Sushi? Secretul longevității la japonezi sau 7 obiceiuri care garantează sănătatea creierului

Până în anii ’90, oamenii de știință credeau că la 18 ani, creierul uman își încheie dezvoltarea. Ulterior deja a fost demonstrat faptul că acesta își continuă dezvoltarea și adaptarea până la moarte. Neurologii au numit acest fenomen neuroplasticitate care ajută la generarea și integrarea noilor neuroni. Acest proces de numește neurogeneză.

Există o legătură între neurogeneză, fericire și sănătate. Cel mai bun exemplu în acest sens este cultura japoneză. În ce mod japonezii creează „pământ fertil” pentru generarea noilor neuroni, dezvoltând astfel creierul și menținându-l sănătos?

Mâncarea

Bucătăria este cel mai bun loc ca să cauți fericirea. Americanii preferă să-și umple stomacurile cu porții uriașe, în timp ce japonezii au înțeles demult că moderația este cheia spre o viață lungă și sănătoasă. Încă în anii 1300, maestrul zen, Keysan Jokin, afirma că stomacul trebuie să fie umplut în proporție de cel mult 2/3.

Cercetătorii au găsit argumente științifice că reducerea caloriilor prelungește viața și reține scăderea capacităților intelectuale, în rezultatul neurogenezei.

De exemplu, regiunea japoneză Okinawa, unde limitarea caloriilor se practică de mai mult de 100 de ani, se laudă cu cel mai mare număr de longevivi.

Sushi

Nu există foarte multe mâncăruri atât de bune pentru creier precum sushi. În primul rând, tonul și somonul, care se găsesc în componența lor, sunt bogați în acizi grași omega-3.

La fel, în rulourile japoneze se folosesc deseori algele marine, care sunt benefice pentru activitatea creierului. Ele sunt bogate în clorofilă, substanța verde care elimină din sânge toxinele.

Wasabi este la fel de bun pentru organism. El previne apariția bolilor oncologice.

Ceaiul verde

Ceaiul tradițional japonez este cunoscut drept Matha.  El este constituit din frunze tinere de ceai verde, bine mărunțite. Călugării budiști au băut acest ceai timp de secole, ceea ce îi ajuta să-și păstreze concentrarea în timpul meditațiilor.

Matcha conține de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât coacăza neagră sau rodia. În componența sa intră și L-teanina, care stimulează neurogeneza și îmbunătățește memoria.

Meditația

Studiile au demonstrat că practicarea meditației ani la rândul sporește volumul substanței cenușii în creier. Meditația are cele mai mari beneficii asupra hipocampului – zona creierului care reglează stresul.

Activitatea fizică pe tot parcursul vieții

S-a dovedit că lipsa activității fizice și intelectuale după ieșirea la pensie duce la înrăutățirea sănătății și scăderea nivelului de fericire. Totodată, satisfacția de viață este în directă legătură cu gradul de dinamism al vieții.

Durata vieții

Japonezii preferă să muncească până la bătrânețe. Miekoa Nagaoka are 105 ani, pe când avea 80, aceasta și-a pus scopul să învețe să înoate. În prezent, ea este deținătoarea a 18 recorduri mondiale.

Și care este concluzia?

În cultura japoneză există câteva obiceiuri bune, ce pot fi împrumutate de către persoanele ce vor o viață sănătoasă și fericită.

1. Controlează cantitatea de calorii consumate și a nutrienților benefici pentru sănătate, conținuți de alimente.

2. Găsește timp în fiecare zi să stai un pic în liniște totală, deconectându-ți gândurile.

3. Învață tot timpul. Atât timp cât o să înveți și o să asimilezi noi lucruri, vei trăi o viață deplină.