Nu suntem datori nimănui: 15 lecții înțelepte, pe care le învățăm la 40 de ani!

În ultimii ani se vorbește mult despre dezvoltarea personală și atingerea obiectivelor propuse. Dar aceste procese sunt imposibile fără o discuție sinceră cu sine. O discuție în care să recunoști că nu ești perfect, că ai greșit și că nimeni nu îți este dator. Adevărul doare, dar vindecă. Iată 15 adevăruri plăcute și mai puțin plăcute pe care trebuie să le înțelegi.

1. Nu vei reuși să obții ceea ce vrei doar pentru că ai început. Succesul înseamnă muncă, experiență și eșecuri. Ca să obții ceva trebuie să începi și să găsești răbdarea să mergi până la capăt.

2. Nu trebuie să te zbați ca un cocoș pentru a fi pe placul tuturor, pentru a impresiona pe alții și pentru a demonstra că meriți să fii apreciat și iubit. Oamenilor nu le pasă de realizările altora. Concentrează-te asupra ta, asupra obiectivelor tale și încetează să-ți mai faci griji pentru ceea ce vor spune alții.

3. Este imposibil să ne pregătim pentru plecarea celor pe care îi iubim. Toți cei pe care i-ai iubit vreodată fie te vor părăsi, fie vor muri. Tot ceea ce ai creat va fi uitat. Împacă-te cu acest gând și trăiește clipa. Iubește-ți aproapele, fii alături de el și profită de momentele frumoase cât mai sunteți alături.

4. Banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra libertatea. Libertatea de a fi fericit.

5. Deprinderea este calea spre atingerea unui scop. Mulți nu obțin ceea ce își doresc tocmai pentru că nu înțeleg: totul trebuie să înceapă cu formarea de noi obiceiuri (experții spun că acest lucru durează în medie trei luni) și implică o muncă grea de zi cu zi. Alege conştient ce faci în mod repetat pentru că aceea este direcţia în care te îndrepţi pe drumul vieții tale.

6. Tu eşti singurul responsabil pentru viaţa ta. Aduni ceea ce ai semănat de-a lungul timpului și acest lucru nu are legătura nici cu cine este primar în oraşul tău, nici cu țara în care te-ai născut. Dacă oamenii ar înceta să se victimizeze şi ar deveni responsabili măcar pentru o zi, s-ar întâmpla multe lucruri minunate.

7. Uneori, prietenia se consumă. Dar asta nu înseamnă că noi suntem răi sau că prietenii noștri au făcut ceva greșit. Păstrează-i în suflet și nu îi judeca dacă se îndepărtează de tine.

8. Lumea este creată de cei care acționează. Fiecare carte pe care o citești, fiecare melodie pe care o auzi, fiecare produs pe care îl folosești în fiecare zi, a fost creat de cineva care a avut curajul să acționeze.

9. Nimeni nu îți este dator cu nimic. Nici soțul, nici soția, nici părinții, nici copiii și cu atât mai mult societatea. Nici tu nu ești dator nimănui. Nu te sacrifica pentru alții. Ai grijă de tine, umple-ți rezervoarele și apoi, dacă vrei și cât simți tu, oferă-le și altora din împlinirea ta.

10. Schimbările sunt necesare. Ele sperie, dar te pun într-o situație nouă, te obligă să gândești diferit, stimulează creativitatea, îți dau energie să te miști mai departe și cresc pofta de viață. Permite-i fricii să-ți fie busolă. Doar atunci când faci ce te sperie, evoluezi cu adevărat.

11. Ca să ai mai mulți bani, trebuie să cheltui mai puțin. Un ban economisit e un ban făcut. Nu întâmplător se spune că oamenii din clasa de mijloc au lucruri, iar cei bogați au bani. Asta nu înseamnă că oamenii prosperi sunt zgârciți. Ei pur și simplu renunță la cumpărături inutile și distribuie banii înțelept.

12. Încetează să te autoînvinovățești și să fii critic față de tine. Nu vei putea găsi împlinirea spirituală, atât timp cât în sufletul tău rămâne loc pentru regrete și vinovăție. Nu vei putea croi viitorul, atât timp cât ești focusat pe trecut. Păstrând durerea și supărarea în suflet, ele vor deveni fundamentul viitorului tău.

13. Ești vulnerabil și asta este firesc. Toată lumea vrea să audă din când în când că totul va fi bine. Nu-ți fie teamă să ceri după ajutor când simți că nu te poți descurca de unul singur. Nu o fă pe eroul, chiar și cei mai tari dintre noi au nevoie de suport.

14. E normal să-ți fie lene din când în când. Cheia pentru a fi productiv nu constă în a lucra non-stop, ci în a-ți gestiona timpul, energia și resursele. Nu te căi când lenea atârnă deasupra ta.

15. Viața e nedreaptă. Nu suntem egali. Nici măcar nu ne naștem în condiții egale. Nimeni nu ne este dator cu nimic. Da, viața poate fi nedreaptă uneori, dar e în puterea noastră să restabilim echilibrul lucrurilor.

Citește și: Cei ce trăiesc sunt cei ce luptă: 25 de citate puternice de la titanul literaturii franceze, Victor Hugo!