Schopenhauer și-a ținut departe pesimismul și a privit existența omului din punct de vedere al filosofiei epicurienilor.

Iată câteva citate din această carte:

1. Uneori, ni se pare că ne este dor de un anumit loc, când de fapt, ne este dor de timpul pe care l-am petrecut acolo, fiind mai tineri și mai energici decât acum. În acest mod, timpul ne amăgește sub masca spațiului.

2. Bogăția e la fel ca apa sărată, cu cât mai mult o bei, cu atât mai puternică este setea. E valabil și pentru faimă.

3. Un om obișnuit este nevoit să caute plăcerile vieții în afara sa: în proprietăți, rang, soție, copii, prieteni, societate ș.a.m.d. și să pună fericirea sa pe umerii lor, de aceea fericirea dispare dacă îi pierde sau rămâne dezamăgit de ei. Situația lui poate fi demonstrată prin formula: centrul greutății sale este în afara lui. De aceea, dorințele și capriciile sale se schimbă permanent, dacă îi permite buzunarul, își cumpără vile, cai, merge în călătorii, organizează petreceri și trăiește pe picior mare. El caută plăceri în tot ce este în jur, asemenea unui bolnav care are nevoie de supă și medicamente ca să se însănătoșească, adevărata sursă a sa fiind forța lui vitală.

4. Un temperament liniștit și plin de bucurie, care este o urmare a unui organism puternic și sănătos, o minte clară, vie, corectă și pătrunzătoare, o voință stăpânită și o conștiință curată – toate acestea nu vor putea fi niciodată înlocuite de ranguri sau comori.

5. Orice minte rămâne neobservată de cel care singur n-o are.

6. Lumea în care trăiește omul depinde în primul rând de modul în care omul o înțelege, prin urmare depinde de capacitățile creierului său: în funcție de ultimul lumea pare fie săracă, plictisitoare și rea, fie dimpotrivă, bogată, interesantă și măreață.

7. Un om mediocru este preocupat de modul în care să omoare timpul, un om talentat tinde să-l utilizeze.

8. Să exclami cu entuziasm „Onoarea e mai presus ca viața” înseamnă să spui de fapt: „Viața și mulțumirea noastră nu înseamnă nimic, este important ce cred alții despre noi”.

9. Un om deștept, fiind în singurătate, va găsi distracția în mintea și imaginația sa, în timp ce pe un prost nu vor scăpa de plictiseală nici interlocutorii, nici specacolele, nici călătoriile și nici petrecerile.

10. Într-o discuție, ar trebui să ne abținem de la critici și chiar de la observații bine intenționate: este ușor să-l superi pe om și e foarte greu sau chiar imposibil să-l schimbi.