„Poartă-te întotdeauna ca și cum te-ar privi zece” – 20 de învățături ale lui Confucius!

Confucius a trăit între anii 551 și 479 î. Hr. în China. Filosofia și învățămintele lui au apărut într-o epocă de conflict și tulburări. Din aceste circumstanțe poate fi înțeleasă doctrina sa despre acțiunea morală bună. Idealul lui era omul nobil, impecabil din punct de vedere moral, pe care este aproape imposibil să-l întâlnești, mai ales în societatea modernă.

Cu toate acestea, învățăturile morale ale lui Confucius au ajuns până în zilele noastre, totul se datorează faptului că, în cuvintele lui există o înțelepciune profundă, o mulțime de gânduri și raționamente corecte care îl ajută pe om să găsească adevărata cale. Astfel, citatele sale sunt în contrast cu învățăturile lui Lao Tzu, care era pasionat de filozofia apostaziei și a neacțiunii în acei ani în China.

Caracteristicile învățăturii lui Confucius

Confucius vorbea despre o ordine umană bună, care poate fi atinsă numai prin respectarea altor oameni și onorarea strămoșilor. Calea către acest ideal este educația oamenilor și a umanității, care în niciun caz nu ar trebui să „doarmă”. Iată câteva citate ale lui Confucius, care contribuie la dezvoltarea de sine și la dorința de a deveni mai bun!

1.Omul are trei modalități de a acționa cu înțelepciune: în primul rând, prin reflectare –  aceasta este cea mai nobilă modalitate. În al doilea rând, prin imitare – aceasta este cea mai simplă modalitate. În al treilea rând, din experiență – aceasta este cea mai amară modalitate.

2.Cel care dorește să fie fericit în mod constant ar trebui să tindă întotdeauna spre autoperfecționare.

3.Speranța este ca zahărul din ceai, chiar dacă e puțină, oricum va îndulci totul. 

4.Un om cinstit își iubește sufletul și îl hrănește cu gânduri pozitive.

5.Poartă-te întotdeauna ca și cum te-ar privi zece ochi.

6.Nu contează cât de încet merge altcineva până când tu singur nu te oprești.

7.Cere mult de la tine și așteaptă puțin de la alții. Acest lucru te va salva de așteptările imaginare despre imposibil.

8.Cineva poate deschide ușa pentru tine, dar va trebui să intri singur.

9.Pe pomul bunelor intenții, nu există flori, dar multe fructe. 

10.Cel care râvnește răzbunare sapă două gropi.

11.Pentru a ajunge la sursă, trebuie să înoți împotriva curentului.

12.Adevărata cunoaștere este să știi cât de mare îți este prostia.

13.Dacă, apucând pe un drum ți-ai rupt un picior, nu regreta că n-ai apucat pe altul, căci nu știi dacă nu ți le rupeai pe amândouă.

14.Ce ascult, uit. Ce văd, îmi amintesc. Ce practic, știu să fac. 

15.Apa învinge piatra întotdeauna. Nu prin forță, ci prin perseverență.

16.Pentateuhul este moralitatea, având la bază concepte precum: Demnitate, Compasiune, Adevăr, Diligență și Muncă asupra propriei persoane. Cu demnitate, câștigi respect. Prin compasiune, învingi masele. Prin adevăr, obții încredere. Cu diligență, obții succes. Muncind asupra propriei persoane, înveți să îți atingi obiectivele.

17.Dacă iubești ceea ce faci, nu vei simți niciodată că lucrezi. 

18.Învățarea este ca o mare fără țărm.

19.Există trei lucruri în viață care nu se mai întorc niciodată: o săgeată doborâtă, un cuvânt rostit și o promisiune neîmplinită.

20.Înțelepciunea te scutește de îndoieli. Moralitatea te scutește de suferințe. Iar hotărârea te scutește de frică.