Nu te teme să greșești: De ce e bine să faci greșeli și să te bucuri de ele!

Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează“. – Thomas Edison, despre inventarea becului cu filament.

Cu alte cuvinte, dacă nu ai făcut niciodată greșeli, înseamnă că nu ai încercat să faci ceva nou. Greșelile sunt o parte a evoluției, o componentă firească a succesului, pentru că succesul, după cum spunea marele Winston Churchill, este abilitatea de a trece de la un eșec la altul, fără a-ți pierde entuziasmul.

Prin urmare, nu este nimic în neregulă dacă greșești. E în neregulă să nu greșești. Mai mult decât atât. Uneori trebuie să greșești. Pentru că doar greșind, pășești înainte. Doar greșind, înveți lucruri noi. Doar greșind, devii mai bun.

Greșelile, oricât de amare ar părea, trebuie acceptate cu plăcere și cu recunoștință. Chiar și un rezultat negativ e un rezultat. Nu degeaba spunem că eșecul este cealaltă față a progresului. Nu-l percepe ca pe un eșec, ci ca pe o oportunitate, exact ca pe cele 9 mii de becuri care nu funcționează corect. Nu există oameni care să nu facă greșeli. Decât, poate, cei care nu fac nimic.

Bineînțeles, nu trebuie să faci greșeli în mod deliberat. Păstrează-ți cumpătul și spiritul critic. Încearcă să faci totul bine, dar nu fi prea dur cu tine atunci când comiți greșeli. Și bineînțeles, evită extremele. Dacă de acțiunile tale depinde viața sau sănătatea altor persoane, chiar nu e cazul să o dai în bară.

Poate că această abordare pare ridicolă și nu se încadrează în paradigma obișnuită a gândirii noastre, deoarece am fost învățați să ne căim și să suferim când greșim – dar odată ce greșeala a fost comisă, oare mai are rost să te consumi pentru ea?

Învață să mergi mai departe și să înveți din greșeli. Singura și cea mai autentică greșeală pe care o poți face este să-ți fie frică să faci greșeli. Tot ceea ce îți dorești se află de cealaltă parte a fricii. Viața începe atunci când încetezi să te temi de greșeli.

Citește și: Toți suntem genii: 15 învățături înțelepte de la legendarul Albert Einstein!