Pentru o viață fără regrete: 8 reguli simple, de care trebuie să țină cont fiecare bărbat!

Cu toții avem regrete în diferite momente ale vieții. Uneori poate am făcut prea mult, alteori prea puțin. E un fenomen involuntar și firesc. Dar trebuie să fii atent cu regretele deoarece sunt cea mai sigură cale spre depresie și anxietate. Cel mai bine e să trăiești o viață fără regrete, cu conștiința curată. Ușor de spus, greu de făcut, vei zice tu. Dar înțelegând aceste 8 adevăruri simple, îți va fi mult mai ușor să trăiești.

#1. Trăiești o singură dată, iar timpul e cel mai prețios activ

Da, știm că această afirmație este un clișeu, dar asta nu îi șterge din valoare. De regulă, ai la dispoziție aproximativ 70 de ani. Din care, în ultimii 20 îți va fi ceva mai greu să înveți lucruri noi, să stabilești noi relații sociale, să călătorești sau să-ți schimb radical stilul de viață.

Prin urmare, nu mai pierde timpul în zadar. Fă ceea ce te inspiră cu adevărat. Nu-ți viola sufletul cu un job care nu îți aduce plăcere, chiar dacă e bine plătit. Poți câștiga bani, dar nu poți întoarce timpul pierdut.

#2. Nu alerga după bani, faimă, putere şi statut

Nu-i nimic rău nici în bani, nici în faimă, nici în putere. Și cu atât mai mult în statut. Dar cât de departe ești gata să mergi? La câte ești gata să renunți? Și ce principii ești gata să încalci? Adevărul e că goana după bani nu duce nicăieri. Bani niciodată nu vor fi prea mulți, dacă banii sunt scopul în sine. La fel ca faima, puterea și statutul.

Îmi amintesc de un banc vechi care spune că banii n-aduc fericirea, da-i mai bine să plângi într-un Porsche decât pe bicicletă. Eu zic că-i mai bine să nu plângi deloc. Investește în propria fericire și atunci vei avea și bani destui, și statut, de faimă nu vei mai avea nevoie, iar în ceea ce privește puterea – cine poate fi mai puternic decât un om fericit?

#3. Încrederea trebuie câștigată

Tratează-i pe toți cu respect, dar nu lăsa niciodată garda jos. Dacă cineva te lovește, nu trebuie să întorci și celălalt obraz. Încrederea trebuie câștigată, inclusiv încrederea ta. Mulți sunt gata să calce peste cadavre pentru atingerea unui scop. Nu le oferi această plăcere.

Încrede-te mai puțin în alții și nu te transforma în unul din ei. Din păcate, astea sunt vremurile în care trăim. Deși sunt ferm convins că așa a fost dintotdeauna.

#4. Fii gata să-ți urmezi propria cale

Facultatea, primul job, căsătoria, creditul imobiliar, copiii, o slujbă bine plătită, rutina cotidiană, pensionarea – asta e calea standard pentru sute de milioane de oameni. Și pentru o bună parte din ei chiar funcționează. Dar pe alții îi face nefericiți și suferă nu doar ei, ci și cei care îi înconjoară.

Din fericire, în secolul al XXI-lea există alternative. De fapt, alternative dintotdeauna au fost, dar astăzi libertatea de exprimare e apreciată mai mult ca niciodată până acum. Încearcă să conștientizezi un simplu fapt. Înainte de a te naște nu ai existat 13 miliarde de ani și nu știm sigur dacă vei exista într-o formă sau alta după moarte.

Ai primit acest cadou pe care oamenii l-au numit viață. Și îți irosești cei mai buni ani pentru a trăi după scenariul altora? Pe bune? Adevărul e că te poți căsători, poți lua un credit ipotecar, poți avea 7 copii și asta e normal. În același timp, e absolut normal să fii celibatar și la ai tăi 40 de ani să fii barman pe o plajă din Tijuana. Fă ceea ce te face cu adevărat fericit și lasă gurile rele să vorbească. Pentru că întotdeauna vor avea ceva de spus.

#5. Norocul contează

Norocul este un factor foarte important în viață. Nu decisiv, dar important. Uneori poți să fii foarte deștept, charismatic, îndrăzneț, rezistent, creativ și oricum locul tău să-l ia persoana care pur și simplu a fost la locul și în momentul potrivit. Învață să accepți asta. Vrând, nevrând, îmi amintesc de vorbele lui Kurt Vonnegut, care oarecum sunt relaționate la ceea ce am scris și mai sus.

Poate te vei căsători, poate nu. Poate vei avea copii, poate nu. Poate că vei divorța la 30 de ani, poate că veți trăi împreună până la adânci bătrâneți. Orice ai face, nu te lăuda prea mult, dar nici nu te condamna. Jumătate din ceea ce ni se întâmplă în viață, e la voia întâmplării. Trebuie doar să trăiești

Citește și: Eroarea supraviețuitorului: De ce 98% din oamenii de succes pur și simplu au avut noroc?

#6. Nu-ți pierde niciodată încrederea în umanitate

Am scris mai sus că oamenii pot fi răi, vicleni și perfizi. Dar nu trebuie să fii și tu ca ei. La urma urmei, e o chestiune de alegere, dar de această alegere depinde dacă vei fi fericit sau nu. Sună egoist, dar bunătatea e cea mai frumoasă formă a egoismului, cel mai elegant mod de a-ți gâdili propriul orgoliu. De altfel, nici un om care a mers pe cadavre nu a fost niciodată cu adevărat fericit, chiar dacă și-a atins scopul dorit. Fiind amabil și bun cu cei care te înconjoară, vei face lumea un pic mai bună și vei deveni un pic mai fericit.

Marele scriitor columbian, Gabriel Garcia Marquez spunea: “Am învătat că un om nu are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice”.

#7. Învață să fii disciplinat

Disciplina e cheia succesului. Politica pașilor mărunți, dar siguri, niciodată nu a dat greș. Stabilind obiective și mergând încet, dar metodic, spre acestea, mai devreme sau mai târziu vei atinge succesul. Fără disciplină chiar și cel mai mare talent poate fi irosit. Iar cu disciplină, un om lipsit de talente poate face adevărate minuni.

Disciplinat înseamnă consecvent, vertical și sigur. Stabilitatea în plan profesional (sau în oricare alt domeniu) mai devreme sau mai târziu se convertește în stabilitate în plan mental și emoțional. Iar acolo unde inima și mintea sunt împăcate, nu există loc pentru regrete.

#8. Nimeni nu-ți e dator cu nimic

Viața nu îți datorează nimic, oamenii din jurul tău nu îți datorează nimic și, prin urmare, nu ar trebui să dai vina pe nimeni pentru eșecurile tale. Dacă vrei să schimbi ceva ce nu-ți place, începe cu tine. Fă ordine la tine în casă înainte de a critica lumea. Tu, și numai tu, ești responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața ta.

Da, uneori viața te poate lovi dur. Se întâmplă lucruri imprevizibile, vei spune tu, dar tu ești responsabil de modul în care reacționezi la ele. Nenorocirile sunt o normalitate. Viața este o succesiune de probleme și fie te lamentezi, fie le depășești. Mai multe despre asta am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Regula 90/10: Un principiu simplu care explică de ce suntem atât de nefericiți!