Sir Anthony Hopkins: Mă adresez tuturor celor disperați, rătăciți și nefericiți…

Mă adresez tuturor celor disperați, rătăciți și nefericiți. Poate că unii vor spune că sunt un boșorog care nu știe nimic, dar am trăit mult, am trăit bine, am ajuns acolo unde am vrut să ajung și știu foarte bine ce spun. Aveți încredere în mine.

Nu mai țin minte unde am citit asta, poate în Vechiul Testament, poate la Carlos Castaneda. Nu contează.

O legendă spune că oamenii mureau din cauza la secetă. Mureau pe capete. Mureau animalele, mureau bătrânii, mureau păsările, copiii nu aveau ce mânca. Sleiți de puteri și aflați în culmea disperării, oamenii au venit la șaman ca să-i ceară un sfat.

Șamanul le-a poruncit:

– Săpați șanțuri pentru ploi, pregătiți pământul, pregătiți butoaiele.

Dar mulțimea a întrebat:

– De ce, dacă e secetă?

– Am spus să săpați șanțuri. Pregătiți pământul și ploaia va veni.

Oamenii s-au întors acasă îngândurați, dar l-au ascultat. Și peste o săptămână ploaia a venit.

Unii vor spune că asta e o prostie. Crede ce vrei. Ai tot dreptul din lume. Și ăsta e un exemplu tipic de gândire rațională. Dar gândirea rațională nu dă rezultate de fiecare dată. Uneori ai nevoie de gândire irațională, de subconștient, de non-sens, de credință.

Când eram mic, visam să devin cine sunt acum. Poate am avut o viziune, nu știu. Nu aveam mari speranțe, dar mă visam acolo unde sunt acum. Și sunt absolut sigur dacă nu era acel vis naiv, alimentat cu puțină răbdare și străduință, nu era să ajung nicăieri.

Viitorul încă nu există. Ziua de mâine nu există. Ora următoare nu există. Dar putem atrage în prezent viitorul dorit. Acționează de parcă viitorul dorit este inevitabil. Sapă șanțuri. Crede că ploaia va veni și ploaia o să vină. Dacă nu crezi, prefă-te că ai această credință. Universul poate fi tras pe sfoară. Uită-te la mine – fiu de brutar, un copil care suferea de dislexie*, un adult care suferea de alcoolism. Cine ar fi trebuit să ajung?

Crede! Indiferent de orice, crede! Nu contează dacă ești ateist sau agnostic, crede și totul se va întâmpla. A funcționat în viața mea, va funcționa și în a ta.

Citește și: Anthony Hopkins: Mă bucur că nu mai sunt tânăr. Nu aș vrea să o iau iarăși de la capăt!

* Tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor în fața ochilor, dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește.