Regula 90/10: Un principiu simplu care explică de ce suntem atât de nefericiți!

Doar o mică parte din tot ceea ce se întâmplă în viața noastră depinde de voia întâmplării, iar restul depinde de noi. Cel puțin așa consideră autorul motivațional și expertul în leadership – Stephen Covey. Acesta a formulat celebrul principiu 90/10, care spune că 10% din ceea ce se întâmplă în viața noastră nu putem controla, în timp ce restul 90% reprezintă produsul acțiunilor sau inacțiunilor noastre.

Cu alte cuvinte – nu putem anticipa sau preveni spargerea unui pneu, nu putem face culoarea roșie a semaforului să dispară mai repede, nu putem grăbi un avion care întârzie și nu putem preveni începutul unei pandemii globale. Dar putem controla reacția noastră la aceste evenimente. 90% din viață este determinată de modul în care reacționezi. Prin urmare, 90% din evenimentele ulterioare depind de această reacție și modul în care ne comportăm într-o situație necontrolată și stresantă, când cele 10% imprevizibile își spun cuvântul.

Citește și: Tot ce faci ți se întoarce: O pildă înțeleaptă despre cum funcționează bumerangul vieții!

Imaginează-ți următoarea situație: Iei micul dejun cu familia, iar fiica ta din greșeală își varsă cafeaua peste cămașa ta imaculată.Te enervezi instantaneu pentru că peste 30 de minute trebuie să fii în drum spre muncă. Începi să strigi la copil, numind-o gură cască, dar și la soție pentru că a pus ceașca prea aproape de marginea mesei. Alergi în dormitor după o nouă cămașă și la întoarcere o vezi pe fiica ta care plânge, care nu și-a terminat micul dejun și nu și-a împachetat lucrurile pentru școală.

Drept urmare, fiica nu mai reușește să prindă autobuzul școlar, soția ta se grăbește la muncă și trebuie să duci copilul la școală de sine stătător. Din cauza că ești în întârziere, tot drumul te grăbești, încălcând regulile de circulație. Ajungând târziu la serviciu, realizezi că ai uitat acasă câteva rapoarte importante. Ziua ta a început prost și continuă în același ritm. Abia aștepți să se termine. Când vii acasă, vezi că soția și fiica ta au o dispoziție proastă. Iar pe deasupra te mai și trezești cu o amendă pentru depășirea vitezei.

Citește și: “N-am avut noroc în viață încă din ziua în care am fost conceput” – o lecție care te va învăța să apreciezi ceea ce ai!

Păi, până la urmă, de ce ziua ta a decurs atât de prost?

A. Pentru că fiica ta a vărsat din greșeală cafeaua?

B. Pentru că fiica ta a ratat autobuzul și a trebuit să o duci la școală?

C. Pentru că erau ambuteiaje pe drum și ai întârziat la serviciu?

D. Pentru că ai reacționat greșit la situația inițială?

Răspunsul corect este D. Nu puteai remedia problema cu băutura vărsată, dar îți puteai controla reacția și totul putea lua o altă întorsătură. Revenim la situația inițială.

Cafeaua vărsată pe cămașă și pantaloni, fiica e pe cale să înceapă să plângă. Puteai să-i spui: – fii pe pace, scumpa mea, data viitoare să fii mai atentă, cămașa asta oricum era murdară. După care te urcai în dormitor, îți schimbai îmbrăcămintea, luai tot ce ai nevoie pentru muncă, iar la întoarcere vedeai cum fiica ta urcă în autobuz și îți face jovial din mână. După care îți luai rămas bun de la soție și ajungeai la serviciu cu 10 minute mai devreme decât planificai.

Două scenarii care au început la fel, dar s-au încheiat complet diferit. Totul depinde de reacția ta. Poți să te lamentezi în continuare și să dai vina pe alții, dar oare te va ajuta asta să trăiești mai bine? Mă îndoiesc.

Dacă cineva intră în depășire, lasă-l să te depășească, nu vei avea nimic de pierdut dacă ajungi cu tocmai 10 secunde mai târziu la birou. Întârzie avionul? Nu e neapărat să înjuri angajații aeroportului. Avionul nu o să vină mai repede dacă te porți ca un porc. Fă cunoștință cu alți pasageri și poartă o conversație plăcută și timpul va trece mai plăcut și mai repede. Învață să reacționezi corect la evenimentele pe care nu le poți controla și viața ta va deveni mai bună.

Citește și: Din monologul unei femei de 70 de ani: Abia acum am aflat cum e să fii iubită pentru simplul fapt că exiști!