Nu te descuraja niciodată: 30 de învățături valoroase de la înțelepții persani

1. Fericirea nu este un experiment, ci o dorință interioară. Petrecem prea mult timp căutând-o afară. Dacă te gonești după ea, nu o vei ajunge niciodată. Iar dacă dai dovadă de înțelepciune, fericirea îți va bate la ușă.

2. Fii recunoscător pentru tot. Pentru bine, pentru rău, pentru frumos, pentru teribil. Viața însăși este un dar neprețuit. Iar plăcerea și durerea fac parte din călătoria noastră.

3. Schimbă-ți percepția și viața ta se va schimba. Poți să crezi că ești fericit sau că ești nefericit, și în ambele cazuri vei avea dreptate. Totul depinde de percepția ta.

4. Nu poți să-i faci pe toți fericiți fiind sincer cu tine însuți. Mai bine să fii detestat pentru ceea ce ești, decât iubit pentru ceea ce nu ești.

5. Lumea din jur este o oglindă. O oglindă care reflectă mereu aspecte sau părți din noi înșine. Orice remarcăm la altă persoană – indiferent dacă e ceva bun sau rău, se regăsește și în noi.

6. Fiecare persoană apare în viața noastră cu un scop. Atunci când doi oameni merg alături, fiecare din ei devine profesorul tău. De la unul înveți cum trebuie să te comporți, iar de la altul ce nu trebuie să faci.

7. Crede în tine și în tot ceea ce ești. Există ceva în tine, care este mai mare decât orice obstacol. Important e să știi exact unde vrei să ajungi și să nu te oprești, indiferent de obstacolele care îți ies în cale.

8. Nu lua totul prea personal. Acțiunile altora reflectă ceea ce se întâmplă în viața lor. Și de obicei nu au nicio legătură cu tine.

9. Natura este cel mai bun leac pentru suflet. O plimbare în aer liber e în stare să-ți curețe mintea, să-ți descătușeze sufletul și să te readucă la viață.

10. Învață să te bucuri de victoriile mărunte. Succesul înseamnă să obții ceea ce dorești. Fericirea înseamnă să te bucuri de ceea ce obții.

11. Dezechilibrul naște suferință. Suferința naște lecții. Lecțiile învățate nasc armonie.

12. Perfecționismul este o iluzie. O iluzie dureroasă. Relaxează-te. Firește că trebuie să tinzi pentru un rezultat mai bun, dar acceptă greșelile cu smerenie.

13. Încetează să privești îngust. Nu te concentra numai pe propriile dorințe. Altfel riști să pierzi ceva important. Riști să pierzi frumusețea acestei vieți și a oamenilor din jurul tău. Lumea este uimitoare atunci când mergi cu ochii larg deschiși.

14. Sărbătorește-ți victoriile, savurează fiecare succes, oricât de mic ar fi. Învață să negociezi cu conștiința ta.

15. Învață să ierți. Numai cei care au înțelepciunea să ierte pot găsi pacea și libertatea interioară.

16. Dacă îți ciulești urechea bine, vei fi în stare să auzi șoaptele tandre ale inimii. Ascultă-ți inima. Ea știe calea mai bine decât oricine.

17. Fiecare om este valoros, pentru că fiecare om este unic în felul său.

18. Cu toții suntem creatori. Dacă ai suficientă dorință, perseverență, putere de concentrare și disciplină – orice lucru este posibil.

19. Înconjoară-te de oameni care te iubesc și te susțin. Iubește-i și oferă-le sprijin. Viața este prea scurtă pentru ceva mai puțin.

20. E mult mai ușor să urăști, e mai ușor să faci rău, să fii negativ, să fii indiferent, să te justifici și să te lamentezi. Și ai nevoie de o inimă mare, o minte senină și multă străduință ca să fii înconjurat de iubire, bunătate și compasiune.

21. Cu cât dăm mai mult, cu atât primim mai mult. Împărtășește înțelepciunea, dragostea și talentul, iar universul te va răsplăti cu aceeași monedă.

22. Nu te sacrifica pentru alții. Ai grijă de tine, umple-ți rezervoarele și apoi, dacă vrei și cât simți tu, oferă-le și altora din împlinirea ta.

23. Cu cât e mai mare efortul, cu atât e mai dulce rezultatul. Adevărata bucurie a vieții este să faci ceea ce trebuie să faci și să știi că mai devreme sau mai târziu îți vei atinge scopul. Dacă te străduiești și rămâi devotat valorilor tale, neapărat vei fi recompensat.

24. Uneori, prietenia se consumă. Dar asta nu înseamnă că noi suntem răi sau că prietenii noștri au făcut ceva greșit. Păstrează-i în suflet și nu îi judeca dacă se îndepărtează de tine.

25. Schimbările sunt necesare. Ele sperie, dar te pun într-o situație nouă, te obligă să gândești diferit. Doar atunci când faci ce te sperie, evoluezi cu adevărat.

26. Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc unde va trebui să trăiești.

27. Vorbește cât mai des și arată-le celor dragi cât de mult îi iubești. Timpul tău, prezența ta, dragostea și grija ta pentru ei sunt cel mai bun cadou.

28. Ieri a trecut, mâine încă nu există. Ceea ce contează este astăzi, adică prezentul. Nu poți avea o zi de mâine mai bună, dacă te gândești permanent la ziua de ieri. Și nu poți avea o zi de astăzi mai bună, dacă te gândești permanent la ziua de mâine. 

29. Viața este o succesiune de urcușuri și coborâșuri. Pentru a trăi din plin și a-ți valorifica întregul potențial vei avea nevoie de ambele în egală măsură.

30. Când ai de ales între a nu face nimic și a face ceva, întotdeauna alege a doua. Inacțiunea este un păcat capital.

31. Suntem cu toții o mare familie umană. Niciunul dintre noi nu este mai bun sau mai rău decât alții. Fii bună, pentru că fiecare om pe care îl vei întâlni, în interior duce o bătălie grea, despre care nici măcar nu bănuiești.

32. Ce dai, aceea primești. Dacă te gândești numai la rău, vei atrage numai lucruri rele în viața ta. Iar dacă te gândești la bine și îi tratezi pe ceilalți cu respect, vei primi aceleași lucruri din partea lor.

33. Învață să ierți. Numai cei care au înțelepciunea să ierte pot găsi pacea și libertatea interioară.