„Să fii sărac nu e rușine, e o rușine să fii ieftin!”: 20 de citate puternice despre viață de la Vasily Shukshin

90 de ani în urmă, la 25 iulie 1929, s-a născut Vasily Shukshin. Așa persoană cum era Vasily, nimeni în cinematografie nu era nici până la el, nici după. El a plecat din viață mult prea devreme, lăsându-ne un cântec necântat până la capăt…

„Revolta tăcută”, această frază, creată de Alexander Solzhenitsyn, este foarte potrivită pentru Vasily Shukshin. Într-adevăr, în povestirile și filmele sale există ceva nespus, ceva ce lasă un gust amărui îndelungat după ce-l asculți.

„Călinul roșu”, ultimul film al lui Shukshin a explodat literalmente țara. Această poveste a fost scrisă de el în spital, fiind diagnosticat cu ulcer la stomac, după difuzarea cu mari eforturi, a filmului Goskino „Sobe și magazine” din 1972.

„Călinul roșu” a fost lansat în 1974, după mai bine de șase luni de vizitare a birourilor oficialilor, care cereau tăieri și modificări fără sfârșit în film. În special, cenzorii insistau să fie șters monologul mamei (unde Yefimya Bystrova povestea despre viața sa), să înlăture scena în care „oamenii s-au adunat pentru desfrânare”, corul prizonierilor din închisoare … Filmul totuși a fost difuzat, iar la Vasily Makarovici din nou s-a agravat boala de stomac. Îi era rușine de durerea lui, dar era atât de insuportabilă încât, după cum își amintesc martorii oculari, el se ghemuia și gemea de durere.

Caracterul lui Shukshin era foarte dificil, ca la fiecare persoană talentată. Fiind furios, putea deveni nepoliticos, se putea implica în bătaie, să spargă ușile fiind în stare de gelozie … Într-un cuvânt, era o persoană care deloc nu se cruța pe sine. Totuși, prin caracterul său sălbatic și furios, Shukshin rămânea înăutru foarte vulnerabil. După cum a recunoscut el însuși: „Eu îmi apăr blândețea cu asprime”.

În timpul creării filmului „Ei luptau pentru patrie”, regizat de Sergei Bondarchuk, Vasily Shukshin a murit în urma unui atac de cord. Avea 45 de ani. Acest lucru s-a întâmplat la 2 octombrie 1974 la bordul navei, unde locuia echipa de filmare. La acel moment, actorului îi rămânea să joace în ultimul episod al filmului…

Citatele lui Vasily Shukshin

”Dacă dorești să fii un maestru, udă penița în adevăr. Nimic altceva nu mai poate ului oamenii”.

”Dacă ți-a reușit să minți un om, asta nu înseamnă că el e prost, asta înseamnă că a avut încredere în tine mai mult, decât ai meritat”.

”Iată voi doriți ca toți oamenii să trăiască la fel…Doi bușteni și aceia nu ard la fel, iar voi doriți, ca oamenii să trăiască la fel!”.

”Cei care eu îi ajut nici nu bănuiesc cât de mult mă ajută pe mine”.

”Iată trăiești așa, 45 de ani deja, și tot te gândești: nu-i nimic, cândva voi trăi bine, îmi va fi mai ușor. Dar timpul trece… Și te apropii de groapa în care trebuie să te culci și înțelegi că toată viața ceva așteptai. Și te întrebi, de ce trebuia de așteptat, și nu de făcut acele bucurii, care se poate de făcut? Fiind că, uite: ai bani și vezi niște cizme neobișnuite – ia-le și bucură-te! Poate, nici nu vei mai avea așa posibilitate”.

”Când nouă ne este rău, noi ne gândim: ”Undeva cuiva acum îi este bine”. Când nouă ne este bine, noi rar ne gândim: ”Undeva cuiva acum îi este rău”.

”Nu bătrânețea se respectă, ci viața trăită. Dacă a fost trăită”.

”Pentru o față proastă, se potrivește foarte bine fraza înțeleaptă: ”Lipsă totală de informație”.

”Nu te întoarce cu spatele la oameni, neapărat te vor mușca”.

”Omul care dăruiește, vrea să simtă fericirea. Nu se poate în nici-un caz să-l lipsești de această fericire”.

”Noi nu suntem gânditori, nu avem salariul corespunzător!”.

”Nu e cazul nostru să ne plângem” – a grohăit porcul, culcându-se în glod”.

”În 3 cazuri eu înțeleg foarte bine că irosesc timpul în zadar:

  1. Când aștept în rând.
  2. Când citesc un manuscris mediocru.
  3. Când stau la ședință”.

”Da, ne aflăm în fața pericolului. Doar în fața luptei noi ne înarmăm, iar în fața artei, literaturei, noi rapid ne dezarmăm”.

”Da, literatura nu există. E chiar groaznic să pronunți asta, dar noi trăim!”

”Nici minte, nici adevăr, nici putere adevărată, nicio idee vie!.. Cu ajutorul la ce, acești oameni ne conduc? Este o singură explicație – prin intermediul prostiei noastre. Iată ea și trebuie înlăturată prin arta noastră”.

”Când Dumnezeu crea femeia, cu bună seamă s-a lăsat absorbit de proces. Creatorul chiar s-a lăsat dus de val. De fapt, ca oricare pictor”.

”Întreaga mea viață o văd ca pe o luptă în trei runde: tinerețe, maturitate, bătrânețe. Două din aceste runde trebuie să le înving. Una deja am pierdut-o”.

”Să nu uităm că avem suflet, să fim măcar puțin mai buni, să nu uităm, cu viteza care o avem, că mai suntem oameni”.

”Una e să trăiești și să lupți, când ai unde să te întorci și e cu totul altceva, când nu ai unde să te retragi”.