Psiholog: 9 lucruri pe care un om inteligent NU le face niciodată!

De regulă, inteligența este asociată cu educația pe care o primim la școală sau la facultate. Dar psihologii consideră că inteligența este mai degrabă despre experiență, capacitatea de adaptare și relațiile cu cei din jur.

Oamenii inteligenți pot fi detectați după modul cum interacționează cu alții și felul cum se adaptează la realitățile vieții contemporane. Iată 9 lucruri pe care cei inteligenți nu le vor face niciodată, în schimb restul găsesc alinare în ele.

#1. Nu intră în polemici lipsite de sens

Chiar dacă e mare ispita de a interveni atunci când cineva îndrugă prostii, oamenii inteligenți preferă să tacă. Pentru că e inutil să te bagi în polemici cu oameni ignoranți sau prost informați.

În plus, un om integru din punct de vedere mental și emoțional, nu simte dorința de a demonstra nimic nimănui, decât dacă este vorba de un dialog constructiv.

#2. Nu judecă pe nimeni

Înainte de a judeca, oamenii inteligenți încearcă să înțeleagă de ce un om se comportă într-un fel sau altul. Încearcă să intre în pielea lui. Și chiar dacă ajunge la o concluzie deloc avantajoasă, își păstrează părerea pentru sine sau și-o exprimă cu tact.

Înainte de a judeca și a o face pe moralistul, adu-ți aminte de vorbele marelui filosof grec, Platon: Fii bun, pentru că fiecare om pe care îl vei întâlni, în interior duce o bătălie grea, despre care nici măcar nu bănuiești.

#3. Nu o fac pe deștepții

Nu-i vei auzi niciodată lăudându-se cu inteligența lor. Ei nu simt nevoia să strige în gura mare cât de inteligenți sunt. Chiar dacă sclipesc prin inteligență, scopul lor nu e să iasă în evidență, ci să inspire pe alții și să-i lumineze pe cei din jur. De regulă, oamenii inteligenți sunt destul de modești când vine vorba de inteligența și competențele lor.

 #4. Nu ascultă de critici

Oamenii inteligenți sunt independenți cap coadă. Lumea e plină de cinici, sceptici, răuvoitori și guri rele. Dacă e să te oprești la fiecare câine care latră în direcția ta, nu vei ajunge niciodată la destinație.

Gurile rele întotdeauna au ceva de spus și rareori spun de bine. Oamenii inteligenți au drumul lor, valorile lor și, cel mai important, judecata lor.

#5. Nu își doresc să îi schimbe pe alții

Firește că într-un fel sau altul îi schimbă pe restul, dar numai și numai prin exemplul lor. Fără lecții de moralitate. Dacă ocupă poziții înalte de management, aceștia vor face tot posibilul ca oamenii din subordinea lor să devină mai deștepți, mai populari, mai creativi, chiar decât ei înșiși.

Ei știu că inteligența este sinergică, asemenea unui organism viu și doar comunicând, făcând schimb de idei și experiențe, toată lumea va avea de câștigat.

#6. Nu ignoră părerea altora

Oamenii inteligenți știu să asculte. De fapt, ei mai mult ascultă și mai puțin vorbesc, fiindcă știu că doar ascultându-i pe alții pot deveni mai deștepți, chiar dacă ultimii nu au întotdeauna dreptate.

Aceștia cunosc și sunt interesați de lucruri care depășesc aria lor de competență profesională. Curiozitatea și interesul nativ, autentic, pentru noi idei și domenii e ceea ce îi alimentează cu energie dis-de-dimineață.

#7. Nu lasă greșelile trecutului să le afecteze prezentul

Toți oamenii greșesc. Chiar și cei mai inteligenți dintre noi. Succesul nu poate fi atins fără a face greșeli, pentru că doar cel ce nu face nimic, nu greșește niciodată.

Dacă simți că greșelile din trecut te frământă, adu-ți aminte de cuvintele lui Thomas Edison: “Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează“.

#8. Nu critică pe alții

Niciodată, sub nici o formă, oamenii cu adevărat inteligenți nu vor încerca să facă pe cineva să se simtă stupid. Chiar dacă ispita e mare uneori, mai degrabă, vor încerca să-l ajute.

#9. Nu fug de probleme

Chiar dacă lucrurile merg prost, oamenii inteligenți continuă să zâmbească. De ce? Fiindcă le-au luat în calcul, iar dacă nu, caută soluții și alternative pentru a depăși situația, în loc să se lamenteze. Problemele sunt prietenele mele, spunea Richard Branson, fondatorul companiei Virgin Group.

Citește și: 15 învățături de la Natalia Bekhtereva, femeia care și-a dedicat întreaga viață studierii creierului uman!