Să nu lași niciodată o persoană sau un eveniment să te doboare – 10 învățături de la laureata premiului Nobel – Marie Curie!

Marie Skłodowska Curie a fost o savantă născută în Polonia, dar stabilită în Franța, care a efectuat cercetări în domeniul radioactivității. Ea fost prima femeie din lume care a câștigat premiul Nobel și prima persoană din istorie care a câștigat acest premiu de două ori.

Mai mult decât atât, a fost singura savantă care a primit prestigiosul premiu în două domenii diferite – fizică și chimie, pentru cercetările în domeniul elementelor radioactive și descoperirea a două elemente chimice noi – poloniu și radiu. Hai să vedem împreună în ce constă secretul acesteia.

Citate Marie Curie

1. Nu există lucruri de care trebuie să-ți fie frică în viață, există doar lucruri pe care trebuie să le înțelegi. Înțelegând mai mult, te temi mai puțin.

2. Viața nu este deloc ușoară pentru niciunul din noi. Și ce? Trebuie să avem perseverență și mai presus de toate – încredere în noi înșine. Trebuie să credem că avem un dar pentru ceva anume, că un scop trebuie atins, și că trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a-l atinge.

3. Când mă simt incapabilă să citesc o carte în mod productiv, încep să rezolv probleme de algebră și trigonometrie, deoarece acestea nu tolerează erorile și îmi întorc mintea pe calea cea dreaptă.

Citește și: Te vor face să înțelegi ceea ce n-ai putut: 10 citate înțelepte din cartea lui Arthur Schopenhauer

4. Fii mai puțin curios despre oameni și mai curios despre idei.

5. Toată viața am mers cu înverșunare spre un singur țel. Am acționat fără cea mai mică încredere că fac ceea ce trebuie, știind că viața este un dar prețios și fragil, că în orice moment această ață se poate rupe și totul poate fi în zadar, asemenea unei omizi care își țese coconul cu tenacitate neschimbată, fără să fie sigură că va reuși vreodată să se transforme în fluture.

6. Pe tot parcursul vieţii mele, noile taine ale naturii m-au făcut să mă bucur ca un copil.

7. Secretul succesului este să nu te grăbești. Drumul progresului nu este nici ușor, nici rapid.

8. Nu vom putea construi o lume mai bună fără a îmbunătăți indivizii. Fiecare din noi trebuie să lucreze asupra sa, să-și dezvolte propria personalitate, să împărtășească o responsabilitate comună pentru întreaga umanitate.

Citește și: De ce să nu te temi de bătrânețe? Răspunsul mamei miliardarului, Elon Musk

9. Cum trăim? Muncim mult, dar dormim destul, prin urmare, munca nu ne afectează sănătatea. Serile le petrec împreună cu fiica mea. Dimineața o îmbrac, o hrănesc, iar pe la ora nouă ies de obicei din casă. Timp de un an nu am fost niciodată la cineva în vizită, la vreun concert sau la teatru. Cu toate acestea mă simt bine. Îmi lipsesc părinții, îmi pare rău că trăiesc atât de departe de ei. Nu mă pot plânge pe nimic altceva. Am un țel în viață, un copil minunat și un soț la care doar aș putea să visez.

10. Nu regret că am dedicat atât de mult timp științei. Mi-am trăit viața așa cum am vrut. Știința este pasiunea mea. Nu cred că drumul meu este corect sau greșit. Fiecare are dreptul la propria fericire. Este important să facem din viața vis și din vis realitate.

Citește și: 10 citate îndrăznețe ale lui Coco Chanel, care la vremea ei nu puteau fi spuse fără sfială!