Nu te sacrifica pentru alții: 11 lecții înțelepte, pe care le învățăm la 40 de ani!

La 40 de ani viața abia începe. Copiii au crescut, cariera a trecut de apogeu, obiectivele au fost atinse. Ceea ce înseamnă că e vremea să trăiești un pic pentru tine și pentru confortul tău personal, investind nu doar în job, afacere sau familie, ci și în sănătatea și frumusețea ta. Dar ce-ar fi să începi puțin mai devreme? Iată 11 lucruri pe care fiecare femeie trebuie să le înțeleagă până la 40 de ani.

1. Nu-ți cere scuze!

Învață să nu-ți ceri scuze atunci când nu este necesar. Nu-ți cere scuze pentru că nu vrei să ai grijă de pisica vecinei când vecina este plecată. Sau pentru că nu vrei să ai copii, iar soțul tău vrea. Sau pentru că ai ales să devii designer, deși părinții te vedeau doctor. Încetează să te autoînvinovățești și să fii critică față de tine. Și păstrează scuzele pentru momentele când într-adevăr te-ai făcut vinovată.

2. Învață să spui minciuni

Uneori e bine să spui minciuni. Dar trebuie să o faci responsabil și inteligent. Nu e bine să ascunzi ceva de soțul tău. Nu e bine să înșeli. Nu e bine să fii falsă. Dar e bine să spui: arăți bine; îți va reuși; și eu am făcut aceeași greșeală; mereu am visat la o astfel de tigaie; sunt sigură că se va rezolva. Astfel de minciuni nu au făcut rău nimănui. Dar ai grijă să le spui convingător!

3. Nu te mai plânge

Viața este o succesiune de urcușuri și coborâșuri. Pentru a trăi din plin și a-ți valorifica întregul potențial vei avea nevoie de ambele în egală măsură. Viața este prea scurtă ca să o trăiești în supărare. Și este trecătoare, indiferent dacă ești supărată sau nu. De ce să te usuci emoțional din cauza nedreptăților cotidiene când poți să înflorești apreciind ceea ce ai?

4. Nu răbda

Încetează să rabzi. Înainte de a te naște nu ai existat 13 miliarde de ani și nu știm sigur dacă vei exista după moarte. Ai primit acest cadou pe care oamenii l-au numit viață. Și îți irosești cei mai buni ani răbdând un patron bădăran, un soț infidel și un job care îți violează sufletul?

5. Nu te compara cu alții

Nu te compara cu alții. Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu, cea din trecut. Și singura persoană pe care trebuie să o întreci ești tu, cea din prezent. Da, poate că la nunta ta nu a cântat Smiley, în cinstea ta nu a fost numită o stradă, iar soțul tău nu e director de firmă. Dar oare asta contează cu adevărat?

6. Trăiește clipa

Încetează să te gândești la trecut și să-ți faci griji pentru viitor. Ceea ce contează este aici și acum. Trăiește clipa și apreciază puținul pe care îl ai.

7. Nu contează ce spun alții

Încetează să te gândești la ceea ce spun alții. “Ce o să zică lumea” – e fraza care a ruinat mii de vieți. Nu contează ce o să zică lumea. Lumea mereu zice ceva. Și rareori zice de bine. Nu le permite altora să decidă pentru tine, chiar dacă e vorba de colegi, prieteni, frați, surori sau părinți.

8. Nu te sacrifica pentru alții

Învață să spui “NU” de fiecare dată când cineva atentează la confortul tău emoțional. Încetează să renunți la nevoile tale în interesul altora. Unicul defect al oamenilor buni este că sunt buni cu toată lumea în afară de ei înșiși.

9. Nu trebuie să fii pe placul tuturor

Nu mai încerca să fii pe placul tuturor, pentru că niciodată nu-ți va reuși. Și asta este firesc. De ce să-ți pierzi timpul și energia de dragul unor persoane cărora nu le pasă de tine?

10. Fii curajoasă

Schimbările sunt necesare. Ele sperie, dar te pun într-o situație nouă, te obligă să gândești diferit, stimulează creativitatea, îți dau energie să te miști mai departe și cresc pofta de viață. Permite-i fricii să-ți fie busolă. Doar atunci când faci ce te sperie, evoluezi cu adevărat.

11. Nu ceda

Nu ceda în fața viciilor. Fumatul, băutul, bârfitul, cafeaua, abuzul de medicamente, culcatul noaptea târziu sau, mai bine zis, dimineața devreme etc. Toate acestea îți otrăvesc încetul cu încetul viața și te fac nefericită.

Citește și: Fii mereu ocupat: 20 de învățături valoroase de la celebrul psiholog, Dale Carnegie!