
De regulă, inteligența este asociată cu educația pe care o primim la școală sau la facultate. Dar psihologii consideră că inteligența este mai degrabă despre experiență, capacitatea de adaptare și relațiile cu cei din jur. Și pe lângă inteligența mentală, există și inteligența emoțională care e cel puțin la fel de importantă.
Dar cum să înțelegi dacă ești inteligent din punct de vedere emoțional sau mai ai de lucrat la acest capitol? Simplu. Iată 4 lucruri pe care un om inteligent nu le face niciodată.
1. Nu îi critică pe ceilalți
Critica altor persoane este un mecanism inconștient de apărare, din cauza încrederii de sine scăzute. Fără îndoială, gândirea critică e importantă, dar tendința patologică de a-i critica pe alții nu denotă nimic bun. De regulă, oamenii o fac pentru a-și pune calitățile în valoare, a apărea într-o lumină bună în raport cu altcineva și a-și gâdila orgoliul. Dar efectul este complet opus.
Un proverb franțuzesc spune că dacă arunci cu noroi în cineva, poți să nimerești sau să dai pe-alături, dar garantat vei rămâne cu mâinile murdare. Dacă umilești, denigrezi și discreditezi alte persoane, mai întâi de toate te discreditezi pe tine.
2. Nu-și face griji cu privire la viitor
Oamenii vor încredere și liniște sufletească. Iar viitorul este prea incert ca să poți privi liniștit spre ziua de mâine. Unii cred că pot elimina incertitudinea legată de viitor dacă își fac în permanență planuri. Dar, după cum spunea John Lennon, viața e ceea ce ţi se întâmplă în timp ce îți faci planuri. Planurile și îndoielile cu privire la viitor nu fac decât să amplifice sentimentul de anxietate.
A te gândi la problemă nu înseamnă întotdeauna a gândi productiv și a planifica nu înseamnă a fi cu adevărat pregătit pentru a rezolva o problemă. Adesea o persoană se simte doar pregătită, nimic mai mult. Îngrijorarea dă iluzia de încredere, dar în cele din urmă duce la alte probleme. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional realizează că viața este în mod inerent incertă. Și nu se luptă cu morile de vânt.
3. Nu se gândește la trecut
Să te gândești la greșelile din trecut este o pierdere de timp, e ca și cum ai plăti o datorie pe care nu o ai. Nu vei putea croi viitorul, atât timp cât ești focusat pe trecut. Trebuie să fii prezent aici și acum. Gândurile despre trecut și viitor te sustrag de la realitate. Ideile și tiparele vechi de comportament te împiedica să găsești ceva nou, la fel ca fanteziile despre viitor.
Oamenii inteligenți emoțional înțeleg și acceptă acest lucru. Oricine vrea să meargă mai departe și să nu rămână în trecut, trebuie să accepte trecutul așa cum este și să nu se teamă de sentimentul de neputință.
4. Nu își face așteptări nerealiste
Cu cât sunt mai mari așteptările noastre în legătură cu un fapt sau un eveniment sau o persoană, cu atât mai mare este dezamăgirea când acest lucru nu se întâmplă. În general, e naiv să crezi că viața va merge întotdeauna după scenariul tău. Cel mai bine e să nu ai așteptări prea mari de la alte persoane și să nu-ți consumi toată energia în așteptarea unui eveniment.
Fiecare persoană are o idee despre cum ar trebui să fie partenerul, prietenul sau șeful ei. Și petrece o groază de timp creând povești despre ceea ce ar trebui să facă alții. Și când aceste fantezii nu se materializează în realitate, oamenii încep să devină frustrați. Cad victima propriilor așteptări. Soluția problemei este simplă. Renunță la așteptări și la tendința de a controla și a reface alte persoane.
Citește și: Fii mereu ocupat: 20 de învățături valoroase de la celebrul psiholog, Dale Carnegie!