Nu te sacrifica pentru alții: 12 lecții înțelepte, pe care le învățăm la 50 de ani!

La 50 de ani viața abia începe. Copiii au crescut, cariera a trecut de apogeu, obiectivele au fost atinse. Ceea ce înseamnă că e vremea să trăiești un pic pentru tine și pentru confortul tău personal, investind nu doar în job, afacere sau familie, ci și în sănătatea și frumusețea ta. Dar ce-ar fi să începi puțin mai devreme? Iată 12 lucruri pe care fiecare femeie trebuie să le înțeleagă până la 50 de ani.

1. Nu-ți amâna scopurile

Ce am învățat eu la 50 de ani este că momentul potrivit nu vine niciodată. Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine. Dacă ai un scop, dacă ai o dorință, dacă ai aspirații, acționează acum. Pentru că nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te oprești. Cei ce trăiesc sunt cei ce luptă. Și atât timp cât trăiești nu poate fi niciodată prea târziu. Începe acum.

2. Nu încerca să controlezi toate lucrurile

Viața e imprevizibilă și nu poți controla fiecare proces al vieții tale. Nu poți anticipa spargerea unui pneu, nu poți grăbi un avion care întârzie, nu poți micșora factura la energie. Dar poți controla reacția ta la micile problemele cotidiene. 90% din viața ta este determinată de modul cum reacționezi la o situație stresantă. În momentul în care înțelegi acest lucru, viața devine mai ușoară.

3. Nu înceta să te dezvolți

Oamenii fericiți nu încetează să învețe. Dobândirea cunoștințelor nu ajută doar la extinderea orizontului personal, ci și la menținerea unui creier sănătos, precum și la dezvoltarea în plan emoțional și la îmbunătățirea calității vieții. Fericirea este dată de evoluție, nu de degradare și consum. Să înveți ceva nou nu e târziu nici la 50, nici la 60 și nici măcar la 70 de ani.

4. Nu te gândi nici la trecut, nici la viitor

Ieri a trecut, mâine încă nu există. Ceea ce contează este astăzi, adică prezentul. Nu poți avea o zi de mâine mai bună, dacă te gândești permanent la ziua de ieri. Și nu poți avea o zi de astăzi mai bună, dacă te gândești permanent la ziua de mâine. Un om fericit este prea mulţumit de prezent ca să se mai gândească serios la viitor. Îţi trăieşti viaţa astăzi, nu mâine şi cu siguranţă nu ieri.

5. Învață să te accepți

Când dacă nu acum? Grasă, slabă, frumoasă, urâtă, guralivă, timidă, scundă, neserioasă, visătoare, materialistă, cinică. Ne naștem diferiți și diferiți trebuie să rămânem. De aceea, învață să te accepți așa cum ești și nu încerca să fii pe placul tuturor. A nu confunda acceptarea cu lenea și stima scăzută de sine. A te accepta înseamnă a rămâne adevărat și a nu intra în conflict cu propria individualitate.

6. Succesul înseamnă muncă

Dacă în tinerețe suntem în căutare de căi ușoare și credem orbește în fiecare idee de afaceri care ar putea să ne aducă bani, cu timpul înțelegem că banii și succesul se obțin doar prin muncă. NU vei reuși să obții ceea ce vrei doar pentru că ai început. Succesul înseamnă muncă, experiență și eșecuri. Ca să obții ceva trebuie să începi și să găsești răbdarea să mergi până la capăt.

7. Dintre vechi și nou, alege nou

Schimbările sunt necesare. Ele sperie, dar te pun într-o situație nouă, te obligă să gândești diferit, stimulează creativitatea, îți dau energie să te miști mai departe și cresc pofta de viață. Permite-i fricii să-ți fie busolă. Doar atunci când faci ce te sperie, evoluezi cu adevărat. Nu-i permite fricii să pună stăpânire pe viața ta. Oamenii de succes acționează chiar dacă se tem.

8. Protejează-te de gânduri și oameni răi

Scapă de ambianța toxică, care te înconjoară. Începe cu persoanele negative, care îți otrăvesc viața. Nu te lăsa dus de nas. Nu te implica în conflicte, nu-ți pierde timpul cu certuri. Gândește pozitiv. Dacă te gândești numai la rău, vei atrage numai lucruri rele în viața ta. Iar dacă te gândești la bine și îi tratezi pe ceilalți cu respect, vei primi aceleași lucruri din partea lor.

9. Viața înseamnă și eșecuri

Viața este o succesiune de urcușuri și coborâșuri. Pentru a trăi din plin și a-ți valorifica întregul potențial vei avea nevoie de ambele în egală măsură. Viața este prea scurtă ca să o trăiești în supărare. Și este trecătoare, indiferent dacă ești supărată sau nu. De ce să te usuci emoțional din cauza nedreptăților cotidiene când poți să înflorești apreciind ceea ce ai?

10. Nu te sacrifica pentru alții

Multe femei au obiceiul de a pune interesele copiilor (deja adulți), interesele soțului și interesele părinților mai sus decât interesele proprii. Învață să spui “NU” de fiecare dată când cineva atentează la confortul tău emoțional. Încetează să renunți la nevoile tale în interesul altora. Ai grijă de tine, umple-ți rezervoarele și apoi, dacă vrei și cât simți tu, oferă-le și altora din împlinirea ta.

11. Fii recunoscătoare

Numai atunci când suntem recunoscători, trăim cu adevărat. Abia atunci avem timp să privim în jur și să înțelegem cât de minunată e lumea în care trăim. Abia atunci nu ne grăbim nicăieri. Abia atunci timpul nu înseamnă bani, iar viața nu înseamnă goană. Abia atunci începem să ne cunoaștem cu adevărat. Viața însăși este un dar neprețuit. Iar plăcerea și durerea fac parte din călătoria noastră.

12. Nu-ți cere scuze

Învață să nu-ți ceri scuze atunci când nu este necesar. Nu-ți cere scuze pentru că nu vrei să ai grijă de pisica vecinei când vecina este plecată. Sau pentru că nu vrei să ai copii, iar soțul tău vrea. Sau pentru că ai ales să devii designer, deși părinții te vedeau doctor. Încetează să te autoînvinovățești și să fii critică față de tine. Și păstrează scuzele pentru momentele când într-adevăr te-ai făcut vinovată.