Oferă-ți recompense: 5 exerciții simple ca să-ți îndeplinești visurile

Probabil, nu crezi că ești unica persoană careia îi este lene să se apuce de sport sau să învețe o limbă străină. Trebuie să știi că motivația poate fi stimulată. Vei avea nevoie de o hârtie, un stilou și puțin timp liber.

Exercițiul 1: Avantaje și dezavantaje

Desenează un tabel din 2 coloane. În coloana stângă, scrie ce bun se va întâmpla cu tine, după ce-ți vei atinge scopul. În cea dreaptă, ce rezultate rele riscă să fie, dacă nu-ți atingi scopul. Imaginează-ți, punând în funcțiune fantezia. Încearcă să vezi cum te vei simți în cele două situații.

Exercițiul 2: Pas cu pas

Împarte-ți scopul în părți mici. Cu cât mai multe obiective vei obține din el, cu atât mai bine. Pentru un rezultat mai bun, poți indica un termen pentru realizarea fiecărui obiectiv.

Exercțiul 3: Premierea

Imediat ce ai realizat un obiectiv din lista stabilită, fă-ți un cadou, un mic premiu care o să te mențină în formă. Premiul trebuie să fie adecvat obiectivului și nu trebuie să fie neapărat ceva semnificativ și scump.

Exercițiul 4: Bonusuri

Gândește-te și notează ce ar putea face procesul de atingere a scopului mai plăcut. De exemplu, să mergi la lecții sau la sală cu un prieten. Ai grijă să primești plăcere și în proces, nu doar la final. Altfel, riști să nu ajungi până la sfârșit.

Exercițiul 5: Elimină barierele

Notează expresiile pe care le folosești deseori pentru a te justifica. Gândește-te din ce motiv le utilizezi și cum le poți elimina din vocabular.

Uneori motivația va fi mai puternică, alteori mai slabă este un proces firesc. Drumul este întărit de cel care-l parcurge.