Scoate-le din vocabular: 8 cuvinte pe care nu le folosesc oamenii de succes

Cu toții vrem să fim oameni de succes și să obținem rezultatele pe care ni le dorim atât în carieră, cât și în viața personală. Studiile au arătat că își ating scopurile doar oamenii care nu au anumite fraze în vocabular. Care sunt acestea și de ce să renunți la ele? Urmează să afli.

„Posibil”, „Poate”

Spunând aceste cuvinte, îți rezervi dreptul de a-ți schimba decizia. „Poate că o să-mi iau abonament la sală”, „Posibil, voi întreprinde ceva” – acestea nu sunt decât niște justificări atunci când nu vrei să faci ceva. E mai simplu să lași pe cineva să ia decizie în locul tău și „poate” s-o susțină.

„Mâine”

De regulă, în 80% dintre cazuri lucrurile lăsate pe „mâine” nu sunt realizate, deși acestea pot fi făcute în aceeași zi. Ori ești prea încărcat cu sarcini și trebuie să mai reduci o parte din ele, ori trebuie să omori leneșul din tine, ceea ce nu este atât de simplu, dar necesar.

„Niciodată”

Nu spune niciodată „niciodată” – viața este complicată și imprevizibilă și nu se împarte doar în alb și negru. În viață pot apărea situații diferite, iar persoana care a spus cândva: „Nu voi ridica niciodată mâna la cineva” începe să se apere cu toate puterile în caz de pericol pentru viață. „N-o să-l iert niciodată” – cu timpul se transformă în iertare sau uitare. De obicei, doar oamenii egocentrici și aroganți operează cu formulări de genul „niciodată, „pentru nimic în lume” sau „pentru totdeauna”.

„În viitor”

Fraze de tipul: „În viitor voi fi mai bogat, mai prosper, mai sănătos” sunt doar un act de auto-umilință și un mod de a suprima gândurile care te preocupă. Nu amâna pentru viitor, vezi ce poți face sau schimba astăzi.

„Cu părere de rău”

Nu are niciun sens să regreți un lucru făcut sau nefăcut – nu vei putea întoarce timpul. Acumularea regretelor îți mărește experiența negativă, ceea ce îți scade încrederea de sine.  Spunând de fiecare dată „cu părere de rău” cauți ceea ce este pierdut.

„Pentru nimic”, „N-ai pentru ce”

Deseori, ca răspuns la o favoare spunem „pentru nimic”, fapt prin care permitem colegilor sau amicilor să ne exploateze mai departe. Mai bine înlocuiește acest răspuns și spune „cu plăcere” sau „cu drag”. Astfel arăți că timpul și efortul oferit a fost o experiență pozitivă pentru tine.

„Imposibil”

„Este imposibil să slăbesc 5 kg într-un timp atât de scurt”, „Este imposibil să-mi dau demisia, pentru că rămân fără bani”, „Este imposibil să alerg 5 km fără pauză” – gândește-te la cei care suferă de boli grave sau se recuperează după un accident. Ei nu cedează doar pentru că le este greu să se trezească dimineața și să meargă la serviciu. „Imposibilul” tău este doar o amintire despre experiența negativă și un obicei de a amâna tot ce este greu pe mai târziu.

„Întâmplător”

„Am greșit întâmplător”, „Mi-a zburat întâmplător din cap” – de fapt, ai greșit din cauza neatenției sau ți-ai asumat prea multe. Scoate învățăminte din întâmplări, ca să nu se mai întâmple data viitoare. Nu întâmplarea este cel mai bun prieten când vorbim despre perseverență și ambiție.