Nu te grăbi să te răzbuni, lasă karma să o facă pentru tine!

Oamenii slabi se răzbună, oamenii puternici iartă, iar oamenii deștepți ignoră” – Albert Einstein.

Păi și ce facem cu cei care ne-au supărat? Ce zici dacă de data asta îi lăsăm în pace? Universul se va ocupa de ei. Legea bumerangului ne învață că toate gândurile, dorințele și acțiunile noastre se întorc în cele din urmă la noi. Prin urmare, nu îi săpa groapă altuia ca să nu cazi singur în ea. Nu merită să te încarci cu energie negativă “de dragul” unor persoane care îți vor răul sau ți-au făcut rău. Iar dacă îți faci griji pentru dreptate, fii sigur că soarta îi va răsplăti cu aceeași monedă.

1. Karma întotdeauna își spune cuvântul, iar dreptatea e mai plăcută decât răzbunarea.

Ce dai, aceea primești. Dacă te gândești numai la rău, vei atrage numai lucruri rele în viața ta. Iar dacă te gândești la bine și îi tratezi pe ceilalți cu respect, vei primi aceleași lucruri din partea lor. Primești ceea ce meriți, iar când oferi, neapărat vei primi înapoi. Orice contribuție la propria bunăstare este o contribuție la bunăstarea generală. Iar atunci când faci rău, în esență îți faci rău numai ție. Pozitivul atrage pozitiv, iar negativul – negativ.

Dar revenind la dreptate. Cea mai dură răzbunare este indiferența. Iartă, uită, acceptă – oricum mai devreme sau mai târziu karma își va spune cuvântul. Tu vei rămâne cu sufletul curat, fără remușcări și simțul vinovăției, iar cel care ți-a făcut rău va răspunde.

#2. Nu te grăbi să te răzbuni, lasă karma să facă munca murdară pentru tine

Un proverb francez spune că dacă arunci cu noroi în cineva, poți să nimerești sau să dai pe-alături, dar garantat vei rămâne cu mâinile murdare. Dacă umilești, denigrezi și discreditezi alte persoane, mai întâi de toate te discreditezi pe tine. Chiar dacă e vorba de persoane cu adevărat rele.

Răzbunarea e ultimul lucru pentru care merită să te murdărești pe mâini. Nu uita că tot ce faci ți se întoarce. În plus, răzbunarea implică aproape întotdeauna un sentiment profund de vinovăție. Oamenii inteligenți nu le permit resentimentelor pânditoare să le pună stăpânire pe conștiință. Oamenii inteligenți găsesc putere pentru a se elibera de resentimente și a merge mai departe.

#3. Războiul nu poate fi câștigat de unul singur

Hai să presupunem că nu găsești putere pentru a ierta sau a uita, iar răzbunarea și resentimentele pânditoare capătă un contur clar. Ce se întâmplă dacă abuzatorul tău e mai puternic decât tine? Ce se întâmplă dacă e o situație lose to win în defavoarea ta? Riști să te consumi emoțional, fără ca inamicul tău măcar să clipească.

Lăsând deoparte legile karmei, răzbunarea rareori este eficientă din orice punct de vedere. Inclusiv din punct de vedere moral-spiritual. Nu orice război poate fi câștigat de unul singur. Nu există raționament în răzbunare. Experiența arată că toate persoanele care au încercat să se răzbune, într-un final, au avut de suferit și mai mult. Singura cale corectă, este calea acceptării, a resemnării și a dezvoltării.

#4. Prețul răzbunării este prea mare

Dacă setea de răzbunare te-a copleșit, atunci pregătește-te pentru consecințe. Un vechi proverb indian spune că cel care iartă este cel iertat, iar cel care ucide, este cel ucis. Dacă ai comis o faptă rea, poate că vei reuși să-i păcălești pe restul și pe tine însuți că a fost un gest justificat, dar nu și legile universului.

Karma te va lovi într-un moment neașteptat. Și fii pregătit ca sentimentul de îndoială și de vinovăție să te urmărească până la sfârșitul vieții. Acesta va fi însoțit de mult mai multă durere. Pentru că experiența arată că răzbunarea niciodată nu te scutește de durerea trăită. Ci dimpotrivă, o amplifică. Psihologii au scris zeci de cărți despre asta. Oare merită răzbunarea acest lucru?

#5. Răzbunarea te împiedică să fii fericit

Cea mai bună răzbunare este indiferența. Spre deosebire de oamenii care te-au supărat, ai șansa să respiri adânc și să îți faci visele să devină realitate. Ei și-au consumat încercarea. Culmea e că ei așteaptă cu nerăbdare ofensiva ta și dacă te răzbuni, cu siguranță le vei face pe plac. Ei vor să te vadă îndurerat și supărat. Nu le oferi această plăcere.

Și nu uita că lumea este așa cum ești predispus să o vezi. Dacă crezi în bine, vei atrage lucruri și persoane bune în viața ta. Dacă crezi că oamenii sunt răi, în scurt timp te vrei trezi într-o astfel de lume. Dacă te aștepți ca cei din jur să te dezamăgească, acest lucru neapărat se va întâmpla. Dacă crezi în onestitate și solidaritate, vei fi înconjurat de oameni care împărtășesc aceleași valori.

Citește și: Tot ce faci ți se întoarce: O pildă înțeleaptă despre cum funcționează bumerangul vieții!