Să nu te lași călcat în picioare: 9 reguli importante, de spus neapărat copilului

Aceste 9 sfaturi îți vor ajuta copilul să supraviețuiescă în lumea fățarnicilor, mercantililor și invidioșilor.

1. Nu lăsa pe nimeni să-ți încalce drepturile. Nimeni nu are dreptul să te oblige să acționezi împotriva voinței tale, să te amenințe sau să-ți provoace durere. Dacă te simți inconfortabil într-o situație, apără-te cu vorbele sau faptele. Dar nici tu să nu încalci drepturile altora!

2. Fii încrezător în gândurile și acțiunile tale. Contribuie la nivelul de autoapreciere al copilului, laudă-l pentru opiniile sale, pentru faptele bune, învață-l să reacționeze la propriile greșeli. Apreciază-ți copilul și reușitele lui, așa va căpăta încredere în propriile forțe.

3. Crede în bine. Învață copilul să observe părțile pozitive și să nu rămână blocat pe cele negative. Oamenii pozitivi percep lumea mai simplu și atrag oameni la fel de pozitivi.

4. Ai dreptul la propria opinie. Creează-i copilului condiții ca să comunice cu oameni diferiți, ca să învețe să-și exprime opinia și să întrețină discuții. Experiența socializării în diverse situații redă încredere copilului.

5. Să te bați – nu este cea mai bună opțiune. Cel mai frecvent, bătaia nu este cea mai bună ieșire din situație. De regulă, aceasta o înrăutățește. Cuvintele potrivite sunt mult mai eficiente în acest caz.

6. Nu susține copilul care te zădără pe tine și pe alții. Învață copilul să-i numească pe toți cu numele lor, care este o adevărată valoare. Poreclele și alte metode de a zădărî pe cineva trebuie să fie evitate.

7. Nu te teme să refuzi și să spui „nu”. Copilul trebuie să înțeleagă că are de ales. Că poate întotdeauna să refuze. Iar cel mai important este că alegerea lui va fi respectată.

8. Cere ajutor. Îndrumă copilul să solicite ajutor atunci când nu face față singur unor lucruri. Ajutorul trebuie cerut, în primul rând, de la părinți.

9. Fă sport. Sportul, mai ales unul cu reușite, sporește încrederea în propriile forțe. De asemenea, dezvoltă răbdarea, disciplina și rezistența.