Nu te sacrifica pentru alții: 7 adevăruri dure pe care le înțelegem prea târziu!

Adevărul doare, dar vindecă. Prin urmare, fără prefețe lungi și pompoase, hai să trecem direct la subiect. Astăzi vom discuta despre 7 adevăruri dure, cu care trebuie să te împaci cât mai curând posibil, dacă vrei să-ți descătușezi sufletul și să devii împlinit.

#1. Nu te sacrifica pentru alții

Cu atât mai mult pentru străini. Străinii nu dau un ban pentru sacrificiul tău. Uneori nici familia nu dă. Acest lucru e valabil mai cu seamă pentru femei, care au obiceiul de a pune interesele copiilor (deja adulți), interesele soțului și interesele părinților mai sus decât interesele proprii.

Psihologii au o denumire distinctă pentru acest tipar – sindromul Iphigeniei. În mitologia greacă, Iphigenia era cea mai frumoasă fiică a lui Agamemnon, care trebuia adusă ca jertfă după ce Agamemnon a supărat-o pe zeița Artemis. Simți firul logic? Oare cu ce s-a făcut vinovată Iphigenia? Cu nimic. Nu-ți sacrifica viața preluând responsabilitatea pentru greșelile altora.

#2. Totuși, haina îl face pe om

Oricât de mult am vrea să fim apreciați pentru ceea ce suntem în interior, omul trage concluziile cu ochii. Mai ales când vorbim de un interviu sau de o întâlnire romantică. Nu supraestima capacitatea altora de a alege grâul de neghină. Diamantul rămâne diamant chiar și în noroi, numai că nimeni nu-l observă.

#3. Sănătatea nu poate fi întoarsă

În tinerețe ai impresia că poți cuceri lumea și că toată viața te vei simți la fel de energic și plin de viață ca la 20 de ani. Însă un tânăr de 20 de ani, nu poate înțelege ce simte un bărbat de 40 de ani din punct de vedere fiziologic și cu atât mai mult, un boșorog de 80. Abia urmează să afle.

Continuă să bei, să fumezi și să mănânci tot ce îți trece prin cap – cât ești tânăr. Dar încă 10 ani în acest tempou și din tinerețea ta nu va rămâne nimic. Merită oare? Eu cred că nu. Dar alegerea rămâne a ta.

#4. Viața este o succesiune de probleme

Viața e plină de neplăceri spontane. Și e normal să fie așa. Mai bine zis, nu știm dacă e normal sau nu, dar asta e realitatea în care trăim și trebuie să o acceptăm. Scoate-ți ochelarii roz. Probleme curg șiroi și fie te lamentezi, fie le depășești.

E firesc ca uneori să ți se strice mașina, e firesc să ai anumite boli – toată lumea le are, e absolut normal să-ți pierzi locul de muncă și chiar să pierzi o persoană apropiată. În fiecare zi mor oameni – nu te transforma în martir.

Trebuie să ai mereu certitudinea că da, nenorociri se pot întâmpla, și cazul tău nu e mai tragic decât cazul altora. Viața continuă mai departe. Probleme vor exista mereu, dar fericirea ta depinde de modul cum reacționezi la ele. Mai multe despre modul cum reacționăm la probleme am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Regula 90/10: Un principiu simplu care explică de ce suntem atât de nefericiți!

#5. Nimănui nu-i pasă de tine

Aproape nimănui. Sunt doar câteva persoane cărora le pasă cu adevărat și poți să le numeri pe degetele de la o mână, dacă ești norocos. Prin urmare, nu te mai zbate ca un cocoș.

La 80% la sută din oameni nu le pasă de problemele tale, iar ceilalți 20% sunt bucuroși că le ai. Iar dacă îți iei o mașină nouă pentru a impresiona colegii de birou, în cel mai bun caz vei stârni o invidie de 3 secunde. Încetează să fii dependent de părerea altora. E o tactică care nu duce la nimic bun, pentru că lor chiar nu le pasă și tu nu valorezi nimic pentru ei, la fel cum ei nu valorează nimic pentru tine.

#6. Fiecare zi este o alegere

Tu, și numai tu, ești responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața ta. Vrei ca soția să te respecte? Devino bărbatul pe care să vrea să-l respecte. Vrei să ai copii creativi? Fii o mamă creativă. Vrei să ai venituri mai mari? Caută soluții, cu vrutul nu ajungi prea departe. Vrei să fii fericit? Fii! Pur și simplu, fii.

#7. Există oameni mai buni decât tine

Iată un paradox atemporal. Oricât de bun ai fi, întotdeauna se vor găsi oameni mai buni decât tine. La urma urmei, cine a zis că trebuie să fii ideal? Nu ești un personaj de poveste sau de cinema.

Publicitatea ne-a învățat că bărbatul ideal are un abdomen perfect, conduce un SUV de 50 de mii de euro, îndeplinește orice capriciu al femeii și îi privește pe alții de sus.

Din păcate, toate aceste șabloane cu super femei și super bărbați, care alcătuiesc o familie super fericită, cu super copii, sunt departe de realitate și nu fac decât să ne otrăvească viața, creând așteptări și scopuri pe care niciodată nu le vom putea realiza.

Iar dacă vom putea, ce va rămâne din personalitatea noastră de astăzi? Fiecare om are propria individualitate și nimic nu este mai frumos decât o individualitate descătușată.

Citește și: Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima: 9 lecții de viață de la maestrul gândirii chineze, Confucius!